APC túlfeszültség védő tápkapcsoló cseréje

Van egy APC PF8VNT3-GR túlfeszültség védős elosztóm, amin a tápkapcsoló kezd tönkre menni. (nem mindig kapcsol, serceg, power LED villog, volt hogy 5-10 perc után megszüntette az áramellátást). Naponta van kapcsolgatva, így számítottam rá hogy előbb utóbb kifingik.

Ez a típus:
http://www.apc.com/shop/no/en/products/APC-Performance-SurgeArrest-8-ou…

Garancia idő lejárt, mit tegyek? Nem tudom, hogy az APC-től lehet-e ilyen kapcsolót rendelni?

Asztali lámpánál már sikeresen cseréltem hasonló tönkrement billenő kapcsolót, de az olyan szabványos szögletes típus volt. APC túlfeszvédő kapcsolója meg szürke, kerek típusú.

Hasonló hiba esetén sikeres javítás, vagy egyéb tipp a javításra?

Hozzászólások

Ez a cucc kerül most kb. 10e Ft-ba újan, garral. A javítása szerintem - már ha javítják egyáltalán - simán lesz egy ötös, ha nem több.

Pont ilyen kapcsolót vagy találsz vagy nem. (Lomex, elektro kontha, stb.) Ha igen, akkor megpróbálhatod kicserélni. Ha nem, akkor én direktbe kötném és tennék elé egy kapcsolós hosszabbítót vagy elosztót.

Igen, én is azon gondolkodom, hogy vásárolok egy újat és ezt követően saját magam kísérletezek a régi javítással. Ha sikerülne megcsinálni, akkor lenne egy tartalékba, de biztos fel tudom használni más háztartási eszköz elé is.
Mivel túlfeszültség védelemről van szó nem szívesen dugdosnám számomra ismeretlen minőségű elosztókba.

Amit obi-ban, conrad-ban vagy akárhol látsz kapcsolós elosztót, dugaljt vagy hasonlót, azok megfelelnek az ojrópai szabványoknak, szóval én ettől nem tartanék. De még ha szemét is, a túlfeszvédelembe nem szól bele.

Én nemrég ilyet vettem, de amit lent ajánlottak az is jó szerintem.

A mai napon szétszedtem egy hasonló gombbal ellátott APC túlfeszvédős elosztót(van vagy 5db mindegyik kapcsoló hibás).
Összerakásnál biztonsági csavarral látták el ezért megfúrtam 1,5mm majd 3mm fúróval és így már megakadt a csavarhúzó és nehezen de kicsavartam.
A nyomógombot kiforrasztottam majd szemrevételezés után látom(kétáramkörös kapcsoló+hosszú lábai vannak), hogy az átbillenő kapcsolót ki lehet feszíteni óvatosan a csavarhúzóval az elfordulás tengelyénél(nagyon szét se kellett volna szedni az elosztót).
Kapcsoló kifeszítése után látszik, hogy hol van elkormozódva(kis üllő+kalapács páros van ami szétégett).
Javítás:
- vagy megtisztítás valahogy,reszelés, nehézkes hozzáférni
- vagy új, nem találtam kerek kétáramköröst és még hosszú lábai legyenek amik nyáklapig érőek
- vagy szögletesre cserélem de nem hosszúak a lábai.
- vagy?????

Kb. ezek a tapasztalataim ezzel a kapcsolóval.

Köszönöm válaszod. Pont ilyen tapasztalatokra voltam kíváncsi.
A leírtak alapján én a tisztításra fogok kísérletet tenni. Van egy ötletem, csak előbb látnom kell, hogy néz ki a tisztítandó felület.

Akkor azt mondod, hogy szétszedés (a külső burkolat lebontása) nélkül ki tudom pattintani a kapcsoló tetejét az egyik forgáspontnál feszítve.(természetesen áramtalanítás után hálózatból kihúzva)

Érdekes, hogy ezek a kapcsolók az Achilles sarkai az APC túlfeszvédős elosztóknak.

Általában a tisztítás nem hosszú távú megoldás. A használat során az érintkező felületek bevonata elég, és hiába tisztítod, hamar újra tönkremegy. Ha leírod, mekkorák a méretei (átmérő, hossz, meg ami még van), esetleg egy fényképet teszel fel, segítek keresni valamilyent. Az sem baj, ha nem ugyanolyan a vezeték csatlakozás, mert lehet a vezetékre tenni másik csúszósarut, ha elég hosszú.

