Lábonlövés Youtube módra

Ha az előző poszt írásakor megkérdezte volna valaki, hogy mi lesz a Youtube következő húzása, azt mondtam volna, hogy a közösségi moderálás. A reklámelhelyezési és kifizetési cécó után, ugyanis a logikus lépés az lett volna, ha fenti ügyintézés felpörgetéséhez, a tartalomgyártókkal és fogyasztókkal közös konszenzust tudnak kialakítani. Erre a közösségi moderálás látszik a legkézenfekvőbbnek. De csak látszik. A moderálás, mindig is közösségfüggő, és a moderátorok tevékenysége nagyban meghatározza a közösség arculatát. Egyetlen probléma, hogy a youtube nem egyöntetű, homogén közösség. Különféle ideológiáknak, világlátásoknak, politikai nézeteknek ad teret így képtelenség egységes közösségi normákat felállítani, innen kezdve értelmét veszíti annak moderálása. Analógiával élve, ami működik faluszinten, nem működik globálisan.
A youtube-nál ezt nem így gondolják és létrehozták ezt a MLM ...khm.. ötszintes ingyen biorobot rendszert. Aki már látta a wikipedia, vagy épp a reddit moderátorainak/szerkesztőinek a tevékenységét, az tudhatja, miért is hibás az ötlet. És az internet népe is látja, mert ugyan kikapcsolták a videó alatti kommentelési lehetőséget, a like/dislike-ok aránya messze meghaladja a leginkább utált videók arányát is.
Mi jön ezután? Jó kérdés. Ha az SJW-k és a hozzájuk hasonlók kerülnek túlsúlyba akkor pillanatok alatt, az eddigi reklámos happeninget meghaladó felháborodás lesz a vége és nem hiszem, hogy a Youtube jó ötletnek tartaná egy milliárdos nagyságrendű bevételi bukás után a közösségi moderálást. Ne feledjük, az internet továbbra is Amerika fejnehéz, és ott igencsak erős a retardált különféle netes igazságharcosok jelenléte. És míg ezek ritkán folynak bele érdemi, komoly vitákba, addig mogyorónyi agyuk elégséges, hogy feljelentő gombot nyomogassanak. Ugyancsak opció, hogy ez az egész, szépen lassan átalakul vagy elsüllyed. Ehhez előtte a Youtube csapatának le kell nyelnie a békát.
Kíváncsi leszek a folytatásra, mert a végén, még valamelyik alternatív streaming platform lesz a nyerő a jövőbn.

Hozzászólások

A Google jócég. Aki kételkedik, az kirekesztő. Az ilyeneknek nem szabad helyet adni.

subscribe

off: A Vimeo helyében elkezdenék szervereket vásárolni, és marketingeseket toborozni. :)

A youtube-ot a jatekcsatornak uraljak, Vimeon ilyen nem lehet, de szerintem a google es a vevo kozott is vannak zsiros szerzodesek. Daily-s iranyelveket nem ismerem, lehet ott engedelyezett a jatek content. De nem hiszem, hogy barmelyikuk vallalna a youtube vesztesegeit, raadasul kenyelmi featureokben is le vannak maradva, mikozben a youtube-ot is szidjak sokan, hogy keveset tud (nem lehet mar telinyomni ponikkal a channel profilt), a masik ketto "vetelytars" pedig kb. a 10 evvel ezelotti youtube-ot kepviseli.