Giga e-mailek Gmailre

Ha nem is gigabyte-os de több száz megás csatolmányú emaileket hogyan lehet fogadni fizetős Gmail-en?
Megoldható ez saját mail szerver üzemeltetése nélkül?

B kérdésnek külön témát nyitok.

Hozzászólások

küldésre (előtte) automatikusan felajánlja, hogy felteszi drivera.
fogadásra nincs ötletem, de hasonló irányba kutakodnék (drive, dropbox, stb).

Bárki küldhet nagy fájlt? Vagy csak egy cégen belül egymásnak?

Ha csak egymásnak, akkor milyen küldő platformok fordulnak elő?

Ha behatárolható a platformok száma, akkor oda kell fejleszteni egy plugint ami küldés előtt elintézi a feltöltést valahova és csak a linket küldi el. Thunderbird alatti dropbox plugin csak a share linket küldi el, rgó csak az látja akinek a fájlt elküldöd. A takarítást meg lehet oldani dropbox api használatával (erre kell ütemezett futás lehetősége).
Annyi adminisztrácó van a megoldással, az újonnan érkezőket fel kell venni dropboxba.

Szó szerint bárki lehet egy küldő. Analógiaként képzelj egy újság szerkesztőséget, ahova rendszeresen "befúj dokumentumokat a szél". Ez a gyakorlatban legtöbbször emailt jelent amihez csatolnak valamilyen doksit. Az pedig lehet egy összescannelt pdf fájl is, vagy mobillal fotózott és összefűzött pdf, jó nagy felbontással és mérettel. Szinte bármi. Nyilván megoldás lenne egy saját email szerver, amit tetszőlegesen lehetne konfigurálni. De ezt potenciálisan támadnák, ezért állandó jól képzett teamre lenne szükség a karbantartására. Továbbá elvben le lehet blokkolni egy email szerver elérhetőségét, ha például nem szeretik a lapot valahol. A Gmailt viszont természetesen sehol nem blokkolják.

Ha google apps és saját domain, akkor elé tudsz tenni egy mail szervert, ami bármekkora fájlt elfogad és kiszedi a levélből a nagy csatolmányokat. Hogy aztán mit csinálsz a csatolmánnyal az sokadlagos kérdés (amazon s3, dropbox, drive...). Más megoldást nem látok a problémára.

Mi pontosan az igényed? Nagy fájlok megosztása a cél? Vagy ennél speciálisabb? Lehet tudni?

Mennyi idő és pénz van a megvalósításra? Örökké tárolni kell vagy elég ideiglenesen? Ha utóbbi, akkor nem tartana sokáig összedobni egy megosztó szervert időlimites link generálásával.

Ha meg kell tartani, akkor azt tudni, hogy bármennyi címzettről van szó - tehát adhoc email címekre menne a levél - vagy csak egy szűk csoport adat cseréjéről van szó? Ha ez utóbbi, akkor arra lehetne hatékonyabb megoldást adni mint az email.

TÖBCÁZ megabájt internet adat!

Már megint előkerült egy 1994-es topic. MySQL bug?

Nem "nagy fájlok mozgatása" a cél, hanem az, hogy eljusson egy üzenet tetszőleges tartalommal tőle hozzám. Az "üzenés" mint tevékenység minden előnyével együtt. Például ne kelljen saját szervert üzemeltetnie. Ne függjön valami speciális cégtől. Ne kelljen mindkettőnknek egyszerre online-nak lennünk. Stb.

Webes fel és letöltés?
Kb évi 8 ezer egy használható méretű tárhely. Feltöltöd, levelet kapnak (link) a dologról a címükre , ők meg letöltik.

Persze a mennyiségek kérdések.