Ha nem akarsz vele bajlódni, akkor csak kapcsold be, vagy kösd fixre a vezetékeket, és használd egy másik hosszabbítón keresztül.

Azért ez a gyenge pont, mert ha nincs túlfeszültség, más nem mehet tönkre benne :)

Szóval ha a bevonat megszűnik nincs mit tenni hiába csiszolom, tisztítom ugyan úgy be fog sülni?
Köszi a felajánlást, az a helyzet, hogy én még nem szedtem szét, mert a teljes rendszerem erről megy és most nem is volt időm kísérletezni, de ha majd szétszedem készítek fotót, és lehet hogy igénybe venném a segítséged a kapcsoló kiválasztásában.

Kontakt spray-t ilyen esetben (hálózati feszültség) szoktak/szabad használni, vagy az még a csiszolásnál is rövidebb távú megoldást jelentene?

A helyzet az, hogy ezek a kapcsolók nem örök élet + egy napra készültek, ezért olyan kapcsolót kell használni, amit nem sajnálsz majd kidobni és/vagy egyszerűen és olcsón lehet cserélni. Ezért volt hiba az APC beépített "fehérholló"-típusú kapcsolóját elhasználni, mert most majd csak aranyáron kapsz helyette belevalót (és valószínűleg az egész nem cucc ér annyit, mint amennyiért azt az egy szem kapcsolót árulják). Én tuti inkább áthidalnám azt a kapcsolót egy jól irányzott vezetékpáros odaforrasztásával, és keresnék alternatív (az APC dobozán kívüli) megoldást a kapcsolgatásra.

Nálam tisztítás nem valószínű, hogy opció, mert olyan szikrák keletkeznek a kapcsolás folyamán, hogy az üllő kalapács felületét bemarta és elsütötte. Csiszolás? Nem maradt miből csiszolni.
Vettem egy két áramkörös kapcsolót de az szögletes, így kb az maradt, hogy kiiktatom majd az eredeti kapcsolót és berakom az újat máshova a házba(kivágom neki a kis téglalapot) és sarusan rácsatlakozok a kapcsolóra és a mások végét beforrasztom.

Most ugrott be hogy az általam használt típusnál a 8db aljazatból 4 db "always on" működősű (a kapcsoló állásától függetlenül mindig áram alatt van) ;)
Csak át kell költöztettem az eszközöket erre az oldalra. Az aljazatokba dugok egy vagy több általatok is említett kapcsolós dugaljt vagy egy kapcsolós hosszabbítót elé vagy valamelyik aljazatba és ki is iktattam az APC hibás kapcsolóját.
Csak egyetlen aprócska szépséghiba, hogy lekapcsolt állapotban a működést, földelést, túlterhelést visszajelző LED-ek nem világítanak.
Mivel túlterhelés eddig sem volt, a földelés is rendben van, a kapcsolós elosztónak pedig van piros feszültség jelző LED-je ezzel együtt tudok élni
Remélem a net, tel, coax védelem is aktív marad lekapcsolt állapotban?

A kapcsolós hosszabbító lesz a legegyszerűbb megoldás, szerintem maradj az mellett. Ha bekapcsolva hagyod a túlfeszültség védőt, még a visszajelző LED-ek funkciója is megmarad :) Őszintén szólva, ha már van, én meghagynám. Hogy eddig nem volt túlterhelés, az egy dolog, de ha rádugsz valamit, ami eddig nem volt ott, előfordulhat. A földelés, pláne ha netán régebbi hálózatról van szó, tönkre is mehet. Ehhez még csak nem is kell rossz kivitelezésűnek lennie, elég, ha meglazul a csavar a konnektorban, vagy ha eleve meg sem húzták rendesen.

A net/telefon/koax túlfeszültség védőt nem hiszem, hogy akadályozza, hogy lekapcsolod a hosszabbítót, azt én tervezési hibának tartanám. Ezek az eszközök általában valamilyen félvezetők, és akkor nyitnak, ha elég nagy feszültség kerül a kapcsaikra. Működésükhöz csak túlfeszültség kell :)