Intel alapú NAS/Media Server vélemény kérés

Fórumok

Sziasztok!

Kellőképp kevés tapasztalattal nekiálltam egy otthoni szerver összeállításának és van bennem némi bizonytalanság az eredményt illetően. Lehetőség szerint utánajártam az egyes szempontoknak és elemeknek, ugyan akkor nem vagyok teljes mértékben biztos, hogy összerakva azt az eredményt adja, amit elgondoltam. Adok a HUP közösség véleményére illetve tapasztalatára, ezért arra gondoltam, hogy kikérném a véleményeteket a tervemet illetően. Az alábbi szellemben kezdtem a tervezésnek:

Felhasználás:
NAS / Médiaszerver / Letöltőszerver

Szempontok:
- 24/7 működés
- megbízható
- alacsony energiafogyasztás
- csendes
- zfs és ecc (ez utóbbi a zfs miatt)
- intel alapú (teljesen szubjektív okokból, ebben bízom)
- itx

A konfig:
http://pcpartpicker.com/list/TGkRGf

Indoklás:
Olyan alaplapot kerestem, ami belefér az itx szabványba, támogatja az ecc-t, van rajta legalább 5 (4 adat és egy rendszervinyó) SATA és ha lehet, akkor van rajta egy HDMI kimenet (későbbi esetleges más jellegű használatra). Intel lévén szó 1150 és 1151 jött szóba, végül a miatt döntöttem utóbbi mellett, mert a 6. generációból találtam egy nagyon szimpatikus, 35W-os processzort az i3 6100T-t. Különböző helyeken kifejezetten jókat írtak róla, kis energiafogyasztású, és szintén támogatja az ECC-t. Xeon irányba az ára miatt nem indultam el. Az összes többi ezekből kiindulva lett kiválasztva.

Nagyon szívesen fogadom a véleményeket és javító szándékú kritikát. Köszönöm!

Hozzászólások

Ez pöpec.

Az új képek már alacsony terhelés esetén annyira keveset fogyasztanak, hogy inkább megéri az asztali gépet bekapcsolva hagyni 7/24-ben .. szerintem.

A táp overkill. Ez a cucc peak-ben se fog 100W-ot enni, erre a 450-es táp bőven túlzás. Picopsu-s megoldás szerintem hatékonyabb és halkabb is.

Nézegettem amúgy ezt a konfigot, a végén az a 750 dodó kicsit sokkolt. SSD és vinyó nélkül "csak" 500 dodó, de ennyiért én simán hp microserver-t vennék. Mondjuk az nem a leghalkabb, az tény.

Igen, a táp túlzás. A pcpartpicker szerint is csak 120-at eszik legfeljebb, ami legalábbis közelítésnek jó, de tegyük fel, hogy számolok még két hdd-vel. Úgy mondjuk 150 lenne, nagyon nagy rátartással egy 200-as elég. Ilyet viszont nem találtam, ami legalább 80 gold, teljesen moduláris, és még jókat is állítanak róla. A Picopsu-t nem ismerem, elsőre kicsit furcsának néz ki, de utána nézek.

Az eredeti elképzelésem az volt, hogy egy közepes Synology alatt tartsam az árát, csak jobban feleljen meg az igényeimnek és egyszerűbb legyen bővíteni. Hát legalábbis az első nem jön össze. Microserver kapcsán: a hang elég erős szempont, lévén nappaliban lesz :)

A 120 is túlzás szerintem, de csúcsfogyasztásnként talán elmegy, erre már nem kell ráhagyás.
Itt vagy egy táblázat a 80plus utáni blabla jelentéséről, fölötte a grafikon pedig egy 80+ platinum táp hatékonyságát mutatja, ami 20% alatt már rendesen csökken.

Az összeválogatott cucc szerintem 40-70W-ot (idle/terhelve) fog fogyasztani, talán annyit sem. A fentiek alapján egy 80plus gold 7-10%-kal fog többet fogyasztani egy sima 80plus-nál, az ugye 5-10 Watt az általam tippelt fogyasztással. És ebből még bukhatsz, ha nagyon kis terheléssel hajtod (szerintem 10% körüli lesz az idle terhelés 450-es táppal).

