Alaplapi video adapter kiváltása

Fórumok

Sziasztok, talán valaki tud tanácsot adni. Van egy Dell T-105 szerver gépem, amit az alaplapi VGA kimenetű video adapterrel (ATI ES1000) használtam. Amire kellett, arra nekem elég volt. Már korábban működött a gép egy belefabrikált PCIe kártyával (DVI kimeneten), de végül mégis az alaplapi VGA adapterrel használtam sokáig. Most nemrég az adapter elhalálozott, ezért visszaraktam a PCIe kártyát, de azon sincs kép. A BIOS-t sem tudom előcsalni. Mit javasoltok?

Hozzászólások

Biztos, hogy nem az alaplap halálozott el?

Én laptoppal vagyok ugynígy boot van a kijelzőknek küldi is a jelet hogy ébredjenek fel de ezután semmi. A telepítő lemezek is felbotolnak. De hogy mit tegyek az magas.
Minden alternatív megoldás megoldás...

Szerintem az alaplap jó, mert van hálózati aktivitás, és "úgy viselkedik", ahogy szokott. Másik gépről tudom pingelni. A BIOS egy hosszú és két rövid sípolást ad, ez video adapter hibára utal. Azt még nem próbáltam, hogy a külső videokártya VGA kimenetén van-e jel. A DVI-D kimenetén biztosan nincs semmi.
Amit nem értek, hogy a kiegészítő video kártyát észlelve a BIOS le kellene, hogy tiltsa az alaplapra integrált video adaptert, és át kellene váltani a külső kártyára. Ez valamiért mégsem történik meg. Azt hiszem, a BIOS-ban nincs olyan beállítás, hogy integrált/külső video adapter.

/OFF

Amit nem értek, hogy a kiegészítő video kártyát észlelve a BIOS le kellene, hogy tiltsa az alaplapra integrált video adaptert, és át kellene váltani a külső kártyára.

Sajnos ez nem minden esetben van így. BIOS-a válogatja, legalábbis láttam én már fűben nyuszit. A DELL biosok amúgy is elég "érdekesek" voltak Workstation gépek esetén is. Szerver oldalról nem tudok nyilatkozni.

/OFF

Viszont az roppant érdekes, hogy PCIe fabrikált kártyával ment egy ideig és utána már azzal sem ? Ha jól értem. Mert akkor az tényleg erősen alaplap gyanús. Esetleg egy sima PCI VGA-t bele kellene csavarni, hogy azzal mi van.

Üdv!

Lehetséges az is, hogy ha minden kihúzol és vársz vele pár percet (teljes áramtalanítás) kb. 3-10), akkor megúszhatod a elem kivételét / BIOS reset / BIOS default állapotba helyezését. Olykor előfordul, hogy beragad egy holt állapotba és amíg kap áramot addig ott is marad, majd ha megszakad az áramkör és lemerül újra jó lesz.

Ez kb olyan mint amikor kiteszed a lemerült elemet a napra 8 órán át hátha feltölti a napsugár :D

A BIOS resethez sok esetben kevés az elem kivétel kell egy Jumper is ami alapra löki az egészet.
Az alaplapi vga vezérlő megléte esetében ilyenkor is az lesz az elsődleges boot beállítás de ha nem hibásodott meg a lap akkor tovább kell(ene) lépni PCI slotra.
Érdemes több vga-t kipróbálni, hátha..

"Ez kb olyan mint amikor kiteszed a lemerült elemet a napra 8 órán át hátha feltölti a napsugár :D"

Nem igazán. Olykor tényleg elég a széthúzkodás és pár perc várakozás is.

Bizonyos fajta elemeknél meg tényleg segíthet akár ha kiteszed a napra, ha nincsen teljesen lemerülve. A hőmérséklet emelkedésére felgyorsulnak a kémia folyamatok.

A jumper is változó, hogy kell vagy nem kell.

"Érdemes több vga-t kipróbálni, hátha.."

Igen. Pontosan többfajta videó vezérlőt, több fajta porton.

OK, megcsinálom a BIOS resetet, nem nagy ügy. Több VGA-val nem tudom kipróbálni, mert csak PCI és 1x PCIe slotom van, és mert nincs több VGA kártyám. Az 1x PCIe slot végét ki kellett vágni, hogy belemenjen a 16x PCIe videokártya, és így jól működött is. De most halott :-(