decryption law HUN localisation

„A magánszektor által kódolt, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szakszolgálat által azonos időben nem lefordítható adatszolgáltató eszközöket – gondolok a telefonra és az internetes adatszolgáltatásra –, ellenőrzés alá tudjuk vonni. Ennek megfelelően egy törvényt kell alkotnunk, hogy ezek a szervezetek, akik ezt létrehozták, magánvállalkozások, akik ezt létrehozták, biztosítsák a dekódolást, a megfelelő szervezetek részére”

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ellenorzes-ala-vonnak-a-telefonokat-belenez…

https://en.wikipedia.org/wiki/Key_disclosure_law

http://www.lawjournalnewsletters.com/issues/ljn_buscrimes/21_7/news/For…

UPDATE:

Egyrészt kitüntetjük a CrypTalk szerzőit
http://www.innovacio.hu/3b_hu_2015_dijazottak.php

Másrészt két év börtönnel fenyegetjük meg őket, ha nem dekódolják/deanonimizálják a szolgáltatást: (de azért óvatosan, elvégre április elseje van)
http://mno.hu/belfold/kesz-a-terrorellenes-javaslat-1335500

Hozzászólások

Kríziskreálásnak hívják. Önként kérjük a szabadságjogaink megnyírbálását.

Azzal van tele a média, hogy a terrorveszélyből kifolyólag lehallgathatnak telefonokat, ellenőrizhetnek bankszámlaszámokat, vagy megfigyeljenek embereket.
Csak én gondoltam itt arra, hogy az esetleges ISIS/Al-qaida egység tagjai egymás között arabul beszélnek? Talán arabul sem az irodalmi nyelvet használják, hanem a szleng és a burkolt megfogalmazások tömkelegét, amit csak egy erősen szakavatott tud értelmezni?
Így merült fel bennem, hogy akkor a TEK kötelékében hány olyan ember van, aki rendelkezik ilyen személyi kvalitásokkal?
A bankszámla utalások nyomon követése, az teljesen más tészta. Az esetleges terroristák biztos nem hallottak még a „Western Union InterCash”, a bitcoin, vagy a paypalról?

Ha ez-eddig erre nem gondoltak a szolgálatok, akkor javaslom nekik kössenek velem tanácsadói szerződést.

Ezt nem igazán értem. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató végződteti az ssh-t, MITM módjára a két végpont közé épül, nekem meg nem fog stimmelni a fingerprint, de nem lesz más lehetőségem, mint ennek ellenére 'yes'-t írni?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy majd a kormany.hu-rol le lehet tölteni a "jóváhagyott" ssh binárisokat, Észak Korea saját linux disztrója mintájára :)
Attól tartok, hogy fogalmuk sincs miről beszélnek, a kérdés az, hogy időben rájönnek-e, hogy ez mekkora BS, még mielőtt valami idióta jogszabályt nem rondítanak a papírra...

Arról nem is beszélve, hogy egyre több elektronikus adatot gyűjt be a kormány, ami jól szervezett bűnözői köröknek kitűnő célpont lesz. A magyar állam hatékonysági mutatói alapján nem hiszem, hogy képesek lennének az adatrepókat biztonságosan fenntartani ... (az USA-nak sem sikerült)

Az állami szférában is divat az az elv, hogy a beosztottam ne keressen többet, mint én.
Ez eleve megszabja az igazgatók, főosztályvezetők, osztályvezetők stb alatti szakértők bérét, akik a mély szervezet miatt több lépcső távolságban vannak a csúcstól.
Ha ezek igazak egy szervezetre, az azt jelenti, hogy jó szakembert csak akkor tudnak foglalkoztatni, ha:
1. Fanatikus, nem érdekli a pénz (cserébe általában más igen, pld az információs hatalom)
2. Az egész lánc nagyon durván meg van fizetve (illetve alacsonyak a lépcsők, de ez meg szervezeti feszültséget okoz)
3. Külsősökkel dolgoztatnak

Lehet tippelni. :)
--
zsebHUP-ot használok!

A protonmail.com-on is most szűnt meg a meghívás, így bárki szabadon regisztrálhat. Szerintem az a terv, hogy Pintér először térdre kényszeríti az Apple-t, utána már a többi gyártó és szolgáltató nem mer majd ellenállást tanúsítani. „Resistance is futile” :-)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Magyarorszagon meg elegge kezdetleges a digitalis osszekapcsolas, es nagyon sokszor egy titkositatlan FTP szerver jelenti a kommunikacios csatornat a kulonbozo rendszerek kozott. Nem mondom, hogy doccenesmentes lenne az atallas, de max atmeneti valsagok lennenek jellemzok. A legkomolyabban talan a tozsde meg a bankok sinylenek meg, az biztos megallna, de mas nem nagyon, legalabbis nem tul hosszu idore.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Jogszabályi háttérrel be lehet tolni a "blackbox" dobozt az SSL-t végződtető loadbalancer meg a tényleges kiszolgálást már titkosítás nélkül végző szerver(farm) közé, és a https oldal pipa. Az ssh/scp/sftp-re meg megint csak van közbeékelhető eszköz, amivel logolható a teljes, immáron titkosítatlan forgalom, és ezt is kötelezővé tehetik... Sokba fájna, meg sok munka lenne vele, de technikai oldalról némi döccenéssel megvalósítható lenne.
Az üzleti oldala más kérdés - nem biztos, hogy ilyen környezetben sok befektető szeretné a vagyonát/rá bízott vagyont forgatni - és ez még akkor is igaz, ha semmilyen jogsértő vagy azt akár csak megközelítő (mondjuk úgy, erősen erkölcstelen) tevékenységet sem folytat.

arra kíváncsi lennék, hogy egy magántulajdonú szervernél ezt hogy oldaná meg.

nincs olyan törvény, jogszabály vagy akármi, ami kötelezhetne egy magántulajdonú céget, v magánszemélyt hogy kémszoftvereket telepítsen a saját gépére, vagy olyan szoftvert írjon amiben kémszoftver/hátsókapu stb van, ha nem akarja.. :)

csendben megjegyzem, hogy annak idején a mobilszolgáltatók (a westel 0660-nal kezdve) csak úgy építhettek központot, tornyokat, hogy automatikusan biztosították a mindenkori kormány részére a lehallgatáshoz szükséges eszközöket egy erre a célra a központban kialakított szobával együtt...
miből gondolod, hogy ez a '90-es évek óta akár egy betűnyit is változott volna...?
pintér és az orbáni diktatúra a látszatproblémát fenntartandó teszik a dolgukat, arzenált vonultatnak ki szem elé, hogy lásd: nekik van/volt igazuk. eközben pedig budapesten kirámolnak egy otp fiókot. faszér' is fizetünk adót/rendőrt/tek-et?
(bezzeg én álltam bíróság előtt, mert csúnyán néztem egy magát végrehajtónak nevező iskolázatlan faszfejre)

--

tehát ha bérlek tőled egy lakást, akkor neked automatikusan jogod van lehallgatás, kamerás megfigyelés során 24 órában szórakoztatni magadat (meg esetleg másokat) a lakásban zajló eseményeken...?
van az a pont/helyzet, amikor a személyi szabadságjogok ilyen módú korlátozására (megtaposására) sor kerülhet, de nem feltétlen globálisan, nem feltétlen automatikus vagy hasraütés-szerű módon (ahogyan ezt pintér elképzelte, meg keresztül akarja rugdalni).

az ő elképzelésük szerint a tákolmányban legyen rögzítve, hogy nekik bármikor legyen ilyenre joguk, ne kelljen minden egyes érintett delikvens ügyében bíró általi engedélyt kérniük.
(hány embert is rúgtak ki a közszolgák közül azért, mert az elmúlt 1-2-3-4-5-6 évben kiderült róluk, hogy nem szopják a fideszkormányt? ez volt az analóg, kisléptékű verzió)

fékek és ellensúlyok szétkúrása. azt hiszem, itt kezdődött az ámokfutásuk. olyan fasza a PR-juk, hogy ha ma volnának választások, akkor is nyernének. illetve nézzük meg parlamentbe jutott politikai felhozatalt, mindkettő a szavazók IQ-ját mutatja.

weblap-szolgáltatás? majd államosítják a komplett iparágat, koncesszióba kimérik egymásnak oszt' megoldották.

--

nem a pr-juk jó..
a zemberek megcsömörlöttek a '90-es évek láttán, amikor a gyors és kíméletlen reformok helyett az antal elkezdett egyensúlyozgatni a bal és a jobboldal között, miközben a privatizáció szépen lassan félrecsúszott..

innen, és az emiatti elkeseredésből eredő a fidesz által indított 'hideg' polgárháború mostanra felzabálta az ország erőforrásait. (ugye először a jobbközép ment rá, mdf, kisgazda párt ilyesmi, majd a bal oldalt is szétverte) ráadásul a fidesz nagyjából a 2000-2002 óta fasiszta, és neonáci emberek mérgezik, ill átveszik felette az irányítást..

a zemberek meg páholyból nézték. csakhogy mostmár nincs megállás..
mostmár a teljes és feltétlen irányítás és vagyon kell nekik..
ehhez meg teljes ellenőrzés kell, akár törvényes akár nem, és ami azt illeti eddig sem tartották be a saját törvényeiket sem...

csakhogy jelenleg csak és kizárólag az eu pénzéből élünk, még a fasiszta rendszer kiépítéséhez is eu-s tőke kell, mivel még annyi pénze sincs az országnak hogy önkényuralmi rendszert építsen ki :)) (az elmúltnyócév, meg az elmúthatév betette a kaput, már az egyszerű létfenntartás is csak eu-s tőkéből megy) szóval elég nehezen, és csak furmányosán csalássorozatokkal megy..

Elég erős és valószerűtlen kritérium, hogy aki alkalmas, ismert is legyen. Egyáltalán, mi alapján kerülnének jogászok meg közgazdászok a látóterembe? Ismeretterjesztő könyveket írnak? Nemzetközi jogi problémákat oldalanak meg, és díjakban részesülnek? .. ?

Vagy színészekre/vloggerekre/bemondókra és műsorvezetőkre/zenészekre/publicistákra gondolsz politikus helyett?

.. szerencsére a jelenlegi rendszerben (párt) maximum egyet kell-elég tudnom megnevezni, és reménykedni abban, hogy ő összegyűjti a megfelelő mennyiségű képviselőt és szakembert a minisztériumokba.

(ötlet: az adott minisztériumok vezetői (adott szakmák elismert szakemberei) szavaznak a képviselők helyett. Meg valakik, akiket járásonként a polgik választanak (őket még lehet ismerni személyesen).)
(Ez nem egy felsorolás, csak egy, talán jobb eredményt adó kiválasztási rendszer)

NYILATKOZAT: Meggyőződéssel állítom, hogy a jogszabályokat és törvényeket hozzáértő emberek alkotják és foganatosítják meg, azért hogy ezzel az emberek jólétét és jogbiztonságát hosszú távon garantálják.
Ha bármely korábbi hozzászólásom ezzel ellentétes hangvételű, vagy arra utaló lenne, azt részegen, módosított tudatállapotban és/vagy kényszerítés hatására tettem és már megbántam.

Kihangsúlyozom, hogy hiszek vezetőink magasan képzett szakértelmében és abban, hogy azt csakis a nép érdekében kamatoztatják.
Ez úton is köszönöm nekik fáradságos munkájukat.
Ígérem, hogy a jövőben sokkal többen és jobban fogok dolgozni.
Továbbá ígérem: a jövőben bármilyen véleményem és megnyilvánulásom a hivatalosan elvárt véleményekkel a teljes összhangot fogja tükrözni.

Amugy kivitelezni nem tudom hogy "tervezik". Ha az FBI az USA-ban nem járt sikerrel az Apple-el szemben .... Akkor kis hazánk hogyan fog majd "nyomást gyakorolni" az XY szolgáltatóra (ami külföldi pl, mert a magyar szolgáltatóra előbb gyakorol nyomást) ?

A megfigyelést magát nem tartom ördögtől valónak, erre van a titkosszolgálat* . De hogy ezt igy, titkositott csatornákhoz decrypt* kódot ?? Lehetetlen kb. Vagy lesz az ami Kinában, a Kinai nagy Túzfal.

Jókérdés mi lesz ennek a kimenetele. Tény, hogy valamit tenni kellene. Mert ha ezek a fanatikus f.szok csak egyszer... eljutnak egy atomeromuig.. akkor b.szhatjuk mindannyian. :/

valamit tenni kellene. Mert ha ezek a fanatikus f.szok csak egyszer...

Hülyeségnek tartom. Aki robbantani akar, az robbant. Mint kiderült, a franciáknál is tettek ők a titkosításra magasról. Az akció előtt néhány perccel aktiválták a SIM-et, így a titkosszolgálatoknál nem volt múltja a kártyának. Ha le is hallgatják a szolgálatok, hogy „kezdjük!”, már csak a felszálló füstöt láthatják a nyomozók. De azt a durranásból is észreveszik operatív eszközök nélkül.

Ezen felül lehet élő szóban kommunikálni, hagyományos levélben, szteganográfiával, bárhogy, szóval szerintem ez csak a normális állampolgárok szabadságát amortizálja, a helyi bennszülöttek zaklatására jó, de a biztonságot nem növeli.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért ez a "Kezdjük" dolog nem hinném hogy igy lenne. :)

Nyilván azért kell előzetes adatgyujtés, hogy ne a Kezdjuknel villanjon fel a "PIROS FÉNY".

Bár ahogy a hirekbe hallani, a mostani robbantokat is figyelték már egy ideje + a Törököktől jött is "jelzés".

Kérdés hogy miért nem csinált senki semmit ....

ps.: Az meg hogy levél, meg szabadszó, teljesen rendben van, ezek a régi idők dolgai. De mi van a mostani technologiakkal ? Hagyjuk szabadon azt ennyi? Nem mondom hogy a decrypt* rész megfelelo lenne ugy altalanossagban, de valahogy kell minden téren "hallgatozni"

(félig ekezetes felig nem, angol bill. Hol igy hol ugy, sorry :) )

ps.: valamikor még olyan cikkek is voltak, hogy online játékok chatjein keresztul szerveztek akciokat. Ez is egy érdekes kérdés. Mert abbol találni csilliót..

Pont ez az. Bármikor ki lehet találni új protokollt. Figyelheted te a Facebook-ot, ha nem azon kommunikálnak. Vagy, éppen azért azon, mert ott olyan óriási az adattömeg, hogy roppant nehéz kiszűrni a zajból a releváns infót.

Gondolom, azért nem tettek semmit, mert még csak gyanú, sejtés volt. Ha ilyenkor is lépnének a hatóságok, akkor a lakosság 10 %-át azonnal le lehetne teperni már most az utcán, s fel lehetne túrni a lakását. Nem annyira regulárisak az emberek. Lehet azt játszani, hogy aki 25 éves koráig nem költözik el otthonról, 30 éves koráig nem házasodik meg és nincs autója, szóval kicsit is kilóg a sorból, az gyanús, de többnyire nem erről van szó, csak nem úgy sikerült az élete, ahogy szerette volna, vagy számára ezek az „értékek” nem fontosak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Betiltani a titkosítást a terrorizmus megelőzése érdekében kb annyi hatása lenne, mint, ha betiltanák a B betűt az abc-ben, hogy ne tudják leírni a bomba szót, és így ne tudják megszervezni a terrorakciókat. Szerintem ezzel mindenki tisztában van, aki kicsit is van fogalma arról, hogy hogyan működnek a titkosítási eljárások.

Sajnos ez az egész csak arra megy ki, hogy a helyzetet kihasználva átvigyenek egy olyan törvényt ami az állampolgárok megfigyelhetőségét növeli és attól tartok, hogy sikerülni is fog nekik. 10000x nagyobb esélyed van, hogy meghalsz autóbalesetben, de még annak is 10x nagyobb a bekövetkezési rátája, hogy agyonüt a TV-d. Szóval az egész nagyon nincs egyensúlyban azzal, hogy bármit is feladjunk miatta.

Elemi erdeke a hatalomnak fenntartani ezt az allapotot, mivel igy szepen orommel fogja magat bebortonozni a sok birka feladva szabadsaganak, privat szferajanak utolso morzsajat is.

Lesz meg ilyen. Tobb is.

Totalis kontroll.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Igazságtalannak érzem a „sok birka” jelzőt. Ha az önként vállalt privacy-ról lemondás - pl. Facebook -, még értem, de egyelőre nem látom, hogy akit ez zavar, az mit tehet. Gondolom, te sem az Andrássy útról egy harckocsiból írtad a hozzászólásod. A másik észrevételem, hogy az igazi probléma nem a mi kis porfészkünkben van, mert az csak arról szól, hogy ki legyen a húsosfazék közelében. Jóval nagyobb entitások vannak, akik miatt aggódnunk kell, úgymint nemzetközi nagytőke, globalizáció, nagyhatalmak, a konvergáló társadalmi és politikai berendezkedés. Jó, tudom, képzavar volt, de már nem javítom ki, értsd jól.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem véletlenül alakultak ki a helyi szokások. Az olaszok, görögök sziesztáznak napközben a meleg miatt, mi szeretjük, ha a keddre, csütörtökre eső ünnepet hétfővel, péntekkel megtoldva hosszú hétvégét csinálhatunk, cserébe valamelyik szombaton ledolgozzuk. Nagyon nem jó az, ha szabványosítják a feltételeket. Baromi gazdagon egy légkondis brüsszeli irodából nem különösebb probléma azt mondani, hogy a görögöknek ne legyen szieszta, nekünk meg ne legyen hosszú hétvége. Ez még csak a problémák felszíne, bár ez is fontos.

Továbbra is azt mondom, a gazdaság van az emberért, nem az ember a gazdaságért. Ezen felül minden ember igényét figyelembe kellene venni, nem csak a tőkésekét. Amiből a profit lesz, azt éppen az alulfizetett, rossz körülmények között dolgozó munkás álítja elő, tehát sokkal inkább annak kellene szempontnak lennie, ők mit szeretnének.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

amig a pazmanyrol janicsarkepzobol szalasztott 20 eves hujegyerekek irjak 2nap alatt a torvenyeket addig nem aggodok...
vagy annyira alkotmanyellenes vagy annyira betarthatatlanok es az elettol elrugaszkodottak, hogy 2 het alatt megbuknak.

viszont az olajügyeit 80 évre sikeresen titkosították. ez a lényeg, meg az, hogy továbbra is ezekre szavazna a "sok birka".

--

Akkor mi van, ha valaki eleve titkosított hálózatot használ? Mondjuk VPN-t, Tort vagy I2P-t.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Üssetek meg de szerintem a key disclosure még mindig sokkal jobb megoldás mint a backdoor vagy a szándékosan butított titkosítás, man-in-the-middle box, stb.

„A magánszektor által kódolt, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szakszolgálat által azonos időben nem lefordítható adatszolgáltató eszközöket – gondolok a telefonra és az internetes adatszolgáltatásra – ellenőrzés alá tudjuk vonni. Ennek megfelelően egy törvényt kell alkotnunk, hogy ezek a szervezetek, akik ezt létrehozták, magánvállalkozások, akik ezt létrehozták, biztosítsák a dekódolást, a megfelelő szervezetek részére” – közölte Pintér Sándor.

Ez szerintem nem zárja ki, a MITM boxokat.

közölhet akármit, a magántulajdonban lévő eszközökhöz akkor sem fog hozzáférni alkotmánymódosítás nélkül, de még az sem lesz elég, nemzetközi szerződéseket kellene módosítani, v. az unios, és/vagy emberi jogi bíróságokon elbukik, ha v.ki hajlandó odáig elmenni..
és ahogy most állnak a dolgok, épp elegen hajlandóak lesznek.:)

Ezt azert te sem gondolod komolyan. :) Mert ebbol a hozzaszolasbol kb az jott le nekem, hogy vegulis visszaterhetunk a regi jol bevallt beszivargos modszerekre. Ugyan kerlek. Ezek is hasznalnak mindent amit csak lehet.

Vegulis anno akkor az Enigma is egy baromsag volt. Annak "feltorese/megfejtese" meg megint csak nagy baromsag volt. Mert tiltsuk be az ABC-t :)

btw, http://index.hu/kulfold/2016/03/26/brusszeli_terror_nuklearis_riasztas_…

Nagyon sajnálom, hogy ebbe a témába belekevertétek a politikát. Így már teljesen érdektelen számomra.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

sokan pont úgy szarják le a politikát ahogy te is. ezért lehet büntetlenül saját érdekeik szerint alkotmányt módosítani harminchétszer, szétlopni az állami vagyont, kizsigerelni/tönkrevágni iparágakat, szétszopatni az adófizetők nem jelentéktelen részét, mindezt nyíltan, fapofával. lehet még bőséggel idehozni példákat a 2010-től 2016-ig terjedő kormányzati faszságokról, de (hogy legyen egy kicsi igazad) a hupon két okból sem célszerű:
a) a hupperek jelentős részét qrvára nem érdekli (nem engem minősít)
b) egy bizonyos szintet elérve repül a topik, esetleg néhány hozzászóló a francba

teljesen qrvára mindegy, hogy mely kormányzati intézkedésre tekintesz annak "technikai" oldaláról, a politikával kezdődik, annak mentén megy végbe, azzal fejeződik be. kikerülhetetlen.

--

Nem szarom le a politikát, sőt nagyon is megvan a magam véleménye. Csak egyszerűen nem kenem oda mindenhova, ahol kicsit is lehetőségem van rá. Pont te vagy az egyik, akit rühellek ez a hozzáállás miatt, függetlenül a politikai beállítottságodtól.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

ez kb. ugyan az mint ami az oktatásban megy. Azt sem lehet elválasztani a politikától bármennyire is szeretnénk. Szakpolitika. Csak kérdés hogy kik a szakpolitikusok ...

ps. Meg a politikusok... amikor a 23 éves "politikus" előterjeszt valamit, azt had röhögjem már körbe... soha életében nem dolgozott effektive sehol, csak bekerült a gépezetbe és akkor ő lett a "Jani". Na az ilyen ne legyen szakpolitikába résztvevő ember....

Ez tipikusan ilyen "47ezerből meglehet élni" nyilatkozatú politikusokra vetitett álláspont ...

Szerintem nem ugyanaz, mert pl. az a kérdés, hogy hol van lehetőségük lehallgatni egy adatfolyamot, teljesen független a politikától. Csak pár embernek politikát kell haluznia mindenhova, ahol elmondhatja a véleményét.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Az eredeti kérdés a lehallgatásról szólt, az én értelmezésemben főleg a technikai oldaláról. Ezt az erőműves dolgot teljesen felesleges volt idekeverni. (ismerem a szituációt)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…