RPI3 vga gond

Üdv.
Egy Rasberry Pi3 egy HDMI/VGA átalakítón keresztül csatlakozik hagyományos VGA bemenetű monitorhoz. (Az RPI3 és az átalakító is a málnás boltból lett rendelve.)
A gondom az, hogy a táp rákapcsolása után a vga nem indul el, csak ha vagy 10x ki és bekapcsolom a ketyerét. Egyébként működik, a webszerverén a felprogramozott webfelület neten keresztül elérhető, csak épp a monitort nem indítja el.
Szükség esetén persze lehet használni az ssh-t is, de sokkal kényelmesebb legalább a fejlesztési fázisban közvetlenül a gépen dolgozni.
Találkozott már valaki hasonló problémával?
A fórumokon eddig csak olyat láttam, hogy egyáltalán nem megy a VGA átakító táp gondok miatt, így első lépésben kicseréltem egy 3A-ig terhelhető változatra.
Egyéb ötlet?
Kösz: Bálint

Hozzászólások

Vidd vissza, nekem már 2-n volt problémás a HDMI kimenet, eddig kicserélték...

S.

Próbáld ki HDMI monitorral/TV-vel. Úgy tapasztaltam, hogy ezek az átalakítók nem működnek túl megbízhatóan, kicsit szerencse dolga, hogy neked jó lesz-e.

Ave, Saabi.

(fél)OFF

Nekem Pi2-n kezdett el hülyéskedni a HDMI kimenet ~2 év után. Időnként zölden "behangyásodnak" a filmek, utána általában pár másodpercre teljesen elmegy a HDMI jel.
Tapasztalt más is ilyet?

(OpenElec - fórumok szerint elvileg lehet állítani a HDMI jelszintjét, de még nem próbáltam. Viszont akkor is, mitől gyengül le idővel?)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Bár még egyikig sem jutottam el (gondoltam, hátha valaki tud valami okosságot, hogy "Ja, 1,5-2 év alatt elöregszik a video chip" - vagy valami), de sanszosabbnak tartom pl. a hűtőborda lepotyogását, vagy a tápegység elöregedés miatti fesz.csökkenését, mint hogy a 2 éve mozdulatlan 30cm-es HDMI kábel tönkre menjen - De semmi sem lehetetlen.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Pedig... ha eleve gyengébb minőségű, akkor könnyebben hibázik. A műanyag állásában lebomlik a környezetbarátság jegyében. Szigetelés megtörik esetleg ezután. Nem kell persze semmi spéci kábel, csak egy átlagos, specifikációt teljesítő darab. 1-2 ezres körül már itthon is vannak.

Kínából rendelt kábelekből volt már olyan, ami olyan vékony erekkel készült, hogy a legtöbb készüléken hibázott alapból.
Meg olyanom is van, ami egyébként jó, de az egyik eszköz hdmi portjával nem passzol jól és azért van, hogy elmozdul.

Hűtőborda nem számít, a táp vagy akár a tápkábel már esetleg.

Próbaképp érdemes volna a /boot/config.txt fájlba felvenni az alábbi két paramétert:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2

Természetesen újraindítás szükséges. Részletes leírás a config.txt-ről itt.

vagy amikor jól indul el, akkor a a következő parancsokkal lekérheted, hogy mit tud:
tvservice -s
ez kiírja, hogy épp milyen felbontást használ

tvservice -m CEA
tvservice -m DMT

kiírja milyen módokat támogat a kijelző/átalakító, az első a hdmi a második a dvi módokat.
A linkelt leírás a config.txt-ről tartalmazza részletesen a listát is.

hdmi_group és hdmi_mode megfelelő megadása a kiolvasott infók alapján is sikerre vezet.

Olcsó ebay-es HDMI-VGA átalakítót használok különösebb gond nélkül. Igaz, minden esetben a config.txt-ben előre beállítom a megfelelő felbontást (1024x768 vagy 1280x1024).
Ha hagyom alapon akkor nekem sem szeret elindulni, vagy 640x480-ban indul el egy reboot után. Ebből arra következtetek, hogy a tápfeszültség megjelenése után az átalakítónak még kellene egy kis idő, hogy magához térjen, de a PI addigra már végzett a HDMI monitor érzékelésével, és nem talált ott semmit...