Ha a küldők Outlook 2016-ot használnak a Gmail accountjukkal és egy OneDrive-val (mindegy, hogy Consumer vagy Business), továbbá a küldendő file-okat a OneDrive-ra mentik, akkor a Modern Attachments megoldja nekik ezt, pont azzal a felhasználói élménnyel, ahogy eddig a file-okat csatolták.
Fogadó oldalon mindegy milyen e-mail kliens van.
Nyilván nem tudom a darabszámot, üzleti jelentőségét stb, de fontolóra venném a dolgot.
Alighanem olcsóbban kapsz jobban használható megoldást így, bármilyen fejlesztés helyett.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Mindenkit nem téríthet Outlook 2016-ra akitől fogadni szeretne szerintem.
(Bár szinte bármely webmail tudja ezt 2000 óta :D)
És az is kérdés mennyire lesz nyerő a linkes móka, ha egyszer majd automatikusan szeretné feldolgozni ami bejön. (vagy ha netán 10 év múlva elő kell kaparni a mellékletet)

Nem ismertek a küldők. Persze ha például Gmailt használ a küldő nincs probléma, mert automatikusan gdrive-ra tölti fel a csatolmányt 25MB felett. Másként nem is engedi.
De nem lehet előre kikötni milyen szolgáltatóktól jöjjenek az emailek. Így jöhet gigamail egybe a nagy csatolmánnyal.

Ezt a két megoldást nem ismerem, de az a gyanúm, hogy a Modern Attachments az Outlook 2016-os kliensekkel a klasszikus attachmentre jobban hasonlító felhasználói élményt nyújthat, miközben a funkcionalitás hasonló.
E két megoldás hogyan kezeli a jogosultságokat? Például csak az adott személy fér a link tartalmához? Szerkesztési jog is adható ezekkel a címzettnek?
Mert ha jól értem, az Outlookba épített megoldás a dokumentum sokszorozódása ellen is véd, gyanúm, hogy a fentiek nem.

Üdv,
Marci

Jó kérdés, soha nem használtam egyiket sem. :)
A hordeban lévő mintha tudott volna értesítőt küldeni ha a címzett megnyitja a linket és mintha be lehetett volna állítani, hogy csak x alkalommal lehessen letölteni (mielőtt törlődik). Nem tudom azt se, hogy az Outlook hogyan csinálja (de gondolom jogosultságkezelés ott is csak akkor megy ha a címzettnek is van Microsoft fiókja :))

Nem világos mi a nehéz része annak, amit meg akarsz oldani. A küldök a nehéz eset? Egy fájlt fel tudnak tölteni a webre? Ha nem, akkor nem lenne jobb az adott platformra beletenni egy jobb egérgomb-os menüt (Windows-on is nagyon egyszerű, egyetlen registry bejegyzés, melyre .reg fájlt tudsz generálni, tehát 1 klikk) és a script a háttérben elintézne mindent.

Akár zenity? Fájlon jobb egérgomb + klikk -> erre felhoz egy listát a nevekkel akiknek küldhetik, majd ott 1 klikk és a script feltölti és elküldi.

Mit csinál a gmail ha kap egy nagy file-t? Nem veszi át?
Ebben az esetben attól tartok, az igényed, miszerint úgy küldhessenek neked nagy fájlokat e-mailon keresztül, hogy a saját e-mailjük mellé csatolják a nagy fájlokat, és te a gmail webes felületéről (vagy másmivel a gmail postaládájából) tudd megnyitni: kivitelezhetetlen.
Valahol le kell adnod valami igényből, mondjuk az ő részükről vagy a te részedről.

Az elszomorító az ilyenben, hogy van megoldás ( Dropbox stb., de akár WebDav is működhet ha jól emlékszem ), de a felhasználó nem hajlandó megtanulni semmi újat. A vezetőség meg ezt támogatja is. Nem az a megoldás, hogy a felhasználó tanulja meg az új dolgot használni - nem lehetetlen kérés, nem atomreaktort kell építenie -, hanem butítsuk le a rendszert, találjunk ki valamit amit hülyén is tud használni. Én sokszor már azon meglepődök az emberek egy részének az alap létfenntartó ösztöne még működik... persze ahhoz nem kell ész és egy kis akarat, hogy fejlődjön.
Bocs, hogy szakmailag semmi értékelhető infót nem adtam, de amikor ilyet látok kiveri a biztosítékot.