TL-PL2010 powerline gondok

hello,

adott egy TL-PL2010 starter kit, ebben talalhato 2db powerline adapter, amelyek gyonyoruen mukodnek, nehany napig, aztan csatt az egyik leszakad a masikrol es amig az egyiket nem aramtalanitom addig se elore / se hatra.

Valaki belefutott mar ebbe a csodas eszkozbe?
Esetleg megoldotta a problemat?

koszi,
FBK

Hozzászólások

Szia!

Gyanús hogy van a 230-s hálózaton valami eszköz ami zavarja. Na hogy ez mi lehet, hegesztő trafó, valami nagyobb villanymotor, nem megfelelően szigetelt villamos eszköz... etc.

Üdv
Sanyi

Tegnap este valami furcsába futottam bele, gondoltam elmesélem, tanulhatunk belőle.

Elkezdtek a wifi és vezetékes eszközök rossz IP címeket kapni a routertől, emiatt nem kapcsolódtak egymáshoz. De internet volt. És pont a védett hálózaton (rejtett SSID, második router, rajta kamerák és nas). Traceroute szerint minden ok, 192.168.0.1-es hálózatin megyek ki, gondoltam "valahogy" bekerült oda a titkos SSID. (Nemrég telepítettem a kamerákat, gondoltam a kínaiak betámadtak :)) A 192.168.0.1-re nem tudtam belépni, furcsa volt az admin felület és nincs is CISCO eszközöm sehol :) whatismyip szerint Szentendrén vagyok...

Mint kiderült, a powerline átlát a lakások között is (villanyóra nem akadály!), ezért a szomszédtól kapta a titkos (!) hálózatom az IP címeket. Ebben az a furcsa, hogy a powerline a router LAN oldalán van. Ezek szerint a routerem switch-ként működik és az egyik LAN lábán is tud kapcsolódni egy másik routerhez, ahonnan DHCP-n IP-t is kap. A Wifi jelszó ellenőrzést a routerem végzi, de miután jó lett a jelszó, a wifi kliensek is a "switch"-n lógnak és kapnak fals IP-t egy másik router-től.

Tanulság: Powerline-nak mindenképp kell párosítás! Talán az megoldja az újracsatlakozást is.

Ebben mi a furcsa? A wifis routerek 99.99%-ánál a LAN portok és a wifi össze van bridge-elve. Az mondjuk furcsa, hogy a szomszéd DHCP szervere gyorsabban tudott válaszolni a powerline-on keresztül, mint a saját készüléked, de nyilván az övé sokkal újabb és sokkal gyorsabb készülék.

"Mi a furcsa?" - van, akinek ez új, pláne hogy sok home-user található itt a HUP-on is.

Elvileg az enyém a gyorsabb, nemrég szerelték be, 50Mb vs. 120Mb, de délben volt egy T-home kimaradás. Valszeg az idő alatt szokott át a másik DHCP-re. Talán a távolság nem számít: nekem 50cm-re van a két router, a szomszéddal kb. 5m, benne ugye egy powerline, abban vezeték+villanyóra.