BIOS -> óra áll

a kezdő lökés: a BIOS óra rémesen késik és alkalmanként elég hülye dolgokat látni a beállítások között, pl. ismét engedélyezve van a BT, a Cell modul, vagy defaultra áll a soros port meg ilyesmi. okés, elem csere, új CR2032-re.

elemcsere után az óra a BIOS-ban áll. nem megy, mindig ugyanazt az időt mutatja bármilyen trükkre és bármennyi eltelt idő után. miközben minden egyéb beállítás tökéletes és meg is marad :D

ami ennél szebb, hogy az elemcsere után bármely Windows csak igen nagy nehézségek árán képes időt szinkronizálni akármelyik megadott szerverrel. de még ennél is van babább: ezt a szinkronizált időt átveszi a BIOS (nem UEFI, békebeli BIOS), onnantól pedig a következő nyögvenyelős szinkronizációig mindig ezt mutatja - aminek hála a gép következő indulásakor a Windows ezzel az idővel kezd. egynapos eltérés után a böngésző már üvölt az eltérő idő/dátum miatt.

nohát ezzel én nem fogok tovább szórakozni, mindjárt megnézem miképp lehet a szinkronizációt kikényszeríteni parancssorból: indulásra beteszem párszor, az egyik próbálkozás csaklemegy'.

ez is abból az eresztésből való, amikor még csak fárad a technika - miközben jobb lenne, ha egyenesen elhullana.

szerk: ez egy Dell D630

Hozzászólások

Ez tok jo eszkoz arra, hogy sose jarjanak le az idolimites licenszek :)

Amennyire én tudom 2 óra is van egy mai szgépben: van a HW óra, ami a laposelemről futó kvarckristályt használja, és van a SW óra amit az OS használ ha elindult. Menet közben az OS csak a SW órát használja, a HW órát békén hagyja és kb. kikapcskor frissíti a SW óra aktuális értékével a HW órát ismét.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Szegény ember időgépe? :D

Írj egy szkriptet, ami egy másik, működő gépen futva másodpercenként beállítja az időt szegény gépen.

ilyennel találkoztam én is, de a 10+ cr 2032 gombelemér cseréje után hagytam a francba és félretettem a gépet, aztán rá pár hónapra elővettem betettem egy újabb elemet és utána meg működött rendesen.

fene se érti ezt.

egyébként nem supermicro a lap?

:)

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Én ilyen beteg gépen ezzel szinkronizálom az időt: http://www.timesynctool.com/. Igaz azon a gépen jár az óra, csak elfelejti az időt, új elemmel is, szerencsére a beállítások maradnak. A Windows valamiért nem szereti az időszinkront, ha nagy az időkülönbség, de ez a program akkor is tud frissíteni, ha a Windows már nem.

több megoldása is lenne a dolognak, de én nemigen fogok foglalkozni vele: négy ThinkPad műtétje vár rám, amit tized szívással megoldok lévén erre vagyok szakosodva.

illetve a szinkronizálás meg lett oldva a fentebb/lentebb ajánlott szoftverrel, úgy tűnik működik ~harmadik automata próbálkozásra és egyébként meglehetősen finom darab :) csak ajánlani tudom, én nem ismertem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Raspberryhez meg Arduinohoz van DS1307-es RTC modul kb. gombokert. Ha nem lenne net a gepen, ilyesmivel is meg lehet oldani plusz HW-rel.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames