munkaerő

ha HBM megyében IT munkát hirdetsz, heti 5 munkanap x 8 órás (részben kötetlen és rugalmas) melóra, akkor kösd fel a gatyád. nem túl magasan lévő léc esetén is maximum 10-15 jelentkező lesz valamire használható, ebből 2-3 jut el egyáltalán személyes találkozóig. pedig engem nem a végzettség érdekel elsőként: végigolvasnám az adott önéletrajzot akár még úgy is, ha éppen csak eljutott a delikvens az érettségiig 21 évesen, vagy ha ez a tanulmányok bekezdésének utolsó sora. ennél sokkal jobban érdekel, hogy ki mit tud és mit csinált eddig.

úgy tűnik, hogy nagy kincs az az ember, aki főbb vonalakban ezeknek van birtokában:

-képes és akar is dolgozni. **
-van értelmezhető szakmai múltja, vagy [maximum] 1-2 éven belüli tapasztalata. **
-képes egy kicsit tanulni.
-3 eldöntendő ENG mondatot képes értelmezni és legalább bólintani, ha "igen".
-megbízható. **
-képes értelmesen kommunikálni, röptében meg tudja fogalmazni amit el szeretne mondani.
-ránézésre és stílusra nem egy csövesre hajaz.
-B jogsija van, hozzáadott értékként nem szokása havonta belerongyolni valakibe, miközben azért vezet.

a kombináció nehezebb részét csillaggal jelöltem, ezek egyszerre ritkán köszönnek be. eközben mindenütt azt hallani, hogy nincs munka. ahha. ahogy nézem, igazából ember nincs, legalábbis ezen a területen. sült galambot tátott szájjal váró, önértékelési zavarral küzdő, körülményes, saját anyanyelvét nem tökételesen ismerő alak viszont akad. egyébként úgy tűnik, hogy utóbbiak egyik jellemző vonása a túlzott bátorság. [lehet, hogy nem is bátorság, de ahhoz eléggé hasonló]

[nem gúnnyal írom] egy ideig emlékezni fogok arra, aki:

-majdnem szó szerint azzal nyitott kicsit ásítozva, hogy "jaóó napot, én annyira unom már az önéletrajzok küldését, sehonnan sem hívnak vissza. nem küldök semmit sem, bemegyek személyesen. hova menjek?"
-szóbeli megállapodás után, már csak papírozásra várva inkább felhívott, hogy mégsem jönne, mert neki mostanában kelleni fog a szabadidő és így nem tud dolgozni.
-témába vágó (HW) tapasztalatnak érezte, hogy tud Wordöt meg Excelt használni. kész, itt kifújt, tudjak rá.
-IT tapasztalatnak érezte, hogy két db PC-t összelökött magának szó szerint 10 éve, most udvart söpör 3 éve, előtte nem dolgozott vagy 5 évig amit nem tud megindokolni és nem ő a hibás.

/magyarázat: két barátom cégénél is; majd két hete saját cégünknél be kellett segítenem sürgős embervadászatba. eltérő hirdetések eltérő cégeknél, több ponton hasonló elvárások, három cégnél három döntéshozó ember: a fentebbi tapasztalatok hasonlóak mindenütt. komoly nehézségek árán volt megoldható a dolog, szerintem alacsony léc esetén./

Hozzászólások

Ha nem szarságokat kéne tanulni az iskolában akkor jobb lenne a helyzet.
Én 3. hete ISO és társai szabványokat magolok. Napi 8 órában. Egyszerűen nincs vége. És nem hogy a jelenleg érvényes szabvány kell. Tudni kell még az ezelőtt 10 évvel érvényben lévőt is. Tudni kell melyik verzióba miket változtattak meg.

Ezzel nem lehet mit csinálni. Nem lehet lerövídíteni. Nem lehet átfogalmazni. Minden szóról szóra kell.

Csak azt nem tudom hogy miért kell ezt nekem tudni.

Az egész szabványt szóról szóra számon kérik.

De még a tartalom jegyzéket is így:
Előszó
Bevezetés
1. Alkalmazási terület és a többi.

Ha egyik verzióban az egyik pont megváltozott a tartalomjegyzékben akkor azt tudnom kell mert kérdés lehet.

Fel van osztva egy rakás vizsga alkalomra a rendes vizsgaidőpontokon felül. Vinned kell papírt. Mert egy ilyen nekifutásra 1 A/4 lap nem elég és a tanszéknek nincs pénz papírra. Ma kiraktam 8 papírt. 6-ot teleírtam. Úgy hogy nem is tudtam mindenre válaszolni.
Még mehetek vissza 4 másik alkalommal majd a hónapba. (vagy ha ez nincs meg akkor 5).

És ez csak a szabványok a tárgyból. Ezen felül még van más is.

Éppen tegnap volt kirakva a lépegető kutyafasz is 444.hu-ra így legalább tudom hogy nem csak én érzek így. :D

értem, de (a mi esetünkre fókuszálva) most nem jöhetett szóba kezdő. e tekintetben a legtöbb esetben mindegy mivel fárasztottak bárkit az iskolákban, mert ahogyan írtam, azon túli tapasztalat kell. ha tényleg úgy van ahogyan látom, jelenleg ez hiányzik leginkább.

amit te írsz inkább annál ütközhet ki, akinél először fog dolgozni pályakezdőként. de szerintem ez egy pályakezdőnél még áthidalható pár dologgal + újabb tanulással. meg persze kell hozzá egy kis hajlandóság a munkáltatói oldalon is.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ajanlott es igenyelt ber milyen keretek kozott van?
--
FeZo

elég közel állt egymáshoz a kettő, a helyi viszonyoknak megfelelően reális összeggel. egy esetben már a bér is a megegyezett dolgok sorában figyelt.

(konkrétumokról felénk csak azzal lehet tárgyalni, aki eljutott egy személyes találkozásig - ebből pedig nem volt túl sok. de szerintem ez nem volt probléma.)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Reszben egyetertek veled, reszben viszont a mai allapotokat sajnos maguknak koszonhetik a kis-kozepes cegek:

-Kapsz havi 180-at a helpdeskes munkaert, cserebe:

- Ebbol bejelentve 80 a maradek 100 zsebbe, magyarul ha lenne is nyugdijat, 3 zsomlere lesz eleg maximum.
-Mindig legyel elerheto a ceges telefonon, amit akkora kitunteteskent adnak oda, hogy orulj hogy kapsz, persze ez nagy bullshit hiszen azert adjak hogy barmikor hivogassanak a "ceges" telon.
- Hasonloan adnak egy 6 eves leharcolt fos notebookot, de orulj hogy kaptal ceges notit, es hurcold magaddal a 4 kilos szart, kozben amugy a telefonod gyorsabb es erosebb.
- Legyen rugalmas a munkaido, ez a rugalmassag azert inkabb abban merul ki, hogy ha hamarabb kell menni vagy ejszaka dolgozni azt le lehet csusztatni jo esetben! /ez marhara nem biznisz az embernek akinek csaladja van, rosszabb esetben egyedul neveli a gyerekeit azt mar hagyjuk.=

Ezek utan csodalkoznak hogy az ertelmesebb emberek nagyresze aki megtehette kiment es eli boldogan a vilagat?
A maradek emberek nagyresze meg jo helyen megbecsulve dolgozik es esze agaban sincs valtani szar(abb) helyre.

Es van a maradek ember akinek nincs munkaja, na annak megvan az oka is szerintem, pont amiket felsoroltal, megpedig:
- Eletkeptelenseg, ha mar esetleg googlezni kellene, megvan love, es kozli ezt nem lehet megoldani
- Evekig csinal valamit, megis fingja nincs valoban mit csinal, csak beirja a 3 mezonyi adatot, ranyom a kuldes gombra azt kesz.
- Koszonni, fogalmazni, barmi egyebet keptelen, ertelmesen nem tudja elmagyarazni mint szeretne.
- Fizetesi igeny az egekben, cserebe fogalma sincs arrol amit csinalni kellene

Jol latszik mindket oldalon vannak gondok sajnos, es ez mara egy sakkmatt helyzetet eredmenyezett szerintem sajnos.

Mielott szarral dobaltok jeleznem, nem helpdeskes vagyok, de lattam jo sok ilyen helyzetet jo sok helyen, es ez a tapasztalat sajnos amit lattam.

Udv, Andris
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Sógorom nem helpdeskes.
Viszont azt is éjjel nappal zaklatta a munkáltatója.
Egyszerűen nevetséges volt hogy 70e fizu mellett hajnal 3 kor csörgött rá a főnök hogy ezt meg ezt most azonnal meg kell csinálni. Egyszerűen nem volt neki szabadnap. Mert ha szabadnapja volt akkor is feszt csörgött a telefon hogy ezt meg ezt meg kell csinálni és olyan hogy nem meg nem létezett. Neki még 4 kilós lapit meg telefont se adtak. Old meg alapon ment.

