A win10 forced upgrade 1 éve

Találtam 1 hasznos gyűjtést, mi történt a témában az elmúlt 12 hónapban. Tanulságos olvasmány minden nyomulós, az ügyfelei valós igényeit szarba se néző, a gátlástalanul/lefizetésekkel/zsarolásokkal/versenytársak eltiprásával de facto piaci dominanciát szerző és ezzel a státusszal visszaélés iskolapéldáját elérni kívánó jövőbeni "sikercégnek".

July 29, 2015: Microsoft launches Windows 10, and begins offering the new OS as a free upgrade to consumers with Windows 7 and 8.1 devices.
•September 2015: Microsoft starts downloading Windows 10 to PCs regardless of whether or not users have expressed a desire to upgrade. Some users note that the large download - up to 6GB in size - has significantly eaten into their monthly data caps, without their prior knowledge.
•October 2015: Users report that the optional 'Upgrade to Windows 10' checkbox in Windows Update has been pre-ticked, prompting the upgrade to begin without them specifically opting in. Microsoft says that "this was a mistake".
•December 2015: Microsoft revises its Get Windows 10 app - which lets users know that they can install the new OS - offering users just two clear options: "upgrade now" or "upgrade tonight", with no obvious means of opting out entirely.
•January 2016: Frustrated users who have modified the registry on their PCs - mostly using third-party software to do so - find that Microsoft has updated their systems with software that rewrites their registry edits back to the defaults, re-enabling its prompts to upgrade.
•February 2016: As it said it would do in October 2015, Microsoft makes Windows 10 a 'recommended' rather than 'optional' update. For those with automatic updates enabled, the upgrade to Windows 10 begins without the need for users to opt in.
•May 2016: Microsoft begins assigning a date and time on which the OS will be upgraded to Windows 10, while still allowing users to reschedule the installation, or cancel it entirely. However, clicking the 'X' to close the window doesn't cancel the planned installation, as some users expected it would; many claim that Microsoft has deliberately changed that behavior, compared with December 2015, when closing the window would defer the upgrade prompt to a later date.
•June 2016: Microsoft revises the Get Windows 10 app, making it far easier for users to decline the free upgrade offer. While the move is broadly welcomed, many continue to criticize the company for not having made the change sooner.
•July 20, 2016: Microsoft makes a final push towards encouraging upgrades, introducing an 'alert' icon in the taskbar on Windows 7 and 8.1 devices, along with a countdown showing when the offer will end in the app.
•July 29, 2016: Microsoft will end its free upgrade offer. After this date, those wishing to upgrade their PCs to Windows 10 will have to purchase a new OS license, priced from $119.

http://www.neowin.net/news/microsoft-faces-new-lawsuits-over-aggressive…

Hozzászólások

Csak érdekességképpen: láttam olyan gépet, amin feldobta ezt a visszaszámlálós izét, ezzel együtt sem lehetett rábírni arra, hogy ténylegesen frissüljön W10-re. Illetve olyan gépet is, amin semmilyen módon nem jelezte igényét az előrelépsnek. (Felteszem ez utóbbi valami vállalati verzió lehetett, de szerencsére nem vagyok érdekelt a dologban.)

Amúgy szerintem a követendő eljárás az lett volna, hogy felugrik egy figyelmeztetés, amiben szerepel egy dátum meg egy utána fizetendő pénzösszeg. De ez mondjuk csak naponta / hetente / havonta egyszer (esetleg eredetileg havonta, aztán az utolsó hónapban hetente, és az utolsó héten naponta egyszer) , emberi módon kikerülhetően (netán kikapcsolhatóan). Az is ronda lenne, de elviselhető. Ja, win használat híjján simán lehet, hogy pont így működött az ütemezés - kivéve az utolsó fél mondatot, és gondolom az emberek leginkább ezt nehezményezték.

Viszont örömmel (NEM) vettem észre, hogy más is elkezdte ugyanezt, a free.avg.com oldalról letölthető verzió (természetesen a szimpla, free változatról beszélek) legutoljára azzal lepett meg, hogy telepítés utáni napon máris közölte, hogy sajnálattal jelzi, hogy lejárt a próbaidőszak. Nem győztem kamillázni, hogy mi a franc van és 3x kellett ellenőriznem mire elhittem, hogy igen, ez a free, és igen ilyen mocsok módon akarnak a pénzesre frissíttetni. (Sajnos nem ismerek mást, ami otthoni használatra trükközés nélkül legálisan használható lenne a végtelenségig. Az "évente kérek egy demo kulcsot" az nem az.)

