FreeBSD 11.0-RC2

Hajnali 3:14-kor megjelent (az erről szóló levél). Volt egy jó adag csúszás (elvben 19-én kellett volna) - többek között egy elég csúnya UDP over IPv6-os hiba miatt (valamint ha minden igaz van egy furcsa billentyűzetkezelési bug is), ráadásul a levél megjelenésének pillanatában a freebsd-update-tal történő frissítés épp nem működött, de ez mostanra valószínűleg már megszúnt (legalább Glen egy későbbi (4:53) levelében ezt igérte). Korábban a levlistán volt arról szó, hogy a csúszásnak köszönhetően esetleg kimarad az RC3 - most egyelőre nem látszanak publikusan ennek nyomai.

Hozzászólások

Lusta vagyok :)
Ebben a release-ben migrálják a base-t a csomagkezelő alá?

Az azért durva, hogy májusban jött ki a levél a szeptemberben érkező 11.0R-ről. Amúgy mivel én is lusta vagyok, ráadásul ezt a részt nem is követtem: tudsz róla, hogy mi a helyzet az ARM platformmal? Lesz/van hivatalosan használható repó hozzá? Igazából nekem ez a "még mindig a freebsd-update használatos frissítésre" azért problémás, mert így változatlanul az van, hogy az RPi + FreeBSD kombináció mindennapi feladatra - ahol azért szeretném pl. a security fixeket követni - sajnos változatlanul nem kényelmes. A különböző x86-os gépeken nekem ez teljesen jól használható volt: freebsd-update + portsnap + pkg update + pkg upgrade (latest repóval a quarterly helyett). Ebből ARM-on az első nincs, és ha nincs rendes (latest) repó, akkor az egész gyakorlatilag nem működik. És a Pi még (USB-s) SSD-vel sem igazán baráti környezet pl LibreOffice fordításra.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nemigen követem én sem, csak nem voltam lusta, mint elod, másrészt rémlett valamikor valami olyasmi, hogy csúszni fog a pkgbase élesítése.
ARM: fogalmam sincs. Csomagtároló van 11-hez, de a freebsd-update szerintem várat magára, ui. az update.freebsd-n csak az amd64 és i386 könyvtár van.
Elképzelhető (szigorúan szerintem), hogy freebsd-update nem is lesz ARM-ra, majd csak a pkgbase.

Ó bakker, ezt már egyszer (kétszer? háromszor? ...) mutattad. Valószínűleg azért megy ki a fejemből mindig, mert az OS nem-frissíthetőség miatt egyelőre a FreeBSD-s Pi-m erősen háttérbe szorult az elmúlt időkben. No mindegy, ha végre lesz 11.0R, akkor egy stabilnak nevezett verzióval elkezdhetem végre - és akkor ezzel a tárolóval lehet korrekt rendszert (rendszerecskét) építeni belőle (mondjuk up-to-date-nek azért ezt a repót se nevezném), meg persze hiányos is rendesen, pl. pont az LO nincs benne :-) . Ha jól gondolom, az, hogy lesz beta pkgbase a 11.0R-ben, az azt is jelenti, hogy akkor már azt a gépet nem kell mindig nulláról újrahúznom, mert legrosszabb esetben lesznek olyan pillanatok, amikor valami épp törik, amit aztán 1-2 héten belül javítanak. Az nekem egy ilyen gépnél pont elfogadható.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nem tudom, hogy ha a pkgbase meglesz, automatikusan elérhető lesz-e ARM-ra. Most se az a gond, hogy a freebsd-update szkript nem fut ARM-on, hanem az, hogy nincsenek előállított update-k, amelyet keresne az update.freebsd-n. Hogy mi lehet ennek az oka, passzolom.

Egyébként az ARM-os folyamatos újrahúzást egy annyival könnyítettem, hogy a "legfontosabb" /etc-beli állományok (crontab, ftpchroot, hosts, hosts.lpd, printcap, rc.conf.local, syslog.conf) linkek olyan fájlokra, amelyek egy külső vinyón vannak. A /usr/local pedig szintén azon a külső vinyón van (pontosabban egy szimlink, nem volt kedvem nullfs-mounthoz). A /usr/local/etc/pkg.conf-ban a PKG_DBDIR és a PKG_CACHEDIR a külső vinyón levő könyvtárra van állítva.
Ha új image van (és akarok is frissíteni), akkor RPi kikapcs, memóriakártya kivesz, rátölt az újabb image, fstab és szimlinkek visszaállít (van egy pár soros szkriptem a laptopon), memóriakártya visszadug, bekapcs, és kész, megy minden tovább.

No szóval. Frissült a bhyve-os netbook. Frissült azon a gépen egy VM. Ezek 64-bitesek. És frissült egy 32-bites laptop is (ez utóbbi 10.x-ről). Egyelőre nyűg nincs velük, persze a korábban már megszopató hibák ezen a gépen is megjöttek: a wpa_supplicant.conf-ban a megjegyzésben levő "sztring" miati nem megy a wifi, és hogy a csomagok frissülése közben meghülyül a javavmwrapper frissítése - e miatt kézzel pkg remove openjdk8 (meg javavmwarepper meg icedtea-web), majd mikor készen van, akkor kézzel vissza. Lassan elérkezik az idő a fő gép frissítsére, de azért lehet, hogy azzal megvárom a RELEASE-t. Majd kialakul.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?