Fedora 24 upgrade kernel probléma

Üdv!
A F24 frissítés megvolt szépen, ahogy vártam.
De megint előjöttek kernel problémák, azaz az új kernellel elszáll a gépem (ACER Aspire 5733 laptop). Hibernálásból visszajövet után vannak gondjai - úgy veszem észre. Pl. visszatérés után a terminál hibákat irogat (pl. /usr/bin/basename probléma) és kernel oops.
Egy fc23 kernel fennmaradt, így ez most az alapértelmezett. Ezzel nincs is gondom jelenleg.

Nálatok is előfordult ilyen probléma?

F23 esetén is volt ilyen, aztán az X-edik kernel jó lett. Most is ez várható? :)

Hozzászólások

Melyik kernel verzió? Nekem a 4.7.2-es benyögi az alábbit:

KASLR disabled: 'kaslr' not on cmdline (hibernation selected)

Gondolom, nem túl szerencsés, hogy le van mentve a RAM, majd ébredéskor új kernel máshova allokálja random azokat a dolgokat, amelyeket dedikált helyre tölt vissza. Vagy valami ilyesmi. Ezzel kapcsolatos:

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1350174

Aztán vagy ez a bajod, vagy valami más.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet, hogy csak valami hozzá nem értésről van szó? 15 éve használok desktopon Linuxot, Fedorát az elejétől, azaz Fedora Core 1-től, előtte Red Hat-et, ami a Fedora elődje volt. Furcsa, de nálam működik. Munkahelyen is, itthon is, ismerőseimnél is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egyetlen oprendszer a gépemen, szóval, ha nem működne, akkor a leveleimhez sem tudnék hozzájutni, nethez sem, zenét sem tudnék hallgatni, szóval úgy eléggé meg lennék lőve. Ahhoz képest megy. Egyetlen bug van, ami talán picit zavaró. Az emerald dekorátor hajlamos összeomlani, ha Alt-Tab-bal váltok az ablakok között. Ugyanakkor erre csináltam workaround-ot, nevezetesen egy shell daemon-t, amelyet a systemd futtat, s amely figyeli, hogy meghalt-e az emerald vagy a compiz. Ha igen, kinyírja a megmaradt részét, majd elindítja őket. Tehát, ha Alt-Tab után eltűnne az ablakdekorációm, várok pár másodpercet, s visszatér magától, semmi dolgom sincs vele. :)

Na nem, mintha kötelező volna compizt és emeraldot használni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én KDE párti vagyok. Karácsonykor nekiugrottam egy upgradenek. A 22 és 23-ban lévő KDE5 annyira borzalmas volt, hogy szerintem 2 órát se volt fent, ment vissza backupból a 21. Aztán miután megjelent a 24, megint tettem egy próbát. Az már majdnem két napig fent volt... Intel VGA hiba miatt betonra állás, nem működő alvás, még mindig bugos kde5 (plasma crash, szintén fagyás, külső monitor beállításait nem elmentő környezet, grafikai megjelenítési hibál, hányadék gtk3 appok)... Így nagyon röviden. Ment vissza backupból a 21.
--
The Community ENTerprise Operating System

Kölcsön volt nálam i915-öt használó valami Asus notebook. Ritkán ugyan, de valóban képes volt csontra fagyni. Viszont a 4.6.5-ös kernel fedorás changelog-jában ezt olvasom:

* Thu Jul 14 2016 Josh Boyer <*****@fedoraproject.org> - Fix various i915 uncore oopses (rhbz 1340218 1325020 1342722 1347681)

Utána még egy kis ideig nálam volt a gép, egyszer sem döglött meg. Ez persze nem bizonyít semmit, tudom, de a changelog bejegyzés kifejezetten reménykedésre ad okot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még nem volt olyan gondom Fedorán, amelyet vagy ne tudtam volna megoldani, vagy megkerülni, vagy elfogadni azt a hibát. Tehát akkora baj sohasem volt, hogy ne tudtam volna a gépemet rendeltetésszerűen használni. Apróbb kellemetlenségek persze adódtak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez valami driver issue volt, de raadasul az opensource intel driverrel, probaltam ujrahuzkodni csomagokat nullarol, kiutni az X konfigjat ujralokni, nem jott be semmi. Aztan mikor a google elkezdett elvinni a feketemagia teruletere (banyasszak magamnak a devel agbol X-et majd forgassam le es akkor majd...), na ott mondtam azt, hogy ha nekem erre lenne szuksegem, akkor Gentoo-t tettem volna fel, nem pedig egy stabilnak mondott binaris disztribuciot. Raadasul olyat meg az Ubuntu nem-LTS se csinalt soha nekem, hogy verzion beluli apt-get upgrade utan ne induljon az X.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

+1, ezt én is kifogtam kb ezekkel a verziókkal. Nem jó úgy kezdeni a napot, hogy előző nap yum update, másnap bekapcsoláskor meg nem indul el a grafikus felület és nincs hozzá javítás csak valami workaround, mert másik pár száz ember is pont így járt. Az helyett, hogy egyből tudnád használni. Nekem ezért van CentOS desktop :)

Sakk-matt,
KaTT :)