És csodálkozunk, hogy ezt az MS megteszi szívfájdalom nélkül? Egy év telt el, gondolom nem kevés gép frissült akarva-akaratlanul, panaszkodás az volt, de szerintem elérték a céljukat bőven. Egy kis pénzt kidobnak a pereskedések miatt, de minden marad úgy, ahogy eddig.

Szerintem a cél az lett volna, hogy minden windows gép Win10 legyen záros határidőn belül. Fejlesztőként teljesen meg tudom érteni, nálunk is nyomul a one-track, meg tízéves hányadék kódot senki nem akar karbantartani, ha dolgozhat a LATEST branch-on is.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Szerintem jó dolog hogy minden gépen a legújabb rendszer fut, nem kell a régi verziókat támogatni se az MS-nek, sem a Windowsra fejlesztőknek.

DE! Akkor garanátlják már, hogy a frissítés rendesen végbemegy, és a kapott rendszer használható. Ne vágják tönkre az ember gépét rákényszerítve őket újratelepítésre, menjen legalább olyan jól, mint az a verzió, amiről frissít, ne legyen lassabb, stb.

A minap egyik ismerősöm gépén kellett megjavítanom a Win10 frissítés által elbarmolt drivereket, sajnos nem sikerült, úgyhogy bevállaltunk egy tiszta telepítést. Meglepő módon ott gond nélkül ment minden.

Plusz ne adjanak kevesebbet, ha már rákényszerítenek a frissítésre. Ne legyen kevesebb opció (pl frissítések lehetőségének beállítása) ne legyen a rendszer agresszív ha már nem lehet letiltani a frissítéseket (lásd youtube-on a csávó videóját, akinek live stream közben indult újra a gépe), és ne kurjantson el más rendszereket csak mert...

Valamint ne kelljen már csak azért hardvert váltani, mert frissül az OS. Tudok helyről, ahol már a második szkenner mehet a kukába ilyen baromságok miatt, mint OS-frissítés. És mondjuk egy otthoni felhasználónál aki nem ipari méretekben fénymásol, simán lehet elég a 10 éves lassú dög is, és nem biztos, hogy szeretne (vagy akár csak tudna) megint kiadni akár csak 10-15 e JMF-t ilyesmi miatt.

(Ha jól rémlik, pl. a Canon Lide 1x/2x/3x újabb winekhez már nem rendelkezik driverrel - nem véletlenül lehet 4-5 e forintokért hozzájutni. Holott teljesen jól megy pl. FreeBSD/Linux alatt.)

"live stream közben indult újra a gépe"
Emberi hülyeségre nincs orvosság. Konkrétan az arcodba ordítja a rendszer, hogy újra fog indulni, és ha nem tetszik a megjelölt időpont, akkor válassz valami olyan időszakot, amikor nem használod a géped, de az újraindulás meg fog történni, mert kell. Ki van írva. Saját nyelveden. Még azt se lehet mondani, hogy nem érted a feliratot. Ezek után miért is a microsoft hibája, ha a srác nem indította újra a gépét soha, és a rendszer úgy döntött, hogy (mondjuk) 1 hét után mégis illene?
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Én ezt továbbra sem gondolom emberi hülyeségnek. Te azt mondod, hogy az arcodba ordítja a rendszer, hogy újra fog indulni, de tényleg ez történt? Ami a felvételen látszik, hogy a srác játszik egy darabig (jó darabig), majd egyszer csak mindenféle figyelmeztetés nélkül jön a kék képernyő, amin teker a frissítés, aztán újraindul a gép. Meg lehet nézni a felvételen:

https://www.youtube.com/watch?v=eP31lluUDWU

Nem volt itt semmiféle figyelmeztetés. Lehet, hogy mégis csak volt. Előjött az ablak, a teljes képernyős játék mögött, ami persze nem látszott. Sokra megy vele a srác :)

De amúgy is miért kötelező a gép előtt ülnöm, és felügyelnem hogy mikor dob elém egy ablakot, hogy megakadályozzam az újraindtást, amit nem akarok? Csinálhat a gépem felügyelet nélkül is fontos dolgot, írhat DVD-t, tölthet le cuccokat a netről, akármi.

A Microsoft hibája ez a pofátlan agresszivitás. Tény, hogy néha illik újraindani a gépet, de had döntse már el a felhasználó, hogy mikor teszi. Végülis a gép van értem, nem pedig én a gépért.

2:45-nél látszik, hogy ez egy teljesen új build telepítése. Ebből (hacsak nem vagy insider) alig néhány volt az elmúlt egy évben. Ráadásul napokig basztat miatta, hogy feltelepítené. Ha a gyerek két hétig halasztgatta, és nem állította át a default időzítést és hajnali háromkor játszott éppen, akkor elvileg lehetséges ilyen.

Off: kilenc óra folyamatos játék? Akkor pont ideje volt az upgrade-nek. Menjen ki inkább egy kicsit a sötét szobából a szabad levegőre.

Nekem W7 alatt volt szerencsém ahhoz, hogy a délután frissen indított gépen elindult egy flash-memória ellenmőrzés - ugye lassú kártyán (ez az volt) olyan 10-12 óra míg írja, aztán kb ugyanennyi míg visszaellenőrzi. Aztán reggel néztem a login képernyőt. Szóval örülök, hogy nektek ezzel csak jó tapasztalataitok vannak, nekem meg csak rossz.

Én nem vitatkozom, csak elmondom amit másoktól hallok. Személyes tapasztalatom egy enterprise verzióval van, mert azt tudtam ráimádkozni egy USB meghajtóra úgy, hogy bootoljon is, nem tudom mennyivel működik másképp a frissítéseket tekintve.
Ráadásul mit segít az, ha egy VM-ben megnyomkodom, ha jól értem a fenti probléma pont a hosszú ideig halasztgatás eredménye.

Tanulságos olvasmány minden nyomulós, az ügyfelei valós igényeit szarba se néző, a gátlástalanul/lefizetésekkel/zsarolásokkal/versenytársak eltiprásával de facto piaci dominanciát szerző és ezzel a státusszal visszaélés iskolapéldáját elérni kívánó jövőbeni "sikercégnek".

Én ugyan nem vagyok érintett a témában, de szerintem halott ügy ezen rinyálni.

Majd amikor fogják és közlik, hogy akkor a windows7,win8.1 sem lesz támogatott, akkor muszáj lesz frissítsetek.
Nem kell se zsarolás, se lefizetés, se semmi, egyszerűen támogatás vége viszlát, szevasztok!

Csak akkor a W10 már nem ingyen lesz, hanem aranyárban.
És az MS meg azt fogja mondani, hogy hát volt lehetőségetek bő 1 évig, így jártatok. Még dokumentálni is tudja, hogy megfelelő mennyiségben tájékoztatta a felhasználókat az ingyenes frissítés lehetőségéről. ;-)
(szerk.:) a vállalati rendszereken meg a felhasználói oldalról lesz nyomás, mert a felhasználók csak a w10-et fogják ismerni egy idő után...(/szerk)

A lényeg az, hogy Így is úgy is windows 10-et fogtok használni, akár tetszik , akár nem, ha a többi rendszer alól kiveszik a supportot. Lehet, hogy nem holnap, vagy holnapután, de előbb-utóbb biztosan.

Amikor kiveszik alólatok a supportot akkor ugyanis vagy használjátok a w10-et, mert más nem lesz, vagy operációs rendszer helyett használtok egy széles körben ismert és foltozatlan biztonsági hibákkal teli vírus-, és féregtenyészetet.

És MS W10 licensz helyett meg fizettek az éppen aktuális titkosító zsaroló cucc dekodóló kulcsáért bitcoinban. ;-)

Ez van.

U.I.: Akik magyarországi lakcímkártyával rendelkeznek amúgy is megszokhatták az elmúlt 6 évben mostanra a jogfosztó, gátlástalanul/versenytársak eltiprásával dominanciát szerző rendszereket,
szóval nem értem a problémát. ;-)

szerk.:
most látom a szomszéd témában, :

gabro.cornellan:
tetszett volna elolvasni az EULA-t ;)
gergov :
Teljesen lényegtelen. Úgysem tudtam megkerülni, el kellett fogadni.

Na erről beszélek, felesleges a rinyálás.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.