Cisco WIC-2T modul, router

Sziasztok!

Oktatási célra keresek 1db WIC-2T modult + kábelt, esetleg WIC-2T modullal rendelkező Cisco routert. 1700-as széria megfelel.
Akinek van, kérem jelezze!

Köszönöm!

Hozzászólások

Nem trollkodásból vagy viccből kérdem, de ha jól olvastam valami 115 kbit/sec a sebessége egy ilyen kapcsolatnak, akkor mire használható még mostanában?
Csak pl oktatáshoz is nem lenne jobb egy Linux felett futó Zebra, mint egy régi eszközhöz kábelt keresni?

OKJ hálózati modul tanításához fogom ezeket az eszközöket használni. Mivel a vizsga a Cisco hálózati tananyagára épül, ezért fontosnak tartom, hogy ne csak a Cisco Packet Tracer szimulációs szoftverben lássanak a tanulók hálózatot, hanem valós fizikai eszközön is elvégezhessék a konfigurálásokat. Valóban vannak alternatívák, pl. OpenWrt alapokon Quagga, stb. Az ismereteik bővítését ezek jól szolgálják, de a vizsga anyag nem erre épül.

Az oktatást végző intézményben nincsenek eszközök? Nem azért, de rendszeresen árulnak itt-ott Cisco labor szetteket 60-70.000 forint körül, ami 2-3 switch-et és egy routert szokott tartalmazni. Normálisabb OKJ iskolákban azért vannak Cisco harverek, patch panelekkel rack szekrénybe berámolva, hogy azért lássák a nebulók élőben ilyet, mielőtt leteszik a záróvizsgát. Tök más élőben kipatchelni a gépet egy routerre és aztán összedugdosni a router mögött a switcheket, mint csak Packet Tracerben vagy GNS3 alatt bohóckodni.

Biztos jó móka, de a mai világban nem olyan ez, mintha Novell NetWare-t mutogatnának?
Biztos érdekesebb, mint szoftverrel mókolni, de lassan ez a jelen. Virtuális gépek, virtuális hálózati eszközök, persze fizikai alapon. Ha már fizikai réteg, akkor meg az újabb generációs réz és optikai kábelezést kellene oktatni kézközelből, szerintem.
És nem azért mondom ezt, mert annyira profi vagyok én is. Pont ellenkezőleg. Én az egyetemen választható tantárgyként végigvettem a CCNA tananyagot. Tudom, édeskevés, de azért mind jelenlegi munkahelyemen, mind a fórumokon szerzett ismeretek alapján szerintem nem nosztalgiázni kellene, hanem korszerűbb dolgokat mutatni az ifjoncoknak.
Biztos sok helyen használnak még iparban meg bankszektorban ilyen eszközöket, mert ami működik, ahhoz minek nyúljanak, de akkor sem ez a jövő.

Ha kőkorszaki lenne az anyag, akkor CCNA-ról nem frissítettek volna CCNA S&R-ra és nem dobna sokat a rezümén ha ott virít a cert-ek listáján. Ha meg úgy érted, hogy az a kőkorszaki, hogy fizikai eszközt mókolunk, akkor azt nem is értem. PT-ben nem fut minden IOS parancs(bár a 7-est még nem próbáltam, lehet javult sokminden). GNS3 alatt nem lehet switch-et mókolni(ez mondjuk legalább megy PT-ben), úgyhogy azzal se vagyunk sokkal előrébb. Az élő hardver persze időnként dög lassú, meg lehet hogy 6-8 éves, de tapasztalat abból lesz. És persze az se mellékes, hogy az ősrégi eszközön begyakorolt IOS fog a vadiúj céges hardveren is futni. Persze lehet AWS-re gyúrni, de elég sok helyen használnak Cisco hardvert virtualizált megoldások helyett. CCNA R&S elég jó alapokat ad arra is hálózat tekintetében, semmiképpen se mondanám, hogy őskori.

Kitartanak még a fizikai eszközök, de már erősen jön fel a virtualizáció. ;)

Sokkal nagyobb rugalmasságot ad (és néha olcsóbb) bármelyik virtuális környezet, de azért nem árt ha meg lehet fogni azt a vasat.
Az alább eszközöket ajánlom:
GNS3 - elég sokat beleraktak a fejlesztők, nemcsak Cisco-t, hanem csomó minden mást is támogat.
Unified Networking Lab - Egy VM-ben minden (kivéve az image-k), webes GUI.
VIRL - Gyári Cisco-s megoldás. Az első kettővel ellentétben fizetős, kell alá egy ESXi, meg némi erőforrás.

Az L2-es image-kel a switching alapfunkciók megoldottak, nagyon extra dolgokba nem mentem bele.
(VIRL Release Notes-ban talán több infó van erről).

--------------------------------
...except the gyevi bíró

Rosszul olvastad, mert a WIC-2T maximum 8 Mbps-t tud! Persze attól is függ, hogy konkrétan milyen fizikai réteggel (kábellel) használod.
Az X.21 2 Mbps fölé nem nagyon megy, V.35 viszont simán. A 115k csak akkor igaz, ha async fizikai réteget állítasz be, ha van órajel is akkor max 8 mega. De egyébként meg oktatáshoz nem teljesen mindegy? Persze ezeknek a technológiáknak már leáldozott és mindent Ethernet-en adnak, de akkor is nagyon jó dolog valamit a kezedbe fogni és összedugdosni nem csak mindent virtuálisan meg emulálva csinálni! Sokkal jobban megfogja az embert.

ON: Van 805-ös routerem beépített smart serial interfésszel kábel is DCE meg DTE is több. Csak kérek pár napot előtúrni és letesztelni.

V.35-el még nem találkoztam, szóval új volt nekem ez a 8 megás max, gyors gugli után írták is, hogy valaki látott már olyat, aki beszélt valakivel, aki szerint ez működik, pedig az ajánlás max 48K... :)
X.21-el is max 1984K lesz az a 2M, legalábbis E1-el vagy STM1-el összekötve 31 időrést tudsz konfigolni az USA T1 1,5 megájával szemben, van is még néhány száz X.21-es végpont a hálózatunkban, sokan nem akarják lemondani, szóval még röfögtetni kell alatta a különböző TDM technológiákat.. :(
2048K-t E1-es (pl VWIC-1MFT-E1) interfésszel lehet összehozni nem channelized módban, hanem keretezetlenül.

V.35-öt gyakran használtak régebben nálunk is, sokan tévedésből :) Volt, aki azért ragaszkodott a V.35-höz az X.21-gyel szemben, mert az X.21 szerinte csomagkapcsolt átviteli mód - keverte az X.25-tel - és nem lehetett meggyőzni :) A V.35-ös csatlakozók marha drágák voltak mindig is (majd' 10.000Ft-ot kértek el egyért), az X.21 nem csak sokkal olcsóbb csatlakozókat használ, ráadásul sokkal letisztultabb ahhoz a V.35-höz képest, ami tkp. egy felturbózott RS232, a "fontos" jelek mennek csak csavart érpáron (TX, RX, Clk), a handshake jelek nem. Nem tudok róla, hogy az ajánlás max 48k lenne, mind V.35, mind X.21 esetén használtunk 2048kbps-ot, olyankor keretezetlen 2M-s vonal (E1) jött le a mikrohullámú berendezésről, amire még rá kellett tenni egy médiakonvertert (G.703/X.21 vagy G.703/V.35). Az sem igaz, hogy csak 31 időrés használható, ez berendezésfüggő. Volt olyan, ahol mind a 32 időrés kiadható volt, de olyan is, aminél maximum PCM31 ill. PCM31C volt állítható, de olyan is előfordult, hogy muszáj volt PCM30 vagy PCM30C-t használni.
Az STM1-gyel kapcsolatban nem értem, mit szerettél volna írni, azt nehezen lehetne rátenni egy WIC-1T-re, abból a 155Mbps-os jelből egy multiplexerrel ki kell csalni legalább 1db 2M-t (max. 63db VC12, vagyis 2M-s vonal lehet egy STM1-en belül), amire még egy médiakonvertert is rá kell biggyeszteni (ahogy már feljebb is írtam a 2M-s vonal kapcsán). Természetesen olyan multiplexer is használható, amiben van X.21-es vagy V.35-ös kártya, olyankor közvetlenül ráköthető a port a WIC-1T vagy WIC-2T kártyára (ez utóbbi esetben akár 1-től 32 időrésig lehet konfigurálni a multiplexer portját).

