Grub eltávolítása egy korábbi meghajtóról

Fórumok

Szervusztok!

SSD (sdd) beszerelést követően úgy tűnik, hogy a gép ragaszkodik ahhoz, hogy a korábbi sda-n levő grubot használja. Megérzésem szerint... Azt szeretném, hogy a sdd-re átmásolt rendszer csatlakozzon a /-re.
Meg lehet arról győződni, és ha igen, hogyan, hogy az sda-n nincsen semmiféle buta grub? Ha pedig van, akkor kegyetlenül eltüntetni egy grub-installhoz hasonló paranccsal? Grub installról szép leírások vannak, az alapján telepítettem (?) az sdd-re az újat. Biztos van az általam keresett témára is, de nem leltem az ominózus parancsot. Mivel ezek az adatok nem egyszerűen a fájlkezelőben fellelhető módon vannak a lemez MBR szektorába -jelentsen ez bármit is- így egyszerűen nem törölhetőek, amennyiben jól tudom.
De indításkor a rendszer azt írja ki, hogy hiba történt a / csatolásakor Kézi helyreállításnál pedig, amikor az sdd1-et próbálom csatolni a /-re, akkor azt mondja, hogy az sda már fel vagyon oda csatolva. Persze a sdd1-en levő fstabban szó sincsen sda-ról, csak a /home-ra csatolás ügyében.
Találtam ezt a parancsot, de ez elegáns megoldás? dd if=/dev/zero of=/dev/sda1 bs=446 count=1
Megnézzem azt is, hogy mit tud ez a "boot repair disc" nevű dolog?
Netán s BIOS-ban kéne turkálom?
Azt hiszem mások számára is érezheten elvesztettem a fonalat. Milyen adatokra van szükség az lehetséges gyógyításhoz? Kis nehezítés, hogy a live usb-n nem sikerült grafikus felületet csiholnom.
lőre is köszönöm szpen esetleges segítségteket.

Ubuntu 14.04

Hozzászólások

Mivel nem tudom, pontosan mit is csinaltal, leirom vazlatosan, hogy is mukodik a boot. A BIOS a neki megadott sorrendben megnezi az eszkozoket, melyiken talal futtathato kodot. Ezt a sorrendet meg lehet valtoztatni, hogy ne a HDD-n talalja meg eloszor az MBR-t. Az MBR-ben levo kod betolti a GRUB elso reszet (olyan 33-34kB, ennyi helyet kell uresen hagyni a vinyok elejen) a grub telepitesekor megadott eszkozrol. Ezutan jon a grub konfig felolvasasa, es az abban megadottak vegrehajtasa, ekkor mar lehet filerendszerekre is hivatkozni. Az Ubuntu UUID-alapu GRUB konfigot es initramfs-t hasznal, igy nem izgatja kulonosebben, hogy az adott filerendszer epp melyik diszken leledzik. Megnezheted pl. a blkid paranccsal, melyik particio, filerendszer, ... milyen UUID-val rendelkezik. Szoval semmi meglepo nincs abban, hogy ha masolas utan nem lett modositva a grub konfigja es az initramfs ujrageneralva, akkor az eredeti eszkozrol indul, es meg a root filerendszert is onnan rantja fel.

Nyilván az sda-ról bootol, ha a a BIOS-ban nem állítottad át a booteszközt.
Nyilván ha átállítanád most, akkor is az sda-ról bootolna.
Nyilván ne dd-zz az sda1(!) re!
Próbálkozz ezzel, most mikor elindul az sda-ról a rendszer, és utána állíts át a a BIOS-t:
http://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ub…
(Tehát a mostani futó rendszeren bindelj és chrootolj, nem kell livecd-usb.)

Akkor a a grub arról töltődik be (SSD). Amíg van működő grubod, szinte bármit, bárhonnan be tudsz bootolni. A probléma valószínűleg annyi, hogy a másik lemezhez való grub.cfg van az ssd-n, ami az sda1-en lévő partíció UUID-jét megtalálja, és becsatolja rootnak. Mikor elindul a grub, nyomsz egy billentyűt, aztán az eredeti Ubuntu indító menüpontot kiválasztva manuálisan megadható minden indítóparaméter, ("e" billentyű). Hány lemez van?

Xy-problem-nek tűnik: nem a boot-loader helye határozza meg a root-partíciót (illetve a betöltendő OS-t)

Az, hogy X-et szeretnél, de Y-t kérdezel. Ha van egy működő grub (vagy lilo is jó) a SDA-n, akkor azzal meg lehet oldani a kérdést, nem kell zsonglőrözni.

Namostan ha Disk-ordert változtatsz a BIOS-ban, és telepített Windows is volt a környéken, az szerintem nem fog többet működni; ha linux volt, az talán még működhet, feltéve hogy a lemezpartíciókat nem pozíció (pl sda1, sdb2) hanem név alapján találja meg (ilyesmi fájlok jutnak eszembe: grub.cfg, lilo.conf, fstab)

Nos. Sosem a gép a hülye. Elnézésteket kérem, hogy fölöslegesen raboltam időtöket. Hibáztam, hogy a /etc/fstab fájlt nem csatoltam első hozzászólásomhoz, akkor biztosan rögtön kiszúrtátok volna hibát, ugyanis a ’noatime’ opció leírását elrontottam, lemaradt az ’e’ betű, ezért nem ment. Most szépen megyeget.
Nagyon szépen köszönöm segítségteket.