Projektort a tárgyalóba

Kedves Kollégák!

Most untuk meg az egyik tárgyalónkban a pocsék minőségű projektort.
Biztosan van köztetek, aki ,,benne van'' a témában, és csípőből tud nekem ajánlani egy-két típust.

Ami jó lenne:
- DLP technológia (az LCD-sekkel pocsék tapasztalataink vannak)
- Nagy fényerő: felkapcsolt világításnál se kelljen hunyorogni, ha olvasod a prezentációt
- Jó kontraszt
- Színvisszaadás tekintetében legalább egy Excel táblában általában használt színeket fel lehessen ismerni (a narancssárga pl. ne látszódjon zöldnek)
- Felbontást tekintve egy FullHD simán elég
- kell VGA bemenet is

Szívesen fogadok minden javaslatot akár konkrét típusra, akár a paraméterekre vonatkozóan.

Hozzászólások

Mekkora méretű kép kell? Nem megfelelőbb esetleg egy (okos)TV? Mindenképpen projektor kellene?

"- Felbontást tekintve egy FullHD simán elég." Ez kb. olyan mint amikor kellene a gyereknek egy notebook, de nem kell komoly csak játékra kell. :)
2 ACER tapasztalatom van melegen még.
-Acer X152H DLP 3D, 2 HDMI bemenet, semmi csicsa, nincs más bemenet. Van 1 db hangkimenete, amire pl. PC-s hangszóró dugható, így esetleg film, vagy hangot is alkalmazó bemutató nem a notebook, vagy a kivetítő picike 5W PMPO hangszóróján szól majd. 2m széles és 2,5m széles vászonra vetítünk még nappal is épp használható, de be kell sötétíteni hozzá hogy pl. film élvezhető legyen. ZOOM és FOCUS van rajta, tehát fix telepítéshez beállítható. Vetítési távolság 2,5-3m.
-Acer H6517ST DLP 3D, van rajta egy raklap bemenet. Talán nincs hangkimenet. Kisebb felbontás. Speciális halszem szerű optika, aminek nagyon rövíd vetítési távolsága van. Ezért a fényereje is jobbnak látszik. 3m széles vászonra vetítve még használható a képe akkor is ha a teremben a világítás fel van kapcsolva. Nincs ZOOM, csak FOCUS van, ami azt jelenti, hogyha vászonra vetítesz akkor nagyon pontosan kell felszerelni a plafonra. Vetítési távolsága kb 2m. Mivel közelről vetít így még közvetlen a vászon előtt állva sincs árnyék. Igaz belmagasság is van, ahová fel lett szerelve.

Köszönöm a részletes leírást.

A FullHD-t úgy értettem, hogy nem kell mondjuk 4K. Nem tudom, mi a trend manapság. Már egy 15kHUF-os kínai ,,eksönkem'' is 4K lesz lassan.
Rögtön fel is hívtad rá a figyelmemet, hogy egy fontos dolgot nem specifikáltam: mindenképpen kell VGA bemenet. Mert ez az egyetlen, ami minden laptopon van (vendégekre is gondolni kell).
A plafonra szerelt tartókonzol jó volna, ha megmaradhatna. Holnap lemérem, milyen távolságra van a faltól, amelyre vetítünk.

A jelenlegi projektornak nézd meg az alábbi tulajdonságait:
- Fényerő (LUMEN)
- Felbontás
- Képarány
- Optika paramétere
Ha ugyanonnan ugyanoda akarsz vetíteni akkor az optika paraméterei nagyon fontosak. Ha jobban akarod látni akkor magasabb fényerejű kell. A többi paramétert is szükség szerint használd.
HDMI sokkal rugalmasabb kapcsolat szempontjából, jobb minőségű a képátvitel is. Akár sok-sok méterre is kihosszabítható FTP Cat6 kábellel és a megfelelő dobozkákkal. Létezik átalakító VGA-ról HDMI-re. Ezekben a dolgokban bevált márka nálam ATEN, igaz drágább mint az ebay-es kinai cuccok, de legalább biztosan működik.
Új gépeken már valószínü hogy CSAK HDMI vagy Display port lesz. Display portról van egyszerű átalakító HDMI-re. Kb. mint DVI-HDMI között.
Ha közelebb viszed a projektort akkor ugyanaz a fényerő többnek fog tűnni.

par eve mac laptopokon mar kb. csak thunderbolt van raadasul...
legalabb 5 eve nem lattam olyan laptopot, amin van egyaltalan VGA kimenet, akkor is olyanokat lattam, amin van hdmi/displayport, es mellette egy VGA...
en igy 2016-ban nem vennek VGA-s projektort, mert szerintem abba mar tobbmindent NEM LEHET bedugni, mint lehet...

Nekünk két dolog kell. VGA és HDMI.
Ezek valamelyike biztos, hogy van mindegyik laptopon. Vagy Display port, ami igazából HDMI (ugye?), csak más a dugója.
Nagyon sokan toljáj a VGA-t, főleg vendégek. Ahhoz vannak szokva, vagy én nem tudom.
Kis switch-ek vannak egyébként az asztal alatt, oda bedugja, és gombnyomásra megy föl a kép.

Még cégen belül is nagyon változatos a felállás. Vannak a SAMSUNG ultrabook-osok, amibe már lassan egy pendrájvot is csak átalakítóval lehet bedugni. Vannak még FuSi gépek is (up to 3 years old), aztán sajnos egy csomó HP a displayportjával. A ,,stabil'' vendégeké többnyire DeLL vagy Thinkpad, de szinte bármi előfordul.
A tárgyalók felszereltsége is nagyon változó. Valahol csak ki van kúrva egy hosszú VGA kábel az asztal közepére, és azt adogatjuk. A nagyobb tárgyalókban már vannak asztal alatti switch-ek (Power, Ethernet, Video), de ebből is a régebbi tárgyalókban még VGA, csak az újakban HDMI.
Mindenből megvesznek ezer félét. Laptopból, projektorból, accessoryból. Kb. semmiből nincs két egyforma.
Szóval nem olyan egyszerű kérdés ez így 2016-ban sem.

Az ilyen csatlakozó-kompatibilitási-/-elhasználódási-, meg kábelproblémák megoldására vezettem én be nemrég a WiFi-s átvitelt. Prezentációkhoz bőven elég, videóhoz azért kompromisszumos, viszont mindenkinek tetszik, hogy nem kell kábeleket rángatni, dugdosni a tárgyalóban.
Van, amelyik projektor is tudja (több-kevesebb intelligenciával), én külső eszközt vettem hozzá, de ajánlom.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A vezeték nélküli megoldás szerintem is nagyon cool. Voltam egy cégnél, egy kis dobozban volt egy rakás adapterük, mutatták, hogy melyiket kérem. Egy olyat kaptam, amit HDMI és USB portokba kellett dugni. HDMI-n jött a kép, USB-n a kütyü tápja. De lett volna VGA és Display Port adapterük is. Mind vezeték nélkül. Én csak ilyen tárgyalót csinálnék már (ha kéne tárgyaló és lenne rá keret is).

Egyébként mostanában csak kamillázok, hogy a Linuxommal egyből minden működik :-). Néhány éve még minden prezentáció előtt volt egy 20 perc bénázás, most már pöccre megy.

Én ezt vettem, mert jóval olcsóbb, mint a natív HDMI. Szoftveres, így nem feltétlen tömörített videófolyamként tolja át a képet, hanem optimalizál slide-os prezentációra vagy videóra igény szerint. Több kliens csatlakozhat egyszerre, ebből 4-et meg is tud jeleníteni, manager felületről kezelhető. WiFi-s, a szoftvere egy pendrive-ról futtatható telepítés nélkül.
http://www.avm.hu/termekek/projektorok/projektortartozekok/wepresent-wi…

A másik verzió, a natív HDMI vezeték nélküli átvitele. Ez amellett, hogy jóval drágább, nem tud többet, mint egy HDMI kábel
http://www.avm.hu/termekek/wireless-targyalo/kramer-kw-11-wireless-hdmi…

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

dp-hez, mini-dp-hez érdemes lehet a projektor mellé beszerezni átalakítót. Kollégákkal most vettünk ebayen saját használatra egy marékkal. Ők mac-esek, nekem a thinkpad digitális kimenetéhez kellett.

Mini dp -> hdmi kb 450 forint volt, a dp->mdp is 300 ft körül. Ez utóbbi, hogy normál dp-vel is tudjam használni az átalakítót.
De 2in1 és 3in1 mini dp -ről átalakítók is vannak 2 eft körül (mini dp -> hdmi+vga; mini dp -> hdmi, dvi-d, dp; mini dp -> hdmi, dvi, vga).
Úgy tűnt mindegyik a dp++-ra támaszkodik, mert kellett nekik órajel a gpu-tól (nem tudtam két külső + lcd együttes használatára rábírni a h4000-es gpu-t).

legutóbb BenQ-kat (valójában Acer) adtunk ilyen célra. elég jók, fali állvánnyal csüngenek mennyezetről.
nézzek konkrét típust és kell valami kép nappali fényviszonyok között?

(btw, életemben a legjobb projektor egy Sony volt amit kiadtam. szerintem a képét atomvillanás mellet is lehet látni :) holnap leolvasom neked a típusát, arról nem tudok képet adni)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Panasonic elég nagy választék, profi - párat már használtam.

Mi volt a bajotok az LCD-vel?
Az utolso periodusban kizarolag ilyeneket vettem a DLP-vel tapasztalt sorozatos chiphibák miatt. Ezt kinottek már?

Ultra short throw sem rossz ötlet ha van keret rá.

Nekünk szinte csak LCD-s volt/van. Ocsmány a képük (OK, vannak köztük régebbiek is), láthatóan pixeles a kép, gyenge a fényerejük és idővel egyre rosszabbak a színek. Van, amelyiken az Excelben a cