USB hosszabbító maximum hossza?

Fórumok

Történt, hogy körülbelül fél év szenvedés után (Win 8.1 / 10 csonttá fagy, 7 úgy-ahogy elzörög (néha befagyott a desktop ~1 percre, majd ment tovább, néha pedig megakadt a boot)) kihúztam egy ~3M -es USB hosszabbítót amin egy WiFi eszköz csüngött, és csodák csodájára megjavult az egész cucc. (XPS700 desktop)
Azt hozzá kell tennem hogy a gép teljes szétszedése, takaritása, pasztázása, hőmérséklet-mérése, stressz tesztelése, driverek cserélgetése, BIOS végignyálazása, lemezek vizsgálata, gyakorlatilag minden szokványos dolog megvolt.

Kérdés: maximum milyen hosszú lehet egy USB hosszabbító kábel, számít-e hogy milyen hosszú, milyen minőségű és árazású?
És a Windows log mi a búbánatra való, ha egy szakadós kábellel veszekedő USB controller se bír bele írni semmit?

szerk.: nem a wifi eszköz a hibás, a hibás időszak folyamán két egymástól teljesen különböző eszköz is volt a végén, mindkettő sz.rozott.

Hozzászólások

Az USB kábel maximális hossza 2.0 esetén 5m, 1.0 és 1.1 (illetve 2.0 low speed) esetén 3m (ami tovább rontható ha vékony/árnyékolatlan/hibás/szimplán szar a kábel).
E fölött már csak aktív eszközzel (repeater/hub) toldható, maximálisan 25m hosszúságban

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

nagyon szamit a minoseg. es nem lehet normalisat kapni, nekem legalabbis nem sikerult. en egy usb-s LTE modemmel szivok, 1m-es usb toldoval tok jol mukodik, 2m-essel neha van device disconnect de ritka, 3m-essel kb 5 percen belul ledobja. kiprobaltam vagy 8 fele kulonbozo gyartmanyu kabelt is...

anno az usb-s vinyokkal is ez volt, rovid kabellel jol mukodtek, hosszabbal mar nem.

A'rpi

Az általad említett eszközök elég nagy energiaigényűek. Valószínűleg az a hiba oka, hogy a nagy áramfelvétel miatt a vékony vezetéken túl nagy a feszültségesés, és ami marad, az már nem elég a rá dugott cuccoknak. Gányolós megoldás: külön vezetéken vinni tápot.

Ördögi probléma!
De szerencsére a megoldáshoz szükséges ismereteket néhányan már a nyolcadik osztályban megszerezhették - ha figyeltek. ;)
Itt egy link, ahol szépen kifejtik a témát. A "The Calculations" részhez fűznék hozzá még egy gondolatot.
Az USB csatlakózó átmeneti ellenállását 30..50mOhm-ra saccolja a szerző. Valójában az ennél robosztusabb csatlakozó "initial" értéke 20mOhm. Kopottan meg ki tudja? Ráadásul a kopáson kívül jelentősen növeli az átmeneti ellenállást a kosz. Nem csak a por, hanem az autók termelte olajos szennyeződés és a cigaretta füstje is.
A végeredmény szempontjából fontos, hogy a kábel végén USB-ről kap-e tápot a szerkezet és mennyit. Az alap USB 2.0 szerint pl. 0,5A esetén megbízható az AWG24, max. 0,5m-es kábel. Tehát be kell menni a boltba és kérni egy ilyet. Aztán kiröhögnek... Az esetek többségében nincs specifikálva a vezeték átmérője, aztán jön a meglepi! Talán a drágább, vastagabb termékek jobbak - vagy csak a szigetelés vastagabb. Tehát marad az ellenállás mérése, vagy a külső táplálás. Végül is nem szégyen az...

Ördögi kör!
Az ember azért vesz USB-s cuccot, hogy bedugja, és működjön. Nem szeretne mérőműszerrel a boltokba menni, keresgélni, stb, csak a megadott specifikációnak megfelelő eszközt szeretné megvenni. Még ha meg is vannak a 8. osztály alatt szerzett ismeretei, akkor is. És joggal kiáltja világgá, hogy a kapható termékek sz@rok, ha egyszer azok.