Hát... hogy mire gonoltál, azt nem tudom, de ezt írtad:
X.21-el is max 1984K lesz az a 2M, legalábbis E1-el vagy STM1-el összekötve 31 időrést tudsz konfigolni
Bocs, de a WIC-1T kártyát sem E1-gyel, sem STM1-gyel nem lehet összekötni, és ezt lehet, hogy te tudod, lehet, hogy én tudom, de lehet, hogy sokan nem tudják azok közül, akik olvassák, és minimum félrevezető a számukra. Ráadásul a 31 időrés sem kőbe vésett dolog, de ezt tudnod kell, ha volt lehetőséged éles, működő hálózatban megtapasztalnod.
Ugyanúgy félrevezető ez is: persze, az egyik vége ez, a másik az
A WIC-1T kártyánál a rádugott kábel határozza meg, hogy milyen interfész "jön létre" a következő öt lehetőség közül: X.21, V.35, RS232, RS449 és RS530. Normál esetben a router oldalán használunk DTE felületet, a szolgáltató pedig DCE-t ad. A laborban ez a legtöbbször nem így van, mert ott nem szoktak előfordulni szolgáltatói végberendezések, ezért a szemben lévő routerportok közül az egyiknek DCE felületet kell biztosítania (az adja az órajelet). Az egyik router kap pl. egy X.21 DTE kábelt, a másik meg egy X.21 DCE kábelt. Nyilván a valóságban, "élesben" ez nem így van, mivel ott a két szemben lévő routerport meglehetősen messze van egymástól, amik között a kapcsolatot egy vagy több szolgáltató teremti meg, úgy, hogy mindkét oldalon DCE felületet biztosítanak, a routerekre meg DTE felületet adó kábeleket kell csatlakoztatni. (A DTE/DCE dologra egy egyszerű példa a most már nem is olyan közeli múltból a PC és a modem, ahol a PC-n van egy DTE felülető RS232 port, a pl. 56k-s modemben meg egy DCE felületű RS232 port.)

te csak kötekszel vaze :)
lehet azt pl. E3-al is (olyan is van éles hálózatban), az evidens, hogy nem egy kábellel kötöd össze, hanem van alatta egy valag átviteltechnika (Newbridge, Tellabs, 7+ konverter, balun trafó meg egy sor minden szar), ezzel csak arra akartam utalni, hogy szerintem is kell ismerni a fizikai, kézzel megfogható célhardvert, használni is, de ez laborban soha nem szimulálható teljesen, mindenféle más technológiával karöltve érkezik hozzád egy nagy csomagban.
Ezeket persze nem IP mérnök fogja toszogatni, erre mindenhol van külön csapat (ahol nincs, az vicc).
Üzemeltetni nemcsak annyi, hogy ismerned kell az összes rövidítést, amit ide bevágtál, hanem hogy tudd kezelni ezek összességét, minden kontextusával egyetemben, mert egy "kapcsolat" nem csak egy kábel.

Te meg csak terelsz. Elmélet nélkül nincs gyakorlat. Ha valaki azt állítja az X.21-gyel kapcsolatban, amit leírtál, annak mind az elméleti, mind a gyakorlati ismeretei hiányosak ezen a szakterületen (ami nem nagy baj, ha az illető nem gyakorlott ebben a témában, csak ez utóbbi esetben nem célszerű a téves ismereteket terjeszteni).
Nem elég csak a neveit ismerni azoknak az eszközöknek, amiket felsoroltál, a képességeikkel is tisztában kell lenni :)
Pl. 7+ Network "mezei" 2M-s médiakonverterei teljesen transzparensek, azoknál mindig 2048kbps a sebesség. Az SP2594-G2-X az X.21-es típus, az SP2594-G2-V pedig a V.35-ös. Vannak "okosabb" kütyüik is, amelyeknél apró DIP switch-ekkel tudod állítani, hogy hány időrést akarsz használni a 2M-ból (SP9524-EB-X és SP9524-EB-V). Ha azt is meg akarod határozni, hogy ne az 1. időréstől, hanem pl. a 9. időréstől kezdődően használjon pl. 6 időrést, akkor már muszáj soros vonalon rálépden a mini-DIN csatlakozón.
Egy MartisDXX (akár basic node, akár mini node stb.) minden igényt kielégítően konfigurálható, a kisebbek még az előlapról is, esetleg vegyél egy olyat a kezedbe, amelyikben van X.21-es port, hamar rájössz, hogy mennyi időrést lehet rajta beállítani :)

De tudnánk ennek a keresésnek örülni! Időd van, csak nyugodtan. Jelenleg egy darab 1711-es routerünk (WIC-4ESW + WIC-1AM) van, + folyamatban 1 db WIC-2T modul. Hasonlóan értelmezzük a dolgot, én is azt gondolom egészen más motiváció a tanulás fázisában az, hogy fizikailag ott vannak az eszközök és az adott napon, az adott tanuló odaülhet elé és megmutathatja mit tud vele kezdeni.

ebay-en 4e Ft körül mozognak, kábel is megvan 2 ropiból...

Nem 2db WIC-2T-re gondolsz és 1 kábelre? RTR + WIC-2T - serial cable - RTR + WIC-2T
Jófogáson, vaterán, hardveraprón lehet ilyeneket találni.

wic-1t is jó?
UPD: hát ha nem sikerül válaszolni, akkor nem-nek veszem:-)

Amikor feltettem a kérdést, akkor még nem írtad, hogy mid is van konkrétan. Egyébként létezik olyan DCE/DTE kábel, aminek az egyik vége 2t-be való smart csati, a másik az 1t-be menő DB60-as. Meg egyébként is, az egyszerűség kedvéért két darabot akartam adni, azokhoz már csak egy kábel kellett volna. Ha van már egy 2t-sed, két megfelelő kábellel akár három routert is össze tudnál kötni a plusz két 1t-ssel. Meg kibányáztam egy elfekvő 3620-as routert, úgy tűnik működik, leszámítva kicsit zörgő ventit... Nem haragszom, és nem is erőszak a disznótor:-)

Azt ugye tudod, hogy a Cisco soros interfészek többféle csatlakozófajtát tudnak? Attól függően más-más kábelt kell használni - ergó vagy két interfészt + két kábelt szeretnél, és a két kábelnek szembedughatónak kellene lennie, vagy van már valami meglevő második interfészed + kábeled, akkor meg olyan kábelt keresel, ami a meglevő másik kábelhez csatlakoztatható - ebben az esetben meg kéne adni, hogy pontosan milyen csatlakozó legyen a kívánt kábelen...

Keress privátban, sok levetett cuccunk van! Cisco hálózattal is fogalkozik a cégünk.
Wic-1T biztos van DCE és DTE X21-es kábellel (eltettem gyakorlásra:) ), 1721 is van kilóra, de körbe kell nézni.
Üdv
PZ