(yum|apt-get) update módosítja a konfigot

Furcsa viselkedést tapasztaltam ma, a véleményetekre vagyok kíváncsi, hogy ez normális-e?

Adott egy mysql fork, Percona a neve. Jók a termékei, viszonylag friss csomagok jönnek a CentOS repójukból. Szinte vakon rakom fel a frissítéseket, pláne ha (mysql) 5.7.18-4-ről 5.7.19-2-re frissítek. Ma is ez volt.

service mysqld restart után nem tudok bejelentkezni, webes szolgáltatás sem: Access denied.

Az én tapasztalatlanságom, hogy 30 perc alatt találtam meg a hibát (régi csomag vissza, mysqld_safe, google, stb.) Egy dolgot nem próbáltam, a root+üres pass-t. Ezzel ment volna...

A frissítés mint mindig elmentette a my.cnf-et my.cnf.rpmsave néven, de most bele is írt a conf-ba, alapértelmezettre állította. Mivel a /var/lib/mysql helyett más helyen van a mysql mappa, így nem találta meg, stb.

Rövid bevezető után a kérdés, hogy normális dolog-e, hogy a conf átíródik default-ra? A csomag készítője a felelős ezért? Gyakran szokott lenni ilyen anomália? Van-e erre valami védelem (fájl változás, rootként frissítek)?

Hozzászólások

egy idoben a php.init-b baszta felul eloszretettel a maintainer.... (debian|ubuntu) szoval a csomag van elcseszerintve.
etckeeper meg jo szolgalatot tud tenni.

Na ezert jo, ha van egy jo kis provision eszkoz. Frissites utan mehet ra az egeszre. Az majd visszacsenajja a jo kis konfigokat. :D
Nalunk a firssites ugy zajlott (regebbi munkahely), hogy update+ansible-playbook. Igy sosem romlottak el az allomanyaink, illetve inkabb mindig visszakerultek. Ha meg olyan merteku volt a valtozas, akkor ugy is elotte a tesztrendszeren kiteszteltuk az uj konfigot es mar az terult ra.

Nem normális és Ubuntu / Debian alatt sosem láttam ilyet csak dist upgrade esetében.

Köszi az infót, ha Percona-t kell használnom, észben tartom.