Miert jo az email archivalas #75

A Gwawa blogjaban olvastam How Email Archiving Improves the Performance of Your Mail Server cimmel egy irast arrol, hogy az email archivalas jot tesz a mail szerver egeszsegenek.

Egy elorejelzes szerint 2018-ban napi 140 milliard uzleti levelet (spam nelkul) kuldenek majd a jomunkasemberek. Ez azert nem keves (mar egy ~200 fos cegnel is hip-hop osszejon 2-3 TB email), az eredmeny pedig (mar ma is) teletomott mailboxok, kb. zerohoz kozelito kereshetoseg, etc. A cikk szerint az exchange nem skalazhato a vegtelensegig (tegyuk hozza, hogy a tobbi se), igy vagy egyutt elunk a nem tul rozsas helyzettel, vagy tovabbi szerverekbe ill. storage-ba ruhazunk be.

A Gwawa szerint (is) az email archivalas nyujt megoldast a kialakult helyzetre. Az archivum ugyanis sokkal hatekonyabban tarolja a levelet, mint az exchange: tomorit es deduplikal. Becslesuk szerint a storage (space) megtakaritas akar 80% is lehet. Ehhez mindossze annyit kell tenni, hogy beallitasz egy job-ot, hogy az x idonel regebbi leveleket torolje az exchange a mailbox-bol.

Hozzászólások

Azért ez az utolsó bejegyzés kicsit félreérthetőre sikerült:
"Becslesuk szerint a storage (space) megtakaritas akar 80% is lehet. Ehhez mindossze annyit kell tenni, hogy beallitasz egy job-ot, hogy az x idonel regebbi leveleket torolje az exchange a mailbox-bol."
Gondolom nem arra gondoltál, hogy X idő után simán kitörlik a leveleket (és így szabadítanak fel egy csomó helyet), hanem hogy learchiválják (és így törlődik az inboxokból), majd az archiválás utáni deduppal együtt sikerül az elméleti 80%-ot megspórolni. Persze javíts ki ha tévedek.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

de, arra gondoltam. A "learchivalas" nem tudom nalad mit jelent, de a folyamatos email copy az archivumba foloslegesse teszi az ad hoc / periodikus learchivalast, ez automatikusan, real time tortenik. A (tajekoztato jellegu) 80% sporolas pedig nyilvan deduppal + tomoritessel jon ki.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

csak ha mar ennyit hizelegtel: az email archivalas az emailek problemakorevel foglalkozik, az el nem kuldott draft-okeval nem. Masfelol aligha fogod megbizhatoan learchivalni a kliensgepeken letezo draftokat...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

A draft - normalis esetben - nem, vagy nem csak a kliensgepeken letezik. Az Exchange es igazabol barmelyik nagyobb levelezoszerver eseteben van mod es lehetoseg (sot, sokszor ez az alapertelmezes is) arra, hogy a piszkozatok is a szerveren tarolodajnak, pont azert, hogy egy otthon elkezdett doksit az irodai gepen is befejezhess.

Amit meg nem ertek, hogy a draft az micsoda, ha nem email? Ugy nez ki, mint egy email, olyan formatuma van, mint egy emailnek, ugy tarolodik, mint egy email - ha ez megsem email, akkor pontosan micsoda? Mi a hatar az email es e kozott a valami mas kozott?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik