samba megosztás elérése

Hali! Nem értek a Windowshoz túlságosan, bizonyára holt egyszerű a megoldás, de nem jövök rá.

Van egy NAS itthon. Általában én használom, Linux alól, NFS-en keresztül.

Szeretné az asszony is használni Windows alól. Készítettem neki egy könyvtárat, készítettem két felhasználót a NAS-on (neki és nekem).
Beállítottam 2 share-t, az egyik az övé, felhasználója R/W hozzáférést kap, a másik az enyém, ahhoz meg én.

Ezután megpróbálok a windows-os gépekről kapcsolódni.
Az enyém céges gép, Win7 Enterprise, céges domain-ben. Explorerbe beírom a NAS IP címét, látom a megosztásokat. Rábökök az övére, feljön a requester, és ugyan írja a céges domain-t, de csak simán a felhasználónevet és jelszót megadva megnyílik a megosztás. A sajátomat viszont ugyanígy (másik felhasználónévvel és jelszóval) nem tudom megnyitni.

Az övé céges gép, Win7 Enterprise, céges domain-ben. Explorerbe beírom a NAS IP címét, látom a megosztásokat.
Rábökök bármelyikre, feljön a requester, írja a céges domain-t. Beírom simán a felhasználónevet és jelszót, nem kapcsolódik, hibaüzenet jön. Próbáltam a NAS workgroupja\felhasználónév és jelszó módon, úgy sem működik.

A NAS nem igazán bőbeszédűen logol, annyi látszik néha a próbálkozásokból, hogy:
CIFS: Authentication for user [asszony] has FAILED

A windows hibaüzenet egy kicsit gyanús, de nem tudom, mire gondol. Másolni persze nem lehet, de kb. ezt írja:

\\IP\gee not accessible. bla bla

Multiple connections to a server or shared resource by the same user, using more than one user name, are not allowed.
Disconnect all previous connections ... and try again

Szívesen megszüntetnék minden egyéb kapcsolatot, de nem tudom, hogy mire gondol, és hol kellene. Azt láttam, hogy megpróbálta mindkét gép először a kapcsolódást a domain usernévvel, persze sikertelenül. Ez lenne a gond? De hát nem kapcsolódott. Vagy esetleg ugyanazon a NAS-on valamihez kapcsolódott a domain user (vagy nobody), és ezért nem megy a másik? De hiszen másik share.

Jelenleg az egyetlen megoldás ami működik, hogy azt mondom, hogy bárki hozzáférhet a megosztáshoz, és akkor nobody felhasználó nevében boldogan kapcsolódik. Persze így bárki, aki a wifihez hozzáfér, láthatja ezt, amit nem szeretnék.

Bónusz kérdés: hogy lehet azt mondani a windows-nak, hogy frissítsen? Töröltem megosztást, változtattam jelszót (egyszerűre, hogy nehogy az legyen, hogy elírtam), stb. és ezek a változások még percekig nem jöttek le neki.
Simán megnyitotta a már rejtett, végül törölt megosztást, simán megnyitja pl. az asszony megosztását most a gépem, pedig azóta jelszót változtattam a NAS-on, és itt még a régi jelszót adtam meg valamikor, korábban.

Hozzászólások

A NAS, az asszonyé meg a Te géped azonos nevű munkacsoportban vannak.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

"NET USE" mond valamit? Ha igen, akkor töröld az adott kapcsolatot "NET USE /D" -vel.

Tippelnék még valami megosztott nyomtatóra, amihez belementettél felhasználónév/jelszó párost, stb.

Amikor Explorerbe beírod a NAS IP címét vagy nevét, akkor első körben a belépett felhasználóval (esetedben a domain felhasználóval) próbálkozik, sikertelenül, majd megpróbál vendég felhasználóval csatlakozni, no ez már sikerül neki, meg is kapja a gép a megosztás listát. Ezek után ha szeretnéd csatolni a megosztást más néven, akkor nem sikerül, hiszen már be vagy lépve, igaz, vendég felhasználóval.
Az nagyon jó kérdés, hogy miért csak az egyik gép produkálja a hibát, ezt ne kérdezd :)
Az ötleteim:
1, a NAS-on létrehozod a két domain felhasználót, és akkor a windows-ok fel fognak tudni csatlakozni a NAS-ra
2, egy batch fájl segítségével "csatolod fel" a jelszavazott megosztást akár meghajtóként, így kimaradhat az exploreres tallózás. (pl.: net use z: \\nas\megosztas /USER:nasuser nasspassword)

> majd megpróbál vendég felhasználóval csatlakozni, no ez már sikerül neki, meg is kapja a gép a megosztás listát.

Ugyanez a jelenség másnál miért nem jelentkezik? A share lista nekem is megjön username/password páros nélkül, viszont ha valamelyik megosztásra rábökök, akkor bekéri a "rendes" hozzáférést, és gond nélkül működik.

továbbgondolva azt, amit írtál, azt a trükköt használom, hogy a tallózás lépést kihagyva rögtön a megosztás nevét írom be a windows explorer címsorába.
\\IP cím\gee

Ilyenkor nevet kér, azt mondja, hogy domain=céges domain, de ha megadom a NAS-on definiált gee felhasználónevet és az ahhoz tartozó jelszót, beenged.

Az az egyetlen kellemetlenség, hogy az NFS-en egy felhasználót használ (Linux:gee), sambán egy másikat (NAS:gee), így hiába egy a megosztás, a linux alól létrehozott könyvtárat csak olvasni tudom win alól, és feltételezem fordítva is így van (még nem próbáltam)

(Ha nem megy a net use x: \\ip\share, próbáld meg a net use x: \\name-from-lmhosts-file\share formát is. Egyforma kellene legyen, de mégsem minden kontextusban egyforma.)