Frissítés utáni hiba – LaTeX

Fórumok

Szervusztok!
Frissítettem a számítógépemen lévő Xubuntu 14.04-et 16.04-re, és emiatt sok mindent a latex-ben is frissíteni kellett, amivel a korábbi írásokat tudom kezelni. Ámde egy hibát, ami frissítés előtt keletkezett sehogy sem tudok feloldani:

\utasitas{Ezt kellene hiba nélkül -- de nem akarja}

Ezt a hibát írja ki:

! LaTeX Error: There's no line here to end.

A parancs meghatározása:
\newcommand{\utasitas}[1]
{\paragraph{#1}}

Egyébként szépen kiírja a program pdf-be, amikor a pdflatex programot futtatom rajt’.

A világhálón olvastam valamit idegen nyelven, ami angol volt, amit felettébb török, hogy lehet, hogy a \\ (=reprep) jelekhez van köze. Az írásomban minden \\-et töröltem, akkor is maradt a hiba.

Valamit még frissítenem vagy újratelepítenem kellene, hogy ez a fránya hiba megszűnjön? Hogyan lehet arra rájönni, hogy melyik csomagot kellene megdolgozni? Egyáltalán, ha error, akkor miért fordul le mégis a pdflatex-ben? Mert ’latex error’ és nem ’pdflatex error’?

Hozzászólások

\documentclass{article}
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\newcommand{\utasitas}[1]
{\paragraph{#1}}
\begin{document}
  \utasitas{Ezt kellene hiba nélkül -- de nem akarja}
\end{document}

Nekem latex-hel és pdflatex-hel is lefordul, és a pdf-fájl és a dvi-fájl is jó (ékezetes karakter nincs. Nálad is megy ez az egyszerű példa? Ha megy, akkor szerintem máshol lesz a hiba.

Áááá, szerkesztettem a forrást, csak elfelejtettem kitörölni teljesen az ékezetes karakteres részt (először nem raktam bele az inputenc-es részt).
Szóval ha megy, akkor szerintem máshol lesz a hiba. Ha nem titok, a környezetét kellene látni, ahol a hiba van.

De ahogy én szoktam: megkeresem azt a sort, ahol a hiba lehet (kikommentelek neccesnek tűnő sorokat), aztán ha megvan a bűnös sor, megpróbálok rájönni, hogy mit szúrtam el (általában egy parancs vagy környezet elgépelése, ami fel se tűnik, még harmadjára se). A fordító sajnos nem mindig azt a sort adja meg, ahol a probléma van, hanem azt, ahol már ő nem bírta tovább.

Köszönöm, ezek hasznos módszertani szabályok voltak.
Ezek segítségével sikerült megoldani a gondot.

Tehát röviden: egy sort, ahol a paragrafusok jellemzőjét beállítottam nem figyeltem. Az interneten mindenhol a \\ jelek hibájáról írnak, eltelt egy időbe, amíg rájöttem, hogy nem a kijelzett hibájú sornál van a gond, hanem korábban. A kijelzet hibájú sorok kiiktatásával kezdtem, és sodródtam tehetetlnenül mind közelebb az akaratlan megoldáshoz.

Hibát okozva; hiányzik egy hullámvonal a \\ jel előtt.
\titleformat{\paragraph}{}{\theparagraph}{1em}{\usefont{T1}{cmss}{bx}{n}\\}

Helyesen, vagy legalábbis így lefordul error üzenet nélkül (itt botlottam bele ebbe a megoldásba):

\titleformat{\paragraph}{}{\theparagraph}{1em}{\usefont{T1}{cmss}{bx}{n}~\\}
\newcommand{\utasitas}[1]{\paragraph{#1}}

\utasitas{Ezt kellene hiba nélkül -- már teszi a dolgát}

Érdekes, hogy ezzel a \\ jellel eddig, a (X)ubuntu 14.04-ről 16.04-re frissítés előtt nem volt gondja. Mondjuk éppen van elég egyéb figyelmeztetés, lehet, hogy most sokallt be. Mondjuk a fájl nem változott. Lehet, hogy a fordító vált érzékenyebbé… Igaz meglepne. Hehe.

Ha kisebb, egyértelműen beazonosítható a hiba a forráskódban, a tex fordító kijavítja, miután kiírta a hibaüzenetet és toltál neki egy entert. Sok esetben amikor rövideket írok, nem érdekel, hogy kihagytam egy zárójelet, forduljon le oszt' küldöm a pdf-et ahova kell. Nagyobb doksiknál azonban ezeket nem szabad halmozni, ergo törekedni kell az aktuális latex csomag, a kiegészítői szintaxisához.

Bármivel szenvedsz, hiába nagy kín néha a latex, megéri a fáradtságot. A C tanáromtól annak idején tanácsot kértem, hogy érdemes-e ezzel foglalkoznom, ezt válaszolta:
,,A latex nem egy tördelőrendszer, hanem a latex A Tördelőrendszer.''

:)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Sok esetben amikor rövideket írok, nem érdekel, hogy kihagytam egy zárójelet, forduljon le oszt' küldöm a pdf-et ahova kell.

Érdekeljen. Hidd el, jobban jársz, ha már a rövideket is korrektül megírod.
A "kihagytam egy zárójelet" a mai világban csak kifogás, ui. a legtöbb editorhoz vannak kiegészítők (ha épp nem a beépített), amelyek ezeket automatizálják, és nem kell a zárójelekkel vacakolnod, mert automatikusan rakja.

Csak példaként írtam a kihagyott zárójelet. Aszem azt mégsem nagyon szoktam elvéteni, mert amikor nyitok zárójelet, egyből be is zárom, majd közé lépek, úgy írok tovább. Így lehetetlen kihagyni..
Általában hosszú hboxoknál áll le kicsit a fordító, azok meg nem okoznak problémát, továbblépek.

Az editorok automata zárójelezése a legelső, amit kiiktatok, pont a fenti szokásom miatt.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---