ISO fájl szerkesztés

Fórumok

Néha előjön, hogy mennyivel egyszerűbb lenne ha tudnám szerkeszteni iso diszk képeket, majd újra kiírhatnám. Különösen jól jönne amikor bootolható diszket kellene módosítani.
Tudtok ilyet Linux alapon ajánlani (értsd használtátok/használható)?

Hozzászólások

Nekem eddig az isomaster jött be: gyakorlatilag mindenféle szerkesztést tud, viszont csak grafikus, valamint csak iso-khoz jó.

Ha boot-olható volt az eredeti iso, akkor az is marad a mentett.
Boot-olhatóvá is tudod tenni, ha eddig nem volt az, és törölni is tudod a boot-információt.

Azonban arra figyelni kell, hogy ha hybrid iso volt, akkor ezt a tulajdonságát elveszti a mentéssel!
Megoldás: kell utána egy isohybrid parancs az új iso-ra (is).
Ha install-iso volt az eredeti, és azt módosítottad, akkor pedig lehet, hogy kell még rá egy "implantisomd5" is, hogy ellenőrizhető legyen az iso.

Miért nem csinálsz saját live Linuxot, ami épp azt tudja, amit szeretnél?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sokat változott, fejlődött, de a mai napig élő dolog, magamnak csinálom:

Fedora live készítése

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van egy kis félreértés. Nem feltétlenül Linux telepítőket, vagy live diszkeket szeretnék módosítani, leporolni.
Például, nagy kedvencem volt a Hiren's boot disk.
A kifejezetten Linux - nekem leginkább a RIP a kedvencem.
Mindenütt van mit frissítgetni/kiegészíteni.
Az igazi nagy kedvenc, a PXE boot - még a régi Hiren boot CD is sikerült belepaszírozni - de mi van ha épp a PXE gépemet kell piszkálni? - előkerülnek boot diszkek.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

OK, csak miért így csinálod? Van valami készen, azt szerkesztenéd, majd visszacsomagolod. De miért? Nem jobb elejétől kezdve újat létrehozni? Kicsit olyan ez, mintha bináris kódot disassemblálnál, az így kapott forrást módosítanád, majd lefordítanád megint binárisra, holott sokkal egyszerűbb, kényelmesebb megírni egy forráskódot, s azt lefordítani, hogy használhasd.

Egyébként egyedül a bootolhatóval nem tudok mit kezdeni, ha mindenképp az a feladat, amit te szeretnél. A tartalomhoz hozzá tudsz férni, hiszen az iso image-et fel tudod mountolni loop device-ként, mint iso9660 filerendszer. Azon lehet, hogy találsz egy squashfs tömörített image-et, ezt újfent fel tudod csatolni loop-ként. Azon lehet, hogy találsz egy ext4 snapshot image-et, amelyet újfent fel tudsz csatolni, s így már el tudod érni a file-okat. Ezt kimásolva, majd amit kell, módosítva visszafelé előállíthatod az image-eket. Mondjuk azt nem tudom, hogyan lehet boot-olhatóvá tenni.

Már csak az a kérdés, nem egyszerűbb a teljes tartalmat magadnak előállítani? Jó, nem elég rá fél óra, pláne nem az elején, de lehet tanulni egy ilyen cucc összerakásából. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amikor csak egy-két apró módosítás kell akkor elkerülném ezt az akadálypályát.
Még soha, magam nem állítottam elő bootolható diszket, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Mindig letöltöttem ha kellett valami és bosszankodtam ha valami hiányzott, vagy nem úgy volt ahogy szerettem volna.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nekem is így kezdődött. Volt készen, ami tetszett, de hiányzott belőle a midnight commander. Ha most visszanézek a múltra, nem értem, mi tetszett azon a kész image-en. Amit magamnak csináltam, az mindent tud, amit szeretnék, de lehet, még annál is többet. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem vitatom. Ha már kialakítottad/kiválasztottad a technológiádat akkor ez az optimális megoldás.
Nem szerettem volna ezzel tölteni az időmet, már ha van egyszerűbb megoldás.
OFF: Mindig tisztelettel látom, hogy te mindent magad oldasz meg. Én is sokszor járom ezt az utat, de mindig motoszkál bennem az ördög, hogy meddig is menjek el a csináld magad irányban és mikor érdemes kompromisszumot kötni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Félre ne érts, nem erőszakoskodom, csak kísértelek. :) Valóban jól gondolod, az elején nagy munka. Akkor, amikor már csak a legfrissebb software komponenseket kell beletenni, vagy apróbb módosításokat eszközölni, rutin feladat, de az eleje tényleg nagy munka. Még akkor is, ha van template-ed, mégis csak egy működő oprendszert kell összerakni, s abban bizony lesz néhány saját script és konfiguráció, amitől az az elvárásaid szerint működik majd.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mai gépek jó részében nincs is optikai diszk.
A működő megoldás a pendrive/memóriakártya, de ha véletlenül és kifejezetten ISO áll rendelkezésre, - és nem akarod megbontani - akkor is van több lehetőség amivel rá tudod tenni. Ugyanúgy a floppy image is felrakható, de azt meg általában freedos segítségével érdemes indítani.

A lemezek meg drágák!

Függetlenül attól, hogy nincs optikai drive, komplett iso9660 image-ek elérhetők jellemzően, amelyekről lehet boot-olni a gépet. Ha jól értem, azt szeretné, hogy egy már kész image-tartalmát részben, kis mértékben megváltoztatná, s ebből csinálna újra image-et. Szerintem ez nagyobb munka, legalább is erőforrásigényes, mint összerakni egy új image-et.

Mindamellett szerintem nem mélyedt bele jobban, mert ez úgy szokott lenni, hogy a snapshot image-et erősen tömörítik, s lehet, eltűnődik az ember, milyen sok hely és futásidő kell majd az akcióhoz. 4 magvas CPU-mból 3 magot adok a virtuális gépnek, s amikor a squashfs image-et állítja elő, s tömörít, kihasználja a felkínált 3 CPU mag mindegyikét teljesen (3.2 GHz AMD Phenom II X4), s nagyjából 20-25 percig elvan vele. Lesz egy 1.3 GB körüli iso9660 image-em a végén, benne egy meglehetősen komplett oprendszerrel, mindenféle feladatra egy rakás alkalmazással. 4 GB-os pendrive-on már arra is van hely, hogy személyes adatokat is tároljon, mintha telepített oprendszer lenne háttértárral.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A mai gépek jó részében nincs is optikai diszk.
A működő megoldás a pendrive/memóriakártya,"

Se vmware, se proxmox, se stb. alatt nem sikerult meg pendriverol telepitenem semmit. Igaz, nem is nagyon probaltam, mert iso -t rem egyszeruen lehet mountolni.
Ugyanígy, az IPMO/ILOM -os szervereken is mindig iso mountolassal szoktam probalkozni, sikerrel.

"A mai gépek jó részében nincs is optikai diszk" - hát rádugok egyet, átmenetileg.
"A lemezek drágák!" - na ezt nem értem :( Egy sima 4,7 DVD 60Ft/db ez drága?
Sajnos én sokszor bíbelődök régi ócskavasakkal - használják, igénylik.
(Az igazi bajok akkor kezdődnek ha hardwer is van hozzá ISA és VESA buszok)
Mindenesetre nekem egyszerűbb az akkori időknek megfelelő CD/DVD -t előkapni, mint új diszkeket fabrikálni.
(Sokkal jobban érdekel momentán a uboot mint az syslinux)
Mint mondtam a kedvencem a PXE de ehhez a régi gépekben különösen kell egy bootrom -al rendelkező hálókártya.
Ami ezt a posztot kiváltotta, az a "deployment" gépem régóta érlelődő bővítése volt. Több órám elment arra, hogy nagyobb diszkre váltsak és 10x begépelgetni a RIP -nek, hogy magyar billentyűzetet akarok fárasztó.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

mount -o loop iso to_src
cp -r to_src to_dst
*** modify what you want
growisofs

egy sima Makefile-t irnek a fentiekre es kesz. ezek utan egy "make target" es kesz. A modositashoz meg mindig csak a makefile-t kellene modositani es kesz.