linuxban nincs registry

Ezt persze mind tudjuk. Csak egy adatbázis-szerűség van, amit a freedesktop-társaság üzemeltet a /usr/share/app* könyvtárakban, és ami tulajdonképpen olyan, mint egy registry, csak nem annak hívjuk (kivéve a /usr/share/application-registry-t, amit úgy hívnak).

Például, ha a firefox nem tud mit kezdeni egy swf fájllal (lokális fájlról van szó, mert a http-n érkező swf-fájlra rá tudja küldeni az illetékes plugint), akkor egyesek szerint az az application/vnd.adobe.flash.movie és application/x-shockwave-flash mime-type-ok közötti igazságos háború következménye, és a megoldáshoz valamelyik ilyen nemregistry-fájlban valami meg kell piszkálni valahogy így:

https://cgit.freedesktop.org/xdg/shared-mime-info/commit/?id=2d385ff07e…
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2218732&page=2

Nekem még nem sikerült működéshez jutnom, de még nem adtam fel a csüggedést.

20160405.1107: Úgy tűnik, hogy ezt a fájlt kell meghaxoriználni: /usr/share/mime/packages/freedesktop.org.xml:


--- freedesktop.org.xml_before	2018-03-14 19:01:56.000000000 +0100
+++ freedesktop.org.xml	2019-05-25 15:50:41.569782415 +0200
@@ -18952,7 +18952,7 @@
     </magic>
     <glob pattern="*.sh"/>
   </mime-type>
-  <mime-type type="application/vnd.adobe.flash.movie">
+  <mime-type type="application/x-shockwave-flash">
     <comment>Shockwave Flash file</comment>

utána


# cd /usr/share
# update-mime-database -V mime
# mimetype somefile.swf
somefile.swf: application/x-shockwave-flash
# behappy

Hozzászólások

Ez amúgy egy gyakori jelenség, hogy van valami bonyolult szar, amit nem szeretünk, ezért újraimplementálju inkább egyszerűbben. Aztán amikor elkészül, és minden funkió belekerül, amit az eredeti tudott, akkor az új is pont annyira bonyolult lesz, mint az eredeti. Ráadásul pontosan ugyanolyan jellegű problémák lesznek vele. Ugyanis a bonyolultság nem a megvalósítás, hanem a probléma sajátja. És az új megvalósítás meg fogja örökölni.

Na itt is ez van. Ha van egy rakás alkalmazás, amik között beállításokat kell megosztani, akkor kell egy közös paraméterhalmaz. Ami végeredményben ugyanolyan kellemetlen valami függetlenül attól, hogy registrynek vagy freedesktop paramétereknek hívjuk.

+1
Agybajt kapok mikor az xml fájlt a böngésző nyitja meg. Átállítani GUI -val nem lehet. Eddig mindig megtudtam oldani, de sikerült egy csavart rakniuk valahova, mert most nem hallgat semmire sem.
Gnome 3 feature.