4 monitor - beállítások mentése

Fórumok

Sziasztok!

Linux Mint Cinnamon 18-as op.rendszert használok. A gépben egy EVGA GeForce GTX950-es VGA kártya van, melyre négy darab 22"-os monitor van kötve alul kettő-felül kettő elrendezésben.
Ilyen a kártya: https://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=02G-P4-2951-KR

Telepítettem az nVidia bináris driverét, minden szépen működik egy szépséghibával:
A gép indításakor a rendszer úgy indul el, hogy egymás mellé helyezi a négy monitort, így:

A monitorok viszont fizikailag így vannak elrendezve, azaz ilyenre kell "áthuzogatással" átállítani minden indulás után a monitorok elrendezését:

Ha a képen is látható "Apply" gombot megnyomom, utána minden úgy működik, ahogy kell. De a gond az, hogy nem mentődik el (vagy indításkor nem töltődik be?) a beállítás. Természetesen próbáltam a "Save to X Configuration File" gombot használni, a /etc/X11/xorg.conf létre is jött, tartalma ez:

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 361.42 (buildd@lgw01-18) Tue Apr 5 14:33:28 UTC 2016

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
Option "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Samsung S22C450"
HorizSync 30.0 - 81.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce GTX 950"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "Stereo" "0"
Option "nvidiaXineramaInfoOrder" "DFP-1"
Option "metamodes" "HDMI-0: nvidia-auto-select +0+1080, DP-1: nvidia-auto-select +1920+1080, DP-3: nvidia-auto-select +0+0, DP-5: nvidia-auto-select +1920+0"
Option "SLI" "Off"
Option "MultiGPU" "Off"
Option "BaseMosaic" "off"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Az "Option metamodes" sorban próbáltam a HDMI-0, DP-1,.. megnevezéseket DFP-1, DFP-3,... -re cserélni, mint ahogy a grafikus beállító panelen bal alul nevezi őket - de sikertelen. Kicsit olyan érzésem van, mintha az xorg.conf induláskor nem is lenne felolvasva. Ha elmozgatom a helyéről, akkor sem lesz semmi változás. Persze nem ragaszkodom az xorg.conf-hoz, azt szeretném, ha az alsó képen elrendezett monitorokkal indulna a gép, nem pedig a felsőn láthatókkal.

Ha esetleg még ez számíthat, a VGA kártyának három DisplayPort és egy HDMI kimenete van kihasználva. Mindegyik kimenete átalakítóval DVI-ra van alakítva és a monitorok DVI bemenetei vannak használva. Tehát analóg (D-SUB) egyáltalán nincs használatban.

Mit javasoltok? Mit nézzek meg, minek nézzek utána? Hogyan lehetne elmentetni a beállításokat? Vagy indításkor használni az elmentett elrendezést?

Hozzászólások

A xorg már elég régóta önbeállító, nem kell neki konfig, és szarik rá ha van. Nekem sem sikerült már 1-2 évvel ezelőtt sem.
Az asztali környezet (pl. KDE) el tudja menteni a monitor beállításokat, amit loginkor visszatölt, kb. ez az egyetlen esélyed. Vagy a kézi script.
--
The Community ENTerprise Operating System

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
Az xrandr végül megoldotta a problémát. Ezt a parancsot hoztam össze és futtatom le, teljesen jól beállítja a kívánt elrendezést:
xrandr --output HDMI-0 --pos 0x1080 --output DP-1 --pos 1920x1080 --output DP-3 --pos 0x0 --output DP-5 --pos 1920x0 && notify-send -i display "Monitor" "A monitorok beállítva!"

Némileg újabb gondom támadt :) Ti hogyan futtatjátok ezt az xrandr parancsot? Csináltatok neki egy bash szkriptet, symlink (parancsikon) az asztalra és duplakatt rajta indulás után? Vagy valami automatizált megoldással csináljátok?
Én próbáltam a Linux Mint indítópultjába betenni ezt a parancsot, majd aztán a /usr/bin/xrandr-al kezdődően is kipróbáltam, de semmi :( Indulás után nem állnak be így automatikusan a monitorok, de ha terminál ablakban lefuttatom a parancsot (nem is root joggal), akkor simán beállnak jól a monitorok.