Offline backup tároló céget keresek

Kedves szakik!

Van egy kkv ügyfelünk, aki több helyről is árajánlatot szeretni kapni - kifejezetten az adataik offline biztonsági tárolására, tehát rendszeres időközönként a helyszínen kellene a mentést elvégezni és azt gondosan tárolnia az alvállalkozó félnek, hiszen ha felgyullad a szerverszoba, vagy meglovasítják a rackszekrény tartalmát, az gond.... :)
Nagy vonalakban a tárolandó környezet:
Windows környezet, 2 db win szerver plusz a helyi backup eszközök (USB külső HDD és Synology NAS).
Exchange 2010 a levelezés, pár szoftver mssql adatbázissal, filesharek.
Kb. 2.5-3 TB-ról beszélünk, mely igen komótosan növekszik. (ebbe beleszámoltam a szerver VSS-eket is).
Az ügyfél álmaiban az szerepel, hogy a mentés valahol eltárolódik pl. szalagon, és a titkos földalatti bunker szalagtároló-páncélszobáját Chuck Norris őrzi 365/0-24-ben! :)
Online megoldások nem érdekelnek.
Részleteket szívesen küldök, gyakorlatilag együttműködni szeretnénk.

Hozzászólások

backblaze ? Habár a diskek postázása kurva drága lesz

Kicsit túlpoénkodtam a dolgot, tehát budapesti tárolási helyet szeretnénk, és együttműködést egy céggel, aki megbízható helyen tárolja az akármilyen offline adathordozót (nem egy vizes pincében). A pénz része egy másik dolog, nekem partnereket kell ajánlanom, hogy pl havonta ennyi a díj, félévente ennyi a díj... ha az ügyvezető szívrohamot kap az összeg hallatán, akkor kapjon...

Na jó, de te is megérted szerintem, hogy itt nagy valószínűséggel a történet így néz ki:
- főfőnök hall (esetleg tapasztal) valami rosszat, esetünkben adatvesztés, locky, whatever
- mondja: pénz nem számít, ez nagyon fontos, meg kell oldani
- de azért kérj be 3-5 árajánlatot (tehát mágis számít a pénz)
- ajánlatot meglátva szívrohamot kap
- aztán kiderül, hogy annyira mégse fontos, és jó lesz az ha ő hazaviszi hetente egy vinyót és otthon beteszi a széfbe

Csak az a különbség, hogy te munkaidőben vagy órabérben kéred az árajánlat, aki meg dolgozik vele az meg a semmiért dolgozik.

Persze akinek nem inge meg mittudomén, de ilyen tapasztalatom van a magyar kkv ügyfelek dolgaival.

Ez nem cégméret kérdése. Ahol az informatika fel és el van ismerve, ott ritkább a szívroham, ahol meg a szükséges rossz kategóriába sorolják, ott sorozatos szívzűr az élet, és munkaórában több pénz megy el annak a számolgatására, hogy megéri-e egy-egy beszerzés, mint maga a beszerzés.

Nem csak egy konkrét eset zanzáját írom le nagy, úgy értem, NAGY, elméletileg ájtíval fekvő és kelő multicég leányának életéből.
Nevesincs Bt-nél is előfordul nagyobb komolyság... már csak azért is, mert ott nincs hová szétteríteni a tökvakarásból adódó veszteségeket.

(Kellemes meglepetés, hogy ekkora volumennél egyáltalán gondolnak a mentésre és még áldoznának is rá.)

Egyébként az Ironmountain tárolja a szalagjainkat.

A mentést helyszínre kiszállított pl USB 3.0 vagy external SAS csatolós szalagos egységgel akarják megvalósíttatani, vagy ez már nem lényeges?

Mit számít a szoftveres környezet, ha offline? Egy zárható szekrény, esetleg megfelelő légkondi, tudomis én mi, hogy legyen hová tenni a tape-eket.

Nem az off-site -ra gondolsz inkább? :)

Ah, bár mégegyszer elolvasva ennek is lehet értelme, hogy nektek szakember is kell, aki lementi és elviszi egy nylonszatyorban :)