A termékek inkább a legolcsóbbak, mégpedig a vásárló kívánságára, aki ugyebár a fogyasztói társadalom részét képezi.
"...csak a megadott specifikációnak megfelelő."
Kézenfekvő. Beállsz a benzinkúthoz és a shopban beszerzett kólát tankolod az autódba. A specifikáció nem számít.
Specifikáció? Te is olvastad? Biztosan? (Olyan 60MB.) Tényleg úgy hiszed tudod miről szól a specifikáció?
Segítek: Az "USB 2.0" jóval kevesebb, mint 60MB.
A boltokba. Szoktam hülyén tréfálni:
- Hány darab a zsemle.
- Kétharmad tucat.
Tündéri pénztáros lányka tökéletesen megfogalmazta amit nem tudsz.
- Hát én azért vagyok itt, hogy húzogassak és nem azért, hogy számoljak.
Mivel tényleg kapható számtalan silány minőségű műszaki cikk, nyilvánvalóan lesz egy réteg, amelyik jobb anyagi helyzetben van, viszont képtelen boldogulni a műszaki paraméterekkel. Nos, ők fogják megvenni a több tízezres aranyozott UTP kábelt a hálózaton keresztüli jó minőségű MP3 hallgatáshoz.
Persze joggal kiáltják világgá.

A kábelek ohmikus ellenállásával számolni elég nagy hülyeség, mert egyáltalán nem domináns, jó töltés esetén talán. De kommunikáció esetén nem, van ott minden, induktivitás, kapacitás, meg a 480Mbps jel hullámhossza (ha nem számoltam el) olyan 60cm szóval rohadtul nem lesz fázisban. 30-50mOhm meg 0 annyit még mérni is elég nehéz.

Szerintem a GND-re és a +5 V-ra gondolt, nem az adatra. Nekem is az a gyanúm, hogy nagy az áramfelvétele a wireless interface-nek, és olykor brown-out reset-elt, a Windows kernele meg nézte, hogy akkor most mi van. Szóval annak a két érnek inkább az egyenáramú ellenállása számít, a másik kettőnek meg az impedanciája, hullámimpedanciája, csillapítása. Ja, meg biztos a színe is. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem gondoltam, hanem odalinkeltem egy cikket. ;)
Egy AP fogyasztása 5W körül lehet. A cikkben van egy táblázat, miszerint 3m és 1A paraméterek mellett már nem célszerű még az AWG20-as kábel sem. Az meg már szinte vasalózsinór. No, kis túlzással.
Amit viszont írtam, hogy egy aranyozott USB csatlakozó <=30 mOhm, de ez csak az "initial". Négyszer-ötször bedugod és máris rosszabb lehet. Nem véletlenül melléknek gyakran pl. 9V-os dugasztápot és helyben állítják elő azt ami kell.
Az adatkábel impedanciája azért nem ilyen misztikus. Egyszerűen 90 Ohm.
A kábelhossz maximumáról itt olvashatsz (1-2. pont): http://www.usb.org/developers/usbfaq#cab1
Viszont ez nagyobb részben a fénysebesség függvénye.

Ha 90 ohm lenne a kábel ellenállás akkor még az a fél amper se menne át rajta.

A táp nyugodt meg úgy van méretezve, hogy simán tudjon tölteni egy tabot mondjuk 2A-val. A feszültsége nem pont 5V hanem kicsit több, a tablet meg bőven elvan 4,5V bemeneti feszültséggel is akár. Feltölti a saját töltője az eszközt? Akkor mi a baj?

A mOhm meg tényleg semmi egy 200mOhmos ellenálláson esik 0,1V 0,5A áramnál az semmi.

Az adatvezeték hullámimpedanciájáról beszélt, tehát arról az impedanciáról, amellyel lezárva - vagy inkább a komplex konjugáltjával?, rég volt - nem lép fel reflexió a kábel végéről.

Szerk.: valós esetben persze nem érdekes, mivel a valós szám konjugáltja önmaga. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ittennéka konjugálsz, de lusta vagy olvasni. :)
Itt a link tartalma:
The cable length was limited by a cable delay spec of 26ns to allow for reflections to settle at the transmitter before the next bit was sent. Since USB uses source termination and voltage-mode drivers, this has to be the case, otherwise reflections can pile up and blow the driver. This does not mean the line voltage has fully settled by the end of the bit; with worst-case undertermination. However, there's been enough damping by the end of the bit that the reflection amplitude has been reduced to manageable levels. The low speed cable length was limited to 18ns to keep transmission line effects from impacting low speed signals.
Mindez "szabad műfordításban" annyit tesz, hogy lezáratlan a kábel, és ha a bit időt eléri a késleltetés, akkor rossz esetben elfüstöl az adó a visszaverődés miatt. Hát ezért az 5m maximális hossz, mert az pont egy bit. ;)

