Otthonra milyen UPS-t?

A kínai, jó pár éve használatban lévő UPS-em közvetlen akkucserét követően tűzijáték, amperszag és miegyéb kíséretében elfüstölt. Szeretnék helyette egy másikat.

Szempontok:

- line interactive design teljesen megfelelő (http://www.apcmedia.com/salestools/SADE-5TNM3Y/SADE-5TNM3Y_R7_EN.pdf)
- 650 .. 1000VA látszólagos teljesítmény
- kommunikációs port + NUT/apcupsd support
- akksi otthoni cserélhetősége, ára
- zaj
- felújított is érdekel, ha van rá 3 év gar.

<>a lista változhat/bővülhet<>
+ aktív/passzív PFC kérdéskör

APC vásárlásában gondolkodom, csak hát ugye az anyagiak... Egyelőre az

APC Back-UPS BX
és a
APC Back-UPS BK

névvel keződő modelleket nézegettem. Utóbbiak elvileg a APC Back-UPS CS család (?) tagjai ha jól tudom, és elvileg régebbi modellek, tehát talán támogatottabbak. Van velük konkrét tapasztalata valakinek?

Releváns lehet:

/usr/share/man/man8/apcsmart.8.gz

"microlink" models
WARNING: these are not natively supported by apcsmart (or apcupsd
for that matter, if you’re wondering). Around 2007 APC (now APC
Schneider) decided to go back to its proprietry roots and all the
new models (SMT, SMX, SURTD) use completely different protocol and
cables. If you purchased a new APC UPS, that uses cable with rj45
on the one end, and db-9 on the other - then you have such model.
Your only option to support it through NUT is to purchase "legacy
communications card" - part #AP9620 (google 'AP9620' for more
details). Or if that's not an option, rely on official software.

Meg lehet ezt úszni 40-50k magyar forintból, vagy megint kínait kell vegyek?

Hozzászólások

Back ups cs 350-500-asokat szoktunk kiszórni üffelekhez kis szerverhez, ez a legolcsóbb, amin van USB port a kommunikációra, apcupsd szépen kezeli. Az apc szakszervízben használtakat árultak anno vmi 5-6eft-ért, max tolsz bele új akkut.

A Back-UPS CS sorozat valójában egy hibrid: UPS szempontjából egy Back-UPS (standby rendszerű, lépcsős közelítésű színuszos), kommunikáció szempontjából pedig egy Smart-UPS.

Én sokkal inkább vennék egy "rendes" Smart-UPS (line-interactive) modellt, használtan. (Itthon nekem pl. két SUA750I van, az egyiket nemrég vettem használtan, kb. 45 ezer Ft körül.)

Nekem egy ilyen van

Használtan tudsz ilyeneket venni elviselhető áron és az új akkumulátor se drága hozzá, csak nem feltétlen a gyári csomagot kell megvenni.
Támogatott linuxon de még osx-en is.

Csak szinuszos kimenetű UPS-t vennék. Ez sosem hagy ki...

Ennek lenyitható az eleje és könnyen kihúzható belőle a két akku. Eredetileg egy összeragasztott pár van benne, de azonos méretű és kapacitású akkukból 2 db is jó bele. Linuxra van hozzá automatikus tesztelő és beállító program, amit használni is kell az akkucsere után!

cyberpower (BS650E) jól muzsikál itthon a NAS és hálózat alatt. Sok kimaradás nincs, de tegnap épp 2x ment el egymás után pár percre.
Van már vagy 4 éves...

Mindenképp abból indulj ki hogy hány percet kell bírjon. 2 akkusok mintha 750VA körül kezdődnek egyes APC-kben, de jó figyelembe venni hogy 2x (na jó, majdnem) akkora eséllyel megy tönkre benne az akku ha épp olyan kedvük van. Én egy darabost keresnék otthonra.

Ilyenen én is gondolkoztam. Miben különbözik az autó aksi meg amiket az UPS-ekbe tesznek?
A töltés miatt gondolkozom ezen. Nem fordulhat elő olyan, hogy nem megfelelő karakterisztikával tölti az UPS és tönkre megy az aksi? Ha 1-2 nap alatt feltöltődik az még tökre beleférne.

A savas ólomakksi úgy töltődik túl, hogy elpezseg belőle a víz. Nyilván nem akarsz durranógázt fejleszteni egy zárt térben... Viszont ha nem nagyon megy le a szint, akkor desztvízzel újratöltve teljes értékű továbbra is.
A VRLA meg csak szép csendben kifúj és tönkremegy a túltöltéstől. Persze bizonyos feszültség alatt ez nem jelentkezik. Kicsit más a kettő névleges feszültsége is.

Így igaz, ezert kell egy arany középutat beállítani, 11,5V-12,5V között legyen tartva az akkumulátor. Persze függ az akkumulátortól is, de mélykisülés ellen mindenképp védeni kell.... 10,5V 10,7V!

Egy 300UPS + 45Ah aksi ami egy keringetőszivattyút "őriz" 1-1,5 hónap is eltelik mire belekel tölteni az akkuba.

Attól hogy ólomaksi ez is, az is, még más a működése. Az autóaksi szakaszos töltés esetén, hirtelen nagy leadásra lett tervezve. Az UPS-ekben használt zselés ólomaksi számára az a legegészségesebb, ha folyamatosan csepptöltve van, és NEM szabad nagy terhelésnek kitenni. Ezért is más a bennük lévő elektrolit.
A nagyobb aksi rákötése egy UPS-re: több elektroműszerész és egy riasztókat szerelő szakember véleménye szerint a nagyobb aksi rákötése nem gond, ha a működési karakterisztikája azonos. Zselés aksi helyett csak zseléset tegyek alá, a gyárinál kisebbet ne (a nagyobb töltési áram miatt). A gyárinál nagyobb aksi használata nem probléma, de számolni kell az arányosan lassabb feltöltéssel.
A háziszerverem egy APC Smart 420i védi, amire egy 45Ah-s zselés aksit kötöttem.
24h múltán még mindig kitartott (fogyasztás: 11-20Wh), nekem ez bőven megfelelő :)

Jut eszembe, az akkukkal mi a helyzet, megvannak még? Tesztelted őket? Ha jók, újrahasznosíthatóak :)
Utolsó cseréim alkalmával az volt a helyzet hogy egyik akkuban kihalt egy cella (mérhetően), vitte magával a másikat is (azon a fesz jó volt üresjáratban).

Szerintem sosups-nél nézz használt (átvizsgált, felújított) készüléket.

Habár már jópár éve volt, nekem a Vaterán sikerült egy Smart UPS 1000-et venni, nagyon jó áron. Azóta egyszer kellett benne akkut cserélnem, igaz, az akkucsere drágább volt, mint némelyik olcsóbb komplett UPS.