Zyxel NSA325 Drive error

Van egy a cimben is jelzett Zyxel NSA325- om benne 2 darab WD Red 3 TB-s hdd RAID 1-ben.
Mult heten vettem eszre a NASon hogy a kis led indikator piros volt zold helyett a hdd-esnel. Ujrainditottam NAS-t es ujra zold volt. Ez azota elofordult meg egyszer azota.
A manual ennyit ir a jelensegrol:

Red means that the NSA detected an error on the hard drive (like a bad sector for example). TheNSA automatically tries to recover a bad sector, but the LED stays red until the NSA restarts. Evenif the hard drive still functions, it is recommended that you replace it since errors are a sign that thehard drive may fail soon.

Futtattam az adminban scan-t de nem talalt semmit, a SMART is azt mondja minden rendben van. A kerdese az lenne hogy mit tegyek? Vegyek egy masik hdd-t es csereljem a francba, vagy lehet valamit tenni? Tul sok lehetosegem nincs diagnosztikara mivel nincs gepem amibe attehetnem a disket.

Hozzászólások

csak tippelgetni lehet

A smartnál a teljes smart táblát nézd meg, esetleg másold ki és tedd fel valahová mindkét lemeznél.
A log részen nem ír semmit?

ha az oprendszer indit rendszeresen test-eket (lasd smartmontools debianon alap beallitasnal hetente short test, havonta long test) akkor azok eredmenyet lehet meg kiolvasni belole. ezt megteheted akar ugy is ha kiveszed a diszket es egy pc-re/laptopra dugva kiolvasod. (felteve persze hogy keszul ilyen test)

Nekem is pont ilyenem van, és sűrűn láttam rajta ezt a hibát.
(Esetemben) biztosan nem HDD hiba, hanem valami hardver-kernel kompatibilitás probléma volt az oka.
Ezt megerősíti az a tény is, hogy most már Arch Linux fut rajta, és az újabb kernelekkel megszűnt (vagy legalábbis nagyon-nagyon megritkult) ez a probléma....

Persze, gyári firmware upgrade nem lesz már soha ehhez a modellhez, arra ne várj.
+ amúgy is egy kalap szar az a firmware, és természetesen csúf backdoor(okat) is tartalmaz. Használata semmilyen környezetben nem javasolt.

szerintem.

--
zrubi.hu