Szerencsére azóta váltott. Ugyan azt csinálja most is mint annál a cégnél. Viszont most 400-at megkeres vele.
A különbség annyi hogy ez már nem egy maszek. Hanem egy orosz cég hazai kirendeltsége.

Nem túloztam. 2 évig így dolgozott a srác.

A cég egyszer költözött azalatt míg ott volt. Akkor be volt minden alkalmazott rendelve hétvégén hogy pakolni kell. Pénteken leléptek. Szombat vasárnap pakolás. Hétfő meló tovább. Szombat és vasárnap nem volt fizetve.

Nezd en linux admin vagyok, es amikor eljottem nemreg, konkretan 3 ajanlatot kaptam ugy , hogy nem kerestem munkat :D
Iszonyat sok a munka es keves az ertelmes ember ra, legalabbis en igy latom.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Sajnos sok-sok evig probaltak (es sikeresen tettek is), hogy hulyenek nezik a dolgozokat, mert majd ugy is lesz mas.
Ez kulonosen igaz volt az epitoiparra, es az IT-ra.
Egyszercsak kinyilt az emberek szeme, es megfogtak magukat es kimentek kulfoldre ezert.
Mert azert valljuk be mi ment jo sokaig: a vallalkozo elkert egy meloert 300-at, amibol a munkasok kaptak 80-at, maradekot zsebretette, cserebe a fentebb felsorolt dolgok voltak, es orulj hogy van munka...
Na ebbe beleunt a nep es elment oda ahol csak a felet veszik le, es embersegesen bannak veluk.
Nem titok, ha mas elethelyzetben, mas maganelettel rendelkeznek, mar reg en is leleptem volna a gyerekeimmel, igy hogy nem tehetem, itthon kell a leheto legjobbat kihozni a helyzetbol, ugy nez ki, sikerulni fog.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

"jaóó napot, én annyira unom már az önéletrajzok küldését, sehonnan sem hívnak vissza. nem küldök semmit sem, bemegyek személyesen. hova menjek?"

Volt neha egy-ket pont, amikor azon tunodtem, hogy en is igy fogom vegighivogatni a cegeket. Amikor munkavallalokent (pesten!!!) olyan hirdeteseket nyomnak az arcodba, hogy abbol minden kiderul, ami rad tartozik - semmi -, akkor egy ido utan az ember tenyleg elkezd beleszarni. Amikor a ceg annyira nem torodik a sajat imazsaval, hogy a fejvadasz altal feladott hirdetest annyira nem kepes visszaellenorizni, hogy a munkavegzes helye fel legyen tuntetve (akar csak annyi, hogy Naprendszer, Fold bolygo), akkor nem tudom, hol az a szint, ahol mar elvarasokat lehet tamasztani a cegekkel szemben. Megis, mit lehet az ilyen cegektol elvarni munkavallalokent? Hogy egyaltalan meltoztatnak alairni a(z amugy hibaktol hemzsego) szerzodesemet? Vagy megis mit?

Amikor jelentkezel egy allasra, elmesz Narittyenbe interjuzni, es arra nem kepesek, hogy egy emailt odacsapjanak, hogy "sajnalattal kozoljuk, hogy lofasz az on seggebe, udvozlettel", na az is nagyon motivalo tud lenni. De a legszebb megis az, amikor irsz neki szivhez szolo levelet, csatolod az oneletrajzot, legalabb haromszor megemlited, hogy ha kell, kuldesz magyar nyelvut is, csak jelezzek, majd oda mesz, es igy latszik, hogy a HR-es akkor latja eleteben eloszor az oneletrajzodat, fingja nincs, ki vagy, honnet jossz.

Keves a normalis munkavallalo, de meg kevesebb a normalis KKV, ahol nem eroforrasnak nezik az embert, hanem legalabb megprobalnak benne elo es lelegzo elolenyt (nem embert, csak legalabb elolenyt) latni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

értem én, persze, a másik oldal is ott van: hiányos hirdetés, leszart önéletrajz okés, ne is szaporítsuk a szót. biztos van benne igazság. ellenben én három egymástól teljesen független vadászatról írtam hasonló tapasztalatokat, ahová valóban kellett ember (tehát nem kamu-, nem túlbonyolított-, és nem valakire kihegyezett keresésről).

nem akarok túl demagóg lenni, de ha pályázol egy megfelelő helyre és a CV segítségével átmész a 0. szűrőn, akkor biztosan kapsz visszajelzést. ha meg évekig nem melózol valami miatt, vagy ha az ezredik CV ment ki bármilyen visszajelzés nélkül, az végül is egy elég konkrét visszajelzés, nem?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Értelmes ember értelmes munkát nem az Expresszt bogarászva keres.

Hanem keres egy profi fejvadászt (mindegy, hogy hogyan).
Időpontot kér, találkoznak, beszélgetnek egy-másfél órát.
A fejvadász szállítja az ajánlatokat.
Az egyik megfelelő lesz.
Győzelem.

Személyes tapasztalat.
(mondjuk nálam az első ajánlat már rögtön jó volt. Ezért kell a jó fejvadász.)

Az alkalmasak csoportja, az nagyjabol ugy oszlik el, hogy mar nincs itt, meg itt van de epp csomagol, segget kinyaljak, igy nem akar valtani, nem ohajt alkalmazott lenni. Az alkalmatlanok halmaza meg erdektelen, de ok vannak nagyon, nagyon sokan, es ez nem kizarolag es fokent nem oktatas hibaja, egyszeruen ertelmileg, vagy eletkepessegileg alkalmatlanok.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

értem persze, bár elfogadni nem túl kellemes ezt sem.

ellenben a kivonás maradéka miért nem a neki megfelelő feladatot keresi? az nem jobb lenne mindenkinek? engem tényleg nem érdekel ki mit és hol tanult, de ha valaki **kovácsolási munkakörben rém tehetséges lenne az miért jelentkezik **vegyészmérnöki feladatokra **könnyűipari végzettséggel **kémiai tapasztalatok nélkül úgy, hogy még a lehetőség sem motiválja kellően és sokkal jobban szeretné otthon verni 7/24-ben? mintha valami idétlen tréningen tanítanák.

** RND

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az aki ilyen paraméterek mellett jelentkezik, az a szellemi nyomorék kategória ahogy írtam az alkalmatlan halmaz. Az a szép, hogy lesz ahol "megfelel".

Mindenkinek belevertek a kis buksijaba, hogy erecsegiiii, megdiploma az keeeell, a munka meg budos.
Igy a sok mediazombi, akkor is azt teszi, ha ebbe belerokkan lelkileg, szellemileg, mert ezt KELL! csinalni, ez az etalon. Megunja, sosem szerette, megutalja.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nem lehet, hogy azért keres mást, mert kiégett, vagy azért, mert valamiből meg kell élni, így bármit elvállal, amiről úgy érzi, hogy adódik lehetőségként, s úgy érzi, tudná csinálni? Arra nem is gondoltál, hogy épp olyan állást nem hirdetnek, ami tökéletesen illik a személyiségéhez, képességeihez?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az van, hogy késő. A vállalkozások nem állították meg a gazdasági migrációt, amikor honfitársaink elindultak nyugatországba. Most majd durvát kell emelni ahhoz, hogy a dolgozni akarókat hazacsábítsuk. Én is leszartam anno, ha valaki kilépett, mert volt a helyére sok-sok ember. Ma is leszarom, mert automatizálok folyamatosan és így az egy főre jutó termelés növekszik ami azt eredményezi, hogy tudok bért emelni.
Azt hiszem szar lehet annak, akinek a cége más emberek tudásán múlik. Azért sok sikert.

köszi, de ne nekem mondd - még én is alkalmazott vagyok, Jolly Joker státuszban. szerintem (vagy remélem) sok minden múlik a tudásomon és tapasztalatomon 12 éve, a főnökömnek talán nem túl szar :)

szőr mentén: ha a fő csapás hardverhez köt üzleti ügyfelekkel, azt egy [1] halandó ember nemigen végzi el (kereskedelem, karbantartás, szerviz, eseti felügyelet & management). nem beszélve a vadhajtásokról. de még kettő ember sem, meg három, meg négy: akkor sem, ha univerzális mind. mondjuk tényleg ügyfele válogatja, de ha bekapsz 4-5 céget bázisonként ~100 klienssel + pár kisebb falatot, akkor szerintem nem szabad kényelmes létszám alatt menni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Olyan embert aki szakmailag, emberileg és munkabírásban is megfelelő nagyon nehéz találni. Szerintem ez nem újkeletű dolog. Nálunk ha valakinek a három tulajdonságból egy megvan a másik kettő pedig elfogadható szintű az már főnyeremény kategória. Ez van.

