Alaplap tűzfal funkcióra

Fórumok

Ki mit ajánl erre? A cél egy pfSense tűzfal alá hardware rakása. Találtam ilyet, de az árát sokallom.
https://ipon.hu/webshop/product/asus_p10s_c_4l/1409174
Az elvárás, hogy legalább 4, jó minőségű hálózati interface legyen rajta.

Hozzászólások

Mekkora a sebesség igény?

VLAN is megoldás lehet. Egy jó alaplap egy vagy két hálókártyával és egy VLAN képes switch, és akkor gyakorlatilag nincs korlátozva az elérhető interfacek száma.

Szerver alaplapot viszont nem kapsz sokkal olcsóbban, mint az írt.
------
Λ4И∤)4

mindenképpen x86-os alaplap kell és 4 ethernet?
ha nem létszükséglet,akkor pcengines eszközöket tudom ajánlani, pl apu2.

Vegyél egy használt akármilyen brand szervert.

Szerintem ez agyuval verebre esete, vegyel egy normalis desktop deszkat 20ezerert es raktal bele 3 gigas intel halokartyat.
Integralt 4 ethernet meg a szervereken is a felso kategoria kivaltsaga.

Én ehhez hasonlót tettem tűzfalba (is): http://www.ebay.com/itm/HP-649871-001-PCI-E-1Gb-Quad-Four-Port-Ethernet…

Mondjuk azért, mert ez volt épp ami a környéken hányódott, de kukázott szerverekből is bőven lehet menteni ilyet (esetleg valaki jótét lélek hozzád vág egynél többet (legyen cold swap)).

Van occó is: http://www.ebay.com/itm/49Y7949-IBM-Broadcom-NetXtreme-II-Quad-Port-PCI…

Én vettem egy sima, jó minőségű alaplapot, és szúrtam bele 3db intel hálókarit.

Jó ilyenek olvasni.. Nálam az volt az egyetlen kritérium, hogy "még ne legyen felpukkadva az alaplapon a kondi."..
A győztes egy 2003-as Epoch alaplap lett, 1 giga ram-mal, meg egy kétezres cerka proci. Ennek is kb. a 10%-át használja a pfSense.
--
God bless you, Captain Hindsight..

Milyen sávszélesség és session igényeid vannak?

Fogsz egy olcsó mATX lapot és még a PCIE 16x-es slotba is tehetsz hálókártyát, én is úgy használok egy G31-es lapot PCI Expresszes hálókarikkal. Általában van 1 db 16-os meg 2-3 db 1x-es csatlakozó már a régi lapokon is, abba bele a hálókártyákat + még ott az alaplapi integrált is.
Gigabites kapcsolat mellett a PCI Express nem visszahúzó, integráltan is PCI Express sávokon vannak. Amúgy is, alkalmazástól függően egy külső zavar esetén elpukkanhat a hálókártya, integrált esetben gariztathatod az egész lapot (már ha lehet), kártyák esetén meg kivágod a fenébe és beraksz egy másikat.

Sziasztok!

Én is pfSense alá keresek alaplapot, ezért nem akartam új témát nyitni a kérdésnek.
Nekem otthonra kell, nem szükséges nagy teljesítmény, ezért valami kissebb energiaigényű megoldás lenne a célnak megfelelő.
Első nekifutásra APU2C2-re és Asrock D1800M alaplapra szűkítettem le a lehetőségeket.
Előbbit házzal és tápegységgel kb. 52k Ft-ért tudnám megrendelni Németországból, és fórumhozzászólások szerint pfSense-el egyrészt tökéletesen működik, másrészt üresjáratban 6-8W-al fogyaszt.
Az Asrock lap lényegesen olcsóbb lenne, memóriával együtt megvan kb. 18k Ft-ból. Egyebek (ház, táp, hálókártya) vannak hozzá otthon elfekvőben, viszont nem találok semmi adatot arról, hogy mennyit fogyaszt.
Miután nem valószínű, hogy a közeljövőben olyan igényeim lesznek, amire nem elég bármelyik konfiguráció, a választott gépet előreláthatólag addig használnám, amíg el nem romlik, és szeretnék utánaszámolni, hogy a kezdeti árat és az energiafogyasztást is számbavéve melyik megoldás kedvezőbb.

A kérdéseim: tudtok-e APU2C2-t valahol kedvezőbb áron?
Van-e valakinek Intel J1800 alapú konfigja, és ha igen, kb. mennyit fogyaszt?

Köszi a segítséget!

Áh, ezek tök jók. Épp most nézegettem, hogy mire tudnék váltani. Csak nekem olyan kéne amiben vagy van négy ethernet, vagy bele tudok tenni egy négyportos kártyát, ami meg pci-os. De ha nem néztem be, akkor ilyen nincs itt. Van valahol ilyesmi? A legfőbb szempont a méret.

Sablonos, de a Google és a matek a barátod.

Egyikre ezt dobta a gugli: "12V DC, about 6 to 12W depending on CPU load.", erre még tedd rá egy DC 12V táp hatékonyságát, ez 90% hatékonyságnál 6,7-13,3 W, 80%-nál 7,5-15 W. Szóval az idle 6 W fogyasztás valszeg inkább nem igaz.

A másikban J1800-as proci van, ez 10 W TPD-s, na ennyit sose fog enni idle. De van még mellé procitáp, memoár, plusz hálókártya, akármi, egy PC táppal reálisan szerintem egy 10-30 W fogyasztás lehet. (Desktop PC-n mértem pár éve 40 W idle fogyasztást futó windows-zal, szóval szerintem 20W körül vagy inkább alatta reális.)
De ki lehet hozni hatékonyabbra is, AC 230->DC 12V táp + 2 DC-DC konverter, csak ez ugye plusz pénz.

És akkor a matek, hogy hány évig tervezed használni: (52-18)/{évek száma}/365.25/24/{áramár}*1000000
Ez 40 Ft/kWh árral 8 évvel számolva 12,5 W fogyasztáskülönbség alatt teszi jobbá az asrock cuccot, 5 évvel számolva már 19,4 W esetén. Nyilván nem számolva jelenértékkel, jövőértékkel és hasonló dolgokkal, szóval ez a matek a drágább és kisebb fogyasztású cucc felé csal, minél hosszabb az idő annál inkább.
És ott van még a garancia, valamint ha elromlik garin kívül a cucc akkor az mibe fáj...

Szóval én simán az asrock cuccot választanám, 10-20 W fogyasztáskülönbség havi 300-600 Ft-ot jelent, az annyira nem feltűnő. Viszont ha postázva kell gart ügyintézned, vagy egy 30-40-50k értékű cuccot cserélni, hát izé...

Kossz :)
Ezt mar vegigszamoltam en is, csak nem tudom, hogy mennyit tevedtem a j1800 hianyzo fogyasztasi adata miatt.
Ugyanis kiprobaltam egy Gigabyte Ga-D510UD alaplapot (13w TDP-s Intel Atom), 1GB DDR2 memoriaval es egy pci halokartyaval, kockatap + picopsuval hajtva uresjaratban 30W. Ennel en lenyegesen kevesebbre szamitottam.
Ezert erdekelne egy gyakorlati tapasztalat, hogy kb. mennyit ker egy j1800-as lap enni.

Hát a DDR2 nem volt túl energiatakarékos, viszont a 30W egyáltalán nem sok. Ez a gép reálisan 20-30W körül fog kajálni.
És detuttam :)
google://asrock d1800m power consumption
Nekem első oldalon jött ez, itt a grafikon második sora szerint 23W idle. Prime95-tel pedig 29W, az a következő grafikon.

A linkelt dokument több oldalas, az egyik neve "System Specs & Memory Bandwidth", én ott ezt találtam:

Intel Bay Trail-D System Specs
tl;dr
Intel Celeron J1800 (2.41GHz - 2.58GHz)​
Asrock D1800M
8GB DDR3 RAM
Samsung SSD 850 Pro 512GB SSD
SilverStone Essential Gold 750w
Windows 8.1 Pro 64-bit

Szívesen.
Amúgy első linkelésre én se találtam meg, az előző válasznál kezdtem el turkálni hogy nemigazhogynincsitt ázze, aztán ott volt.

És igen, ddr3l és picopsu, de kérdés hogy 1-2W spórolás miatt visszajön-e az áruk valaha is. Persze ha ott vannak a sufniban akkor nyilván.

Szerintem ez a nyero. Igaz messze van es ketes.

NEW 4 Lan Quad Core Fanless Mini Pc Router Qotom-Q190G4N with Intel celeron J1900 VGA 4*usb firewall Multi-function router
http://s.aliexpress.com/3mUFJ7Rv
(from AliExpress Android)