Power Bank folyamatos üzem

Sziasztok, kéne kis help!

Van egy Maxell 7800mAh -s power bankom, egy micro USB töltő betáp, és két standard USB kimenet.
5V 2,1A max leadott teljesítménnyel. Felbuzdulva a tudásán gondoltam másra is használhatnám, mobil tápnak kislámpához/bármihez.
Ekkor jött a bibi: 30mp után lekapcsolja magát. Pl: rádugok az USB-re egy usb-s lámpát, maximum 30 másodpercig megy.
A mobilt, tabletet rendületlenül tölti, de más fogyasztót lekapcsol a fent említett idő után. A kábele töltő kábel adatkapcsolatra nem képes, tehát
csak betáp (+ - vezeték) van benne.
Amit kipróbáltam (és nem megoldás)
- A 4 eres usb adatkábel vezeték részét rövidre zárni (tehát + - megy ki, a két másik vezeték összeforrasztva)
- A fogyasztók számát/áram felvételét növelni. 4 Ledes ledsor+ kisrádió sorba, és párhuzamosan kötve is ugyanúgy lekapcsol.
Van valami trükkje, hogy folyamatos üzemben adjon le feszültséget, elvégre a mobilokat is tölti, csak mi lehet az?
Nekem a folyamatos üzem kell, minden más eszköz meghajtásához is :)
elöre is köszönöm az ötleteket.

Hozzászólások

Túl alacsony áramfelvételnél lekapcsol (pl. ha már feltöltött a telefon), hogy ne merítse le a saját elektronikája.

Szoval akkor a kisradiot nem tudom meghajtani a 10e forintos vilagmarka zsenialis innovativ xarjaval, vennem kell egy kicioco megoldast ami hajlando ezt a trivialisan primitiv elektronikai bravurt vegrehajtani, nevezetesen: Mumodtessen egy fogyasztot folyamatos uzemben. Koszonjuk neves maxell gyarto, hulladek amit csinaltal :D
-[Lenovo y510p SLI]-

Ha nem így működne, hamar lemerítené magát. Gondolj bele, amikor a telefonod teljesen feltöltődik, továbbra is vesz fel valamekkora áramot a töltőtől, ráadásul úgy, hogy érzékelve a külső energiaforrást, mindenféle dolgokat végez a háttérben.
Tovább rontja a helyzetet, hogy a töltő dc-dc konvertere maga is fogyaszt üresjáratban.
Ha a powerbank nem detektálná ezt az állapotot, egy éjszaka rajtafelejtett telefonnal akár teljesen lemerülne.

Valami ilyesmit hiányolok én is. Nem értem miért nem lehet egy sima usb-s kis fogyasztású eszköz működtetésére is gondolni.
Én személy szerint egyre többször látom, hogy kiciócóék megoldanak olyan problémákat amik pratikus problémák, nagy gyártók meg nem, és azt is aranyáron. Szemléletes példával: én üdvözlöm a mobilokon a kis LED lámpa funkciót amit a 3e forintos kínai tud, és nem esel le a lépcsőn, szemben az
okostelefonnal 100 ezerért, (vagy 2-3) amiről ez hiányzik, pedig baromi praktikus.

-[Lenovo y510p SLI]-

+1

Nyilván nagy árammal terhelni nem megoldás, mert akkor feleslegesen hamar lemerül.
Elborult ötlet: ha elég sűrűn mintevételezi a töltőáramot, akkor lehetséges, hogy egy mondjuk 29,5 másodpercenként 0,1 másodpercre rákapcsolt terhelő ellenállással ébren lehet tartani. (Mondjuk 5 Ohmtól elindulni felfelé, és próbálgatni, hogy működik-e a dolog. Minél kisebb árammal fűtöd az ellenállást, annál kevesebb energiát pazarolsz.)

Én egy BananaPi meghajtásához keresek ilyet, és a MálnaPC-nél találtam is, de ott már "Megszűnt"-ként van nyilvántartva.

Az aqua-ban (x) pedig a következőket találtam:

  • ADATA PV110 2usb (az egyik 2,1A-es, a másik 1A-es), 10.400mAh, 8.090,-Ft, töltőárama 1,5A,
  • ADATA PV150 1usb (2,1A-es), 10.000mAh, 6.790,-Ft, töltőárama 2,0A,

Ez a két powerbank a gyártó által is úgy van feltüntetve, mint amelyeket használat közben is lehet tölteni, valamint ezeknél garantált a folyamatos üzem is (tehát ameddig az usb-jére csatlakoztatva van eszköz, addig tölt is a port, hacsak le nem merül az akksi).

(Van esély arra, hogy valami "line-interactive UPS"-szerű funkciójuk van: ameddig van külső tápellátás, közvetlenül arról megy az usb-s eszköz, amint megszűnik a külső tápellátás, akksiról...)

A Lidl-ben most ilyesmit lehet kapni: link
Annyi, hogy a mostani 5V/1A kimenetű. Nem tudsz változtatni és ha usb-n töltöd, akkor másik usb-n nem ad le feszt. A kimeneti usb-je bemenő töltés nélkül vagy csak napelemes töltés során működik.

A lényeg: a leírása szerint 60mA min. fogyasztás és 1A max fogyasztás mehet róla.
Szóval a kis cuccaid min. 60mA-t fogyasztanak, akkor ez megoldhatná a problémádat.

Ilyen napelemes valamit azt hittem, hogy csak a kínaiak árulnak. Mert szerintem eleve borzasztó koncepció :) Nem hiszem, hogy a Li-Ion celláknak különösebben jót tenne, amikor kirakják a napra ezt fekete dobozos valamit jól felforrósodni.
Persze ha "fénytöltés" nélkül akarja az ember használni, arra jó lehet.