Tablet használata extra monitorként Ubuntun

Fórumok

Néha jól esik beülni egy kávézóba dolgozgatni egy laptoppal, viszont egy kijelzőre sosem elég. Monitort nyilván nem cipelhetek magammal, úgyhogy gondoltam a tabletem használom fel extra kijelzőként.

Népszerűbb rendszereken kész megoldások vannak a problémára, de Linux alatt is könnyen összehekkelhető a cucc. Ubuntu alatt használatra készen áll egy virtuális kijelző amit pár xrandr paranccsal fel lehet készíteni (felbontás hozzáadása, bekapcsolás, pozícionálás, elforgatás), majd ráeresztve VNC-re a tartalmát a tableten megjeleníteni.

A megoldással az a bibi, hogy nagyon nem realtime. Több másodpercet kell várni hogy frissülön a kép, nem túl használható.

A kávézóban a wifi túlterhelt, és bár ezt ki tudom kerülni (port forward usb kábelen), de feltételezem a protokoll se igazán alkalmas a feladatra, itthon két Ubuntus gép közt etherneten is akadozik valamennyire a kép, főleg ha sokminden változik egyszerre. Azt is látom mennyi cpu-t zabál a kliens, nem csoda hogy a gyenge kis tablet szenved tőle.

A fentiek miatt nagyon úgy tűnik, hogy maga a VNC protokoll nem igazán alkalmas a feladatra. Tudtok-e valami jó megoldást? Esetleg alternatív protokollt, amihez van ios/android kliens (nagy igényeim nincsenek, jelenítse meg teljes képernyőn a képet, és ne rejtse el az egérkurzort)? Még az se baj, ha 10-20 FPS körül mozog, az már elég jó arra, amire használnám.

Hozzászólások

Subscribe, hátha valaki ír valami jót.

My 2 cents: maga a protokoll nem annyira rossz, mint mindenhol olvasni, különösen, ha a szerver és a kliens ki tud valami értelmes kódolásban egyezni és nem tömörítetlen bitmapek száguldoznak; ami a lassúságát többnyire okozza az az, hogy a szerver elég nehezen tudja lekérdezni, hogy mi van/mi változott a képernyőn - egy Xvnc-vel (ahol nincs megjelenítő, az önmagában egy X szerver, ott van a memóriában a kép) szerintem használható framerate-t kapnál, csak tippre azt nem tudod összekötni a futó X-eddel.

(Windows vonalon a mirror driver volt a divatos megoldás a pollozás elkerülésére, a 8.1-ben meg megjelent egy screen duplication nevű API, amivel a programok le tudják kérdezni, hogy mi változott a képernyőn - egy UltraVNC pl. out-of-the-box helyi hálón akár videónézésre is alkalmas szerver lett tőle [múltkor próbálkoztam vele, amikor valamelyik topicban szóba kerül a VNC])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)