Kicsit bajban vagyok ezzel a táp dologgal. Úgy értem, ezen a fogyasztási szinten nem látok rettenetes különbségeket. Érdekes volt a cikk, jó volt számszerűsítve a fogyasztást, de azt nem láttam ki belőle, hogy a plus-al jobban járnék, mint a gold-al :) A picopsu-t megnéztem, de meg kell mondjam, a mellett, hogy tetszik a koncepció, nem nyerte el a bizalmam, a klasszikus formánál tervezek maradni. Ami nagyon megtetszett, az a Corsair SF450, csupa jót írtak róla. Kár, hogy a kis méret miatt a házzal nem kompatibilis. Valószínű marad a Corsair RM450.

Ez nem cikk, hanem az egyik gyártó, pont a corsair anyaga. Én csak arra akartam rámutatni, hogy egy hipotetikus 200W-os "sima" 80plus táppal lehet jobb fogyasztást hoznál ki, mint egy 450W-os 80plus golddal, már ha csak ez a különbség a tápok között.

Az általad írt Corsair tápok sarki kisker árlistáján 27 és 34 ezer Ft körüli bruttó árúak. Én bruttó 26-ért vettem egy használt komplett dell gépet amiben 255W-os 80+ silver táp van. Ez nyilván nem felel meg az elvárásaidnak, de szerintem fogyasztásban nem rosszabb a választottjaidtól, és zajban se feltétlenül.

A picopsu pedig érdekes koncepció, de nem feltétlenül NAS-ra van kitalálva. Nekem is tetszik, és nekem sincs :)

Értem már mit szerettél volna mondani, jogos. Egyenlőre marad a tervezett táp, inkább a jövőre nézve, plusz azért, mert ilyen terhelés mellett az semmiképp nem fog ventillátort pörgetni.

Picopsu: szimpatikus, de ez pont egy olyan projekt, ahol nem szeretnék rizikózni-kísérletezni :)

Viszont én meg baromságot írtam, mert nem az lényeg hogy mennyiért vettem a használt konfigot, hanem hogy jóval olcsóbban tudsz ilyen tápot venni (ebay, stb).

Ugyanakkor én félnék egy olyan táptól, ami nem pörgeti a ventit, hacsak nem full passzív. Az általam tippelt forgatókönyv szerint is el fog legalább 5-10 Wattot disszipálni, ami azért nem kevés. Valami légáram legyen arrafelé.

És féloff nyelvtannácziság: egyelőre vs. egyenlőre, légyszi!

A proci szerintem egy kicsit overkill, cserebe viszont eleg draga.
En nezenek egy jobb ar/ertek aranyut, G4400/G4500 esetleg. Szerintem ezekkel is siman elmegy 2x1080p stream transcodeolva. Nalam G3258( ez 1150) van , es siman visz ket 2x1080p-t transcodolva.
Mivel ezek a miniATX hazak nagyon aprok a procihuto lecserelnem, Corsair Hydro Series-bol valamire, nalam H60 van, megcsak nem is dragabb mint amit te akarsz, cserebe viszont plusz egy venti ami levegot sziv/tol a hazbol/ba. Mivel eleve 5 sata porttal szamolsz gondolom kesobb meg megy bele +2 vinyo, nagyon fontos lesz a hutes/levego aramlas ha nem akarod megfozni a diszkeket.
Szinten a haz aprosagabol kiindulva ajanlom megfontolni a 'Silverstone Tek Ultra Thin' sata kabeleket, pofatlanul draga, cserebe rengeteg helyet sporolsz es egy ekkora hazban minden millimeter szamit.
Tapot ketszer is nezd meg hogy befere... konnyen melle lehet fogni. En a silverstone hazhoz a silvertsone altal javasolt tapot vettem megsem fertek el a kabelek rendesen, kellett vennem egy dragabb modularis tapot....
Vinyobol a 3TB-s jobb ar artek aranyu nagyjabol 2x$20-ral dobja meg a koltsegvetest.
Ha esetleg lecsereled a procit es nyersz egy kis penzt rafordithatod egy kellemesebb hazra. En egy SilverStone DS380B-t vettem, viszonylag draga viszont minden penzt meger hogy kabelek buzeralasa nelkul lehet vinyokat cserelni, mivel nagyon picik ezek a hazak a kabelezessel valo bajlodas igen sok bosszusagra ad okot...