Néhány dolgot nem feltétlen értek:

- lehet olyan, hogy noha valakinek van jogsija, egészségügyi okok miatt azt nem hosszabbítja meg a doki, ettől még lehet jó IT-s szakember. Jó, tudom, neked sofőr és IT-s szakember kell egy személyben.

- mi a gond azzal, ha néhány évig nem a szakmájában, vagy nem dolgozott? Lehet olyan, hogy tartalékból élt, pihent, válogatós volt, aztán körmére égett a dolog. Jó, és? Ha ilyen helyzetbe kerül valaki, akkor soha többet nem kerülhet vissza a munkaerőpiacra, mert a munkáltatók megálmodják, mi a „normális” élet? Maximum 1-2 éven belüli tapasztalat miért? Hobbiból is csinálhatta a szakmát, amiről nyilván nem szól az önéletrajz.

- ránézésre csöves... hm. Ügyfélszolgálatost, vagy IT-st keresel? Attól, hogy zoknit hord szandállal vagy rágja a lábujjairól a körmeit, még érthet a szakmához.

Az az érzésem, előítéletek miatt nem kevés jó képességű, ám nem szokványos ember kihullik a rostán, aztán megy a sírás, hogy nincs szakember. Van, csak merevek a cégek, a külsőségek többet jelentenek, mint a tartalom. További probléma, hogy ők azok, akik nehezen találnak munkát, emiatt nő az az idő, ami az előítéleteken keresztül egyre inkább garantálja, hogy nem fog munkát találni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

előzetesen: nem nekem kell, besegítettem - még magunknál is. a három fő ponton rugózzunk inkább, azért csillagoztam meg.

de amiről szó van, az részben helyszíni felügyeleti és HW szerviz meló. alkalmanként karbantartással vegyítve, akár 80km távolságban. jó lenne, ha a munkaerő hetente két-háromszor kiérne az adott címre az egyik emiatt fenntartott autóval, mert buszra nemigen teszem ill. templomkertben éjszakázott zűrös alakot vagy kocsmatölteléket sem fogok kiküldeni. mint ahogyan az sem jó, ha valaki otthon verte évekig rém alacsony munkaerőpiaci értékre zuhanva, majd tanulási hajlandóság helyett az egész világ hibás.

ha biztosan tudod mi volt a CV-kben, akkor okés, ne legyen benne hobbi, nyertél :)

köszönöm, hogy leírtad mi az érzésed - de engem a konkrétumok érdekelnek. egy nem túl magasra tett lécet 5-10 évvel ezelőtt a szakmabeliek bő fele megugrott. tudom, mert nyilván nem az első keresgélős eset. inkább az lehet a valós indok, amit lentebb említettek többször: ezek az emberek elpárologtak, vagy a nehéz pótolhatóságuk miatt be vannak ragasztva a helyükre.

btw előítélet: pár hónapja nem volt előítéletem, de a fentebbiek miatt most van, érzem. tényszerűen le tudom írni, nagy mellény nélkül. ez valamiért így alakult.

van benne némi reményem, hogy így érthetőbb lesz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nagyon röviden: az istenített piac. Amikor sok volt a munkavállaló, elkényelmesedtek a munkaadók. Lehetett keveset fizetni, embertelen körülmények között dolgoztatni, csak kicsit túltolták a biciklit, s az alkalmazottak besokalltak attól, hogy hülyének nézik őket. A munkaadó a korábbi feltételekkel szeretne embert, azt szeretné, hogy ha pisszen a munkavállaló, mondhassa, hogy kirúgja, van 100 másik a helyére. Ez változott.

Normális munkakörülményekkel, teljes összeggel bejelentve, Mt.-t betartva csinos fizetéssel véleményem szerint ma is lenne ember. Van az a pénz, csak most máshol van a kereslet-kínálati egyensúly, nem a régen megszokott munkapontban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

frissítés: osztálytalálkozó alkalmával felkerült ez a téma. többen kerestek volna munkaerőt random vállalkozásukba.

úgy tűnik, hogy egyéb műszaki vagy akár mezőgazdasági területre sem könnyű embert találni. a fő problémát általában az általam is felvetett három fő paraméter együttes megléte jelenti, a prioritás természetesen az adott területtől függ. a legegyszerűbb esetben (mezőgazdasági területen) a megbízhatóság és dolgozni akarás van elöl, ott még ezt a kettőt sem nagyon lehet fellelni együtt. emiatt aki teheti, automatizálásban keresi a megoldást.

nagyjából ennyit tudok még mondani a munkanélküliséget érintő rinyálásról.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS