Samba megosztásról töröltek visszanyerése

Fórumok

Van egy Linux szerver. (Nem tudom milyen terjesztés és verzió)
Valaki beállította egy 3-4 Windows klienst használó irodába. Fájlmegosztásra használják nagyjából mindenkinek mindenhez van joga az összes megosztáson.
Aki ez a szervert telepítette és beállította már egy ideje elérhetetlen.
Azzal kerestek meg, (ismerős ismerősén keresztül) hogy az egyik megosztásról letöröltek egy (vagy több) könyvtárat, alkönyvtárastól amiben nagyon sok fontos fájl (nem csak Office, illetve főleg nem az) volt és mentés biztosan nincs róla sehol és vissza lehetne-e ezt valahogy nyerni.

Holnap este megyek megnézni mi a helyzet, mert igazából nem tudták elmondani.
Addigra megpróbálják kideríteni, hogy fel van-e írva valahol a Linux root vagy admin-user jelszava. Bár ezt nem is nagyon értették, hogy mi lehet.
Mázli lenne, ha a samba-n az adott megosztáson lenne recycle beállítva, de ebben nem nagyon reménykedem.

Kérdésem. Ha ezt tényleg letörölték van-e olyan eset amikor van remény a Kürt Kft bevonása nélkül visszanyerni a fájlokat.
- Vegyük az alapesetet, a szerverben egy db merevlemez van ext3 vagy ext4 fájlrendszerrel. Létezik-e olyan program mint a Get Data Back ami képes egy extX lemezről visszanyerni az adatokat?
- Mi van ha RAID-1 van két lemezzel?
De elképzelhető még az is, hogy lvm is van. ZFS-t nem hiszem, mert legalább 5 éve ott van ez a szerver, úgy hogy azóta talán még nem is frissítették, legfeljebb az automatikus frissítés van bekapcsolva.

Minden ötletre nyitott vagyok.

Hozzászólások

Lehetséges ext3-4 alól undelete progival visszanyerni fájlokat, de ha közben írtak rá, akkor szerintem annak annyi. Raid1 az semmi extra, mert ugyanazt a semmit tudod visszaszedni róla szerintem.
Ez tipikusan a messziről elkerülendő feladat. Esetleg ajánlhatsz nekik vmi jó kis mentési rendszert.

photorec, testdisk, illetve a szörvört _azonnal_ kapcsolják ki, de legalább a samba megosztást kiszolgáló partícióra nyomjanak egy remount,ro-t ha lehet. Ha nem akkor poweroff vagy tápkábel kihúz (sokat nem tudnak rajta rontani.
A vinyó(k)ról dd-vel készíts másolatot és azon kísérletezz, az eredetit pedig tedd el valahova jó messze.

Ill. btrfs vfs_btrfs-sel (aztán pl. cronból snapshot, amit ki lehet ajánlgatni a klienseknek is) vagy lvm, snapper és vfs_snapper (ugyanez, csak közé raktál plusz egy szoftvert és nem vagy btrfs-hez kötve)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A kliens OS-ek csak a lokális meghajtókat lomtárazzák (illetve az adott meghajtóRA lomtárazzák a file-okat) - szóval, hálózati meghajtóról törölt file-ok nem mentődnek el a lokál gépen

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Esetleg még ez is szóba jöhet - mivel kb. egyáltalán nem ismerjük a szerver részleteit.

Phoenix_Art