(nalam 'gigabyte h97N'+ intel pentium G3258 kombo van, joval olcsobb mint a fenti setup ~$150, viszont ez nem tud ECC-t)

http://pcpartpicker.com/list/sJzsJV
En egy ilyet raktam ossze. Ez olyan $561 diskek nelkul, nekem volt egy SSD-m elfekvoben azt nem kellett venni.
Fogyasztas nem erdekelt, miutan osszeraktam raraktam a 'kill a watt'-ot, emlekeim szerint nagyjabol $2-ba faj havonta a 24/7 uzem, valahogy majd csak kigazdalokodom. :D
Zajszinttel sem foglalkoztam mivel a dolgozszobam es a haloszobam a haz ket kulonboz vegeben van. Ettol fuggetlenul raktam a hazban levo ventik ele egy 50ohmos ellenallast.

A procis tippet köszönöm! Úgy látom, nem sokkal hoznak ki rosszabbat a benchmarkok, ellenben lényegesen olcsóbb. (Az ECC és a 1151 megmarad). Ami nagy kérdés számomra, hogy megéri e T-set venni. 35W az 50-60 helyett, de kicsit lefojtva. Kérdéses számomra, hogy élettartam szempontjából dob e rajta érezhetően.

A Hydro-t már néztem, viszont több helyen írják, hogy zajos. (Értékelésekben is, illetve maga a speci is 30dB-t ír a Noctua-k 13-22 közötti értékével szemben) Magában a házban elvben van beépített ventillátor, sőt ez lehet, hogy már határeset, de több helyen láttam, hogy a Noctua NH-L12 két ventillátorát tették két fele (proci és ház). BTW az ellenállás miért kell?

A kábel nagyon szimpatikus, és igen: pofátlanul drága :D Még melgátjuk, valószínű kell majd a hellyel sakkozni és szükség lesz rá.

Ami a hdd-t illeti, gyors számolás az aktuális magyar árak szerint:
1TB: 17e >>> 17e/TB
2TB: 26e >>> 13e/TB
3TB: 32e >>> 10.66e/TB
4TB: 45e >>> 11.25e/TB
5TB: 61e >>> 12.2e/TB
6TB: 71e >>> 11.83/TB

Meglepő módon pont a 3TB-os jön ki a legjobb árértékre, ha beleférek a keretbe, akkor valószínűleg még belefektetek. Kösz mégegyszer!

Jó ez a blackbaze stat, de mire a blackbaze - a saját terhelése mellett - statisztikailag értékelhető számokat tud produkálni, addig már nem feltétlenül releváns ez az adat. Pl. már más drive sokkal jobb ár/érték arányban, vagy az adott cuccból már csak más revízió kapható, ami megint lutri.

De 1-2 vinyónál csak a szerencsén múlik. Évekig hajtottam slim maxtor vinyót, semmi bajom nem volt vele. Máshol pedig hullott rendesen...

Persze láttam jobbakat, sokkal kevésbé jó áron, a red egyenlőre úgy látom, pont megfelel az igényeknek. A szórás tekintetében, a maxtorok nálam hullottak régen, azóta egy-egy kitérővel WD. Ott is persze nagy a szórás, két Green WD-m jópár éve húzza, intenzív használat mellett, és semmi bajuk. (Korábbi NAS-like használat, az a felhasználása a Green-nek, amitől minden helyen óva intik az embert)

Végeredményben valószínű ez lesz:

Intel i3-6100 (Elhagytam a T-set, a tesztek alapján nem lesz gond)
Asrock C236 WSI (Ezt kihívás beszerezni)
Kingston KVR21E15D8
Fractal Design Node 304
Corsair RM450 (Ezzel, mint fent említettem, vannak fenntartásaim)
Be quiet! Shadow Rock Slim (Kicsit olcsóbb, mint a Noctua-k)
Samsung 120GB 750EVO MZ-750120BW
2x WD Sata III Red 3TB WD30EFRX