Érintőképernyős laptopok és Linux

Használtok érintőképernyős laptopokat bármilyen Linux oprendszerrel? Aki igen, azt ezúton kérem, hogy ossza meg a tapasztalatait.

Főleg a támogatottság miatt érdekelne, illetve hogy mely disztribúciók mely verziótól támogatják elfogadhatóan (elfogadható ha napi használatra alkalmas és legfeljebb egyszer kell az elején hegesztenem).

Hozzászólások

Lenovo Thinkpad Yoga 460 (360 fokban hátrahajtható) és OpenSuSE 42.1 x64 különösebb hegesztés nélkül működik. Persze ne várj Android szintű globális és rugalmas működést, de a GNOME3 jó úton halad. Engem meglepett, kevesebbre számítottam.

  • Az érintőképernyő már telepítés közben is működött.
  • A stylus is működik, a kijelzőhöz közelítve odaugrik az egér kurzora, hozzáérintve kattint, viszont a styluson lévő gombokkal nem tudok mit kezdeni (jó lenne a jobb egérgomb legalább).
  • Én munkára XFCE-t szeretem, de az érintőképernyőzés nagyon körülményes így
  • GNOME3 esetén sokkal jobb a felhasználói élmény. A login, az alkalmazások keresése és elindítása és képernyőzár feloldás tökéletes (kollégák szerint gizda :)
  • GNOME3 alatt egész jól működik a képernyős billentyűzet is amíg a GNOME alkalmazásokat használod, bár érdemes feltenni egy-két kiegészítőt a ki- és bekapcsolásához. Sajnos nincs teljes értékű kiosztás, számokhoz kiosztást kell váltani, ékezetek hosszú nyomásra felugró listából jönnek. Elvileg XMLekkel konfigurálható a kiosztás, de a rászánt 10 perc kevés volt a megoldáshoz.
  • Firefoxban kiegészítő szükséges a görgetéshez és a billentyűzéshez is. Sajnos a billentyűzet ekkor sem a rendszerét dobja fel, mindegyik saját megjelenéssel és egyedi működéssel bír.

Van erintokepernyos PC-m. Megkerdezhetem te mit talalsz benne jonak azon kivul hogy nyilvan "mukodik" valamilyen formaban?

En egyetlen elonyt latok csak mikor mediaplayerkent/music centerkent fut az asztali gep (nem ulok elotte) es hirtelen megallitom a lejatszast vagy rabokok valami masra a listaban mikor elsetalok a gep elott nem kell billentyut/egeret baszkuralni.

De dolgozni plane bongeszni halal idegesito (probaltam) legfobb bajom hogy egy mero mocsok lesz a kepernyo annak dacara is hogy nem kazankovacs vagyok es atlagosan orankent meg meg is mosom a kezem.

Túl sokat én sem használom a touchot, de pl. nekem most kellett átolvasnom egy 25 oldalas pdf-et, amit ki is nyomtathattam volna, de kényelmes elforgatva hátra hajtott kijelzővel tabletmódban elolvasni. Én tartalom fogyasztásra is használom így, este fekve vagy hosszabb utazás közben. Nyilván ez funkció munkára annyira nem alkalmas...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Vasak (a linkelt paraméterekkel megegyező + NVIDIA VGA. A felx-re már nem emlékszem melyik nvidia, a mostani GeForce 920M):

Lenovo Ideapad Flex - működött - ubi 15.04

amit aztán lecseréltem erre:

Lenovo Yoga 500 - működik (a képernyő forgatást kellett billkódra beállítanom, giroszkópal nem megy, illetve a képernyő fényerő fn-f11/f12 bill-t nem érzékeli, de ráállítottam ctrl f11/f12-re.) - Ubuntu 16.04

szerk. Mindkettő sshd-vel jött, amit vágtam ki belőle és ment bele az ssd.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt