Thinkpad újraélesztés RAM kivétellel: miért működik?

Sziasztok!

Mi a magyarázata, hogy működik az alábbi javítás Thinkpad T szériás notebook (és lehet, hogy más PC esetén) esetén:

Hiba: nem kapcsol be a gép, hálózatról, akkuval, halott. Hálózati áram nélkül sem. Csak akkuval sem. Levett akkuval sem, semmilyen módon.

Javítás: lehúzom a hálózatról, kiveszem az akkut, kiveszem az egyik RAM-ot, majd leveszem a billentyűzetet, és alóla a másik RAM-ot. Megpróbálom bekapcsolni, persze sikertelen, mert nem kap áramot, majd visszarakom a 2 RAM-ot, és ha akkut vagy hálózati áramot kap, ÚJRA MŰKÖDIK.

Miért kell a RAM-ot kivenni, hogy újra működjön? Ez valami lopás elleni Intel-es AMT/IPMI védelem miatt van (ami egy kis külön rendszer a NorthBridge-ban), amivel lopás esetén is el lehet érni a gépet?

A cikk: http://boingboing.net/2016/06/15/intel-x86-processors-ship-with.html

Köszönöm.

Hozzászólások

hat ez nekem leginkabb ugy hangzik mintha csak valami ram erintkezesi hiba lett volna, es a ramok ki/beszerelesevel ujra megfelelo helyre kerultek es lam mukodik, nem kell mindig mindenben osszeeskuveselmeleteket keresni, ha gyakran csinalja adnek neki egy memtestet a 2 rammal egyutt es kulon kulon is mindegyik slotban, hatha csak nem erzik jol magukat egyutt, vagy ott ahol eppen vannak

Biztos, hogy nem érintkezési hiba, a gépnél úgy jött elő, hogy nem mozdult meg.
Ha nincs benne memória, akkor bekapcsolódik, és csipog x darabot, hogy RAM hiba van. Ha rossz a memória, akkor is csipog elvileg, hogy nem jó.

Amiről én írtam, hogy teljesen téglaként viselkedett (mintha nem működne a bekapcsoló gomb), bármit csináltam a RAM kivételig, majd visszarakásig. Ennek az oka érdekel... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Hasonló kört futottam nemrég a Thinkpad Edge E540-emmel. Ott a memória ki-be és/vagy a CMOS lehúz/vár/visszadug segített néha.

Fórumokon utánaolvasva némely példányoknál előjött rövidebb-hosszabb idő után ez a probléma. (Nálam bő 1 év után jelentkezett.) Bőven garanciaidőn belül voltam, úgyhogy alaplapcsere lett belőle. Lekopogom, azóta megint rendben van.

Lehet az is "működik", hogy áramtalanítod a gépet. Kiveszed az akkut. Nem szeded szét a gépet jobban. Hosszan nyomva tartod a bekapcsoló gombot.
Ezután összedugva talán elindul. Valami statikus feltöltődés lehet az oka.

Akkor másik tipp, hogy bizonyos intel chipsetnél, ha nem egyforma ramokat használsz, akkor furcsa dolgokat művel.
Például az integrált gpu szemetel, ha virtualizáció támogatás is engedélyezve van.

Ha semmi értelmes dolog nincs, akkor lehet valami elöregedett alkatrész okozza és valójában lehűlés, pihentetés után "javul" meg.

Hasonlókat szoktunk néha tapasztalni asztali gépek esetén is. Olyan is szokott lenni, hogy ha a másik RAM slotba átteszed a RAM-ot, akkor feléled, és ha ekkor visszateszed az eredeti slotba, akkor már ott is jó lesz.

Nekem olyan volt, hogy a CMOS elemet ha lehúztam, akkor abban a pillanatban, hogy az akksi visszatétele után rádugtam a töltőt, végre valahára elindult a notebook. Pedig az UEFI-ben nem volt bekapcsolva a Power-on when AC is attached. Aztán billentyűzetet cseréltek.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_In…

Nekem ilyet asztali lap csinalt, ott a memoria kozeleben a kondikat csereltem azota is teszi a dolgat. Ha elindult a memtest nem adott hibat... a kondik nem voltak puposak stb...

Ne is mond. Van egy desktop gépem, amit felbővítettem rammal, de kiderült, hogy a kondig már valsz kiszáradtak, mert nagyon érzékeny a ramokra. Ha nem optimális az érintkezés, akkor hibázgathat néha. Anno rendszergazdáskodásom idején egy gépteremnyi régi csotrogány volt hasonló :)

nálam meg a t60ba ömlött valami, talán sör, már nem emlékszem :)
Elég részeg voltam ahhoz hogy ne takarítsam ki azonnal. 1 napra rá már nem akart bekapcsolni. De ha lehúztam, majd újra rádugtam a billentyűzetet, azonnal elindult és tökéletesen működött tovább.