Na jó, amit írsz, az konkrétan az USB, én viszont arra igyekeztem rávilágítani a tévelygő előtt, hogy te hullámimpedanciáról beszéltél, s a fogalom lényegét igyekeztem megvilágítani. Általában valós a hullámimpedancia, de ha már impedancia, mégis valami Z = Re(Z) + j*Im(Z) alakban képzelem ezt el. S ha már így van, akkor az a kérdés, mikor nem lép fel reflexió. Az a gyanúm, hogy Re(Z) - j*Im(Z) lezárásnál, de ez részemről olyan, mint 20 évvel ezelőtt a Fermat-sejtés. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szép és igaz amiket írsz! (Kékszakállú! Nyisd ki a hetedik ajtót! :))
Az elmélet valami ilyesmi.
A való világban meg - ilyen kis frekvenciákon, tehát nem URH - egyszerűbb a helyzet.
Egy kábel specifikáció kb. így néz ki (UTP):
Ellenállás: 145 Ohm/km - azaz 0,145 Ohm/m
Karakterisztikus impedancia (bármi is légyen az) 1-25MHz tartományban: 100 Ohm +/- 15%
Mivel úgy is a megadott frekvencia tartományon belül használod a kábelt, így lezárhatod egyszerű ellenállással, és így az adó-kábel-vevő == 100-100-100 Ohm (UTP), tehát illesztett. RS485 esetén 120 Ohm.
Ugyanez az USB estén (pl. egy PIC) 28..44-90-sömmi - és mégis visszaverődik. ;)

Az a karakterisztikus ellenállás szerintem a hullámimpedancia akar lenni. Írod, hogy egyik végén 28..44 Ω-mal, másik végén szakadással lezárt 90 Ω hullámimpedanciájú kábelen visszaverődés van. Ezen mi a meglepő? Rövidzárról és szakadásról totális reflexió lép fel, csak az egyik esetben van π fázisugrás, tehát ellenkező fázisban verődik vissza a jel, a másik esetben meg nincs, azaz azonos fázisú a visszaverődés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lenin elvtárs is megmondta: Olvasni hatalom! :)
Neked sajnos nem sikerült. :(
Az adatkábel impedanciája ... 90 Ohm.
Olvasatodban: 90 ohm ... a kábel ellenállás
Hát így marha nehéz vitatkozni!

Persze tanulni nem szégyen.

Először elolvashatnád az ebben: http://hup.hu/node/146831#comment-1978765 linkelt cikket a töltésről. Ehhez elegendő az Ohm törvény ismerete.

Utána tisztázni kellene a (teljesítmény)illesztés és az ellenállás vs. impedancia fogalmát. Van Wikipédia, de sulinetes cikkek is!

Haladó szinten meg jöhet az USB szabvány.

A végén meg olvasd el a hozzászólásodat. ;)

Használj USB Extender 50 m Cat.5e.-t Ezzel cat5 kábellel 50 méterig működik a kapcsolat a gép és az alkalmazott usb eszköz között. Én kb 20 méteres kapcsolatot létesítettem vele usb2-n.

Ööö... izé... nekem van egy USB 2.0 és egy USB 3.0 két méteres kábelem eladó, ha esetleg kell valakinek. Az USB 3.0 az egészen robusztus.

Nem csak a hossz lehet, volt már olyan tapasztalatom, hogy egy viszonylag fura áramfelvételű USB-s fejlesztőpanel bizonyos gépeken bizonyos USB kábelekkel leállította az USB portot (bekapcsoláskor hirtelen nagy áramfelvétel volt, és a kábel távvezeték-típusú hatásai miatt túlment a megengedett 500 mA-n)

Az USB szabvány előírja a csatlakoztatáskor megengedett maximális terhelést:
44 Ohm -> kb. 110mA
10 uF
Több terhelést és kapacitást csak az után szabad rákapcsolni, ha az USB Config Descriptoron keresztül megdumálták az áramfelvételt. Ha a port áramellátása menedzselt (vagy a táp igen gyenge :)), akkor a port lekapcsolhatja a villanyt. A szakavatott szakemberek meg szakszerűen rávágnak néhány száz mikrófarádot, oszt csodálkoznak. :)
Ennyit a távvezeték-típusú hatásról. Azmiaz?

USB2-n hosszabbítóval igazán gondom nem volt mert nem használtam. Van egy, olyan vékony a drót, hogy örülök neki ha megy a flash memória benne.

USB3-hoz vettem egy 1.8m-es Hama kábelt. Jó masszív, ennek megfelelően megy is mindenféle külső 2.5-ös lemezzel (incl. 2TB-ossal).
Lindy volt még kéznél, az is elég masszív viszont hosszabb (3m). Ezzel is megy minden de inkább a rövidebbet használom. Biztos ami biztos.