SmartTV eldobja a DLNA kapcsolatot

Folytatva SmartTV-s kalandozásaimat, most a DLNA elérés instabilitási problémái zökkentettek ki zavartalan semmittevésemből.

Probléma: A DLNA random módon szakadozik, de annyira, hogy még nem nagyon volt film, amit végig tudtam volna nézni vele.
Fórumokat olvasva úgy tűnik, mindenkinél valami random rejtélyes bolygó-együttállás, vagy LAN kábelezés oldja meg a problémát.
Tovább olvasva a fórumokat rájön az ember, hogy vagy minden gyártó rosszul implementálja ezt a fícsört és azért rossz, vagy a "szabvány" nem ér egy talicska aprómajmot sem. (Mindenki döntsön ízlése szerint :D )

Hozzávalók:
SmartTV és DD-WRT képes router.

A DLNA használatához először az UPnP-t kell aktiválnunk, a NAT/QoS menü --> UPnP fülén:

Így eljutunk abba az állapotba, hogy mennie kellene, de teljesen véletlenszerűen szakadozik.
Mivel kábelen senki nem panaszkodik rá, ezért első tippem a packet loss... 30 dB az SNR, annak elégnek kell lenni álmoskönyv szerint kb. 54 Mbit-ig.

Megoldás: Használjunk QoS-t! A TV MAC címéhez tartozó csomagokhoz rendeltem a legmagasabb prioritást, ez megoldotta a problémát!
Speedtest-es mérések alapján kitöltjük itt a QoS fülön a mért sebességek kb 80%-át megadva:

Illetve itt megadjuk a TV MAC címét, és a legmagasabb "Mentesített" prioritást:

További finomhangolások:
Ne küldjünk már IGMP csomagot bárkinek, pláne az amúgy is "kis keresztmetszetű" Wifin... Beállítás --> Hálózatok --> IGMP snooping ON

Nem szorosan kapcsolódik, de kivettem még a pipát a Biztonság fülön a Multicast szűrés mellől is(későbbi IPTV okán).

Update: Az egész streamelt média + Wifi tökéletlenségre ITT egy korrekt magyarázat.
Egyébként hatalmas facepalm maga a tény, hogy évek óta nem tudták rendesen "összeházasítani" a két technológiát.

Hozzászólások

Gondolom nem neten keresztül nézel DLNA-t, úgyhogy a QoS-t, meg a prioritást hiába állítottad be, az csak a WAN oldali dolgokat javítja.
Wifin keresztül csatlakozik a tévéd? Nem lehet, hogy sokan vannak ugyanazon a csatornán? Társasházról van szó? Ott azért be szokott dugulni a Wifi rendesen, érdemes lenne ránézni egy wifi analyzerrel! Ezen az ethernet kábel szokott segíteni.

Itt a konkrét szabályt érdemes megnézni ezzel a paranccsal:
$ cat /proc/net/ip_conntrack
...
udp 17 34 src=192.168.1.134 dst=192.168.1.1 sport=44378 dport=53 packets=1 bytes=78 src=192.168.1.1 dst=192.168.1.134 sport=53 dport=44378 packets=1 bytes=242 mark=218112 use=2
...
A mark >= 100 értékből látszik, hogy QoS priorizáltak a LAN csomagok is. Hogy ez most bug vagy feature, azt nem tisztem eldönteni... :) (192.168.1.134 a TV)

"érdemes lenne ránézni egy wifi analyzerrel!"
Ez alap dolog, ez volt az első lépés. Mérés nélkül minden csak találgatás...
A 13-as csatornát használom, mert 10-től lefelé az összes foglalt. Tudom a 10-esből még lehet áthallás, de az belekalkulálódik a jel-zaj viszonyba.
A jel-zaj viszony több mint jó, és a jelerősség is rendben van.
Kliensek száma: 4, átlagos Wifi kihasználtság 6 Mbit

Nekem is sokáig tartott belőni, pedig hálózatoztam. Sok NAS, ami DLNA-t ad belül twonky szervert használ, ami adott időközönként feltérképezi/újraépíti a könyvtárait. Nos egy 2TB-os HDD-ra sok 720p-s film fér fel, családi képből még több. NAS újraindításnál így is 5-8 perc, amíg nem lehet lejátszani róla.

Nekem a problémát a Wifi helyett a TPlink hálózatátvivője oldotta meg, ami a 230v-os hálózaton terjeszt hálózatot. Így a NAS a padlásra, kis faházba kerülhetett.