Kocka szobadísz

Több mint 42000 tranzisztor, 256 byte ram, több mint 10000 LED, 16 bites busz, max. 20kHz órajel sebesség. 15 négyzetméter processzor felület, 3 négyzetméter memória felület. És mindez alig 500W fogyasztással. De legfőbb, hogy vizuálisan lehet debugolni a regiszterek és céláramkörök állapotát!
Ez kérem: Megaprocesszor
Vajon mikor lesz rá Pong? Vajon meddig lehet az órajelet húzni? Ha bekapcsolják a légkondit a szobában az már overclocknak minősül? Hány négyzetméter periféria kell még hozzá, hogy egy linuxot be lehessen rajta bootolni? Kérdések, azok a fránya kérdések...

Hozzászólások

A kb. 40 évvel ezelőtt modernnek számító BHG EP telefonalözpontok jutottak eszembe, azok mondjuk már IC-kből épültek, de volt hozzá teljes kapcsirajz!!

Nekem akkor is ez a kedvencem: Build Your Own NASA Apollo Landing Computer
Bár kisebb, kevesebb alkatrészből áll, 4100IC 2x 3 bemenetű NOR kapuból azaz kapunként 3 tranzisztor, a memóriája meg kicsit nagyobb 24kB. De azért egy 8 taszkos realtime gép!
Keresés: Apollo Guidance Computer

"apuval készítettünk egy ilyen processzort, egy ember méretűt. 'oszt azt köllött... azon gyakoroltam [a logikai kapukat]"

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Nagyon cool!

Epitek en is egy szamitogepet tranzisztorbol.

Nem, csak viceltem; nincs ra 15 millam, de lehet, hogy idom se lenne ra (kedvem az igen, imadom az elektronikat).

De azert egy Altair 8800 tervben van; az olcsobban meguszhato, es nem kell lemenni tranzisztorszintig, tehat idobe is bele fog ferni, meg talan meguszom 100-200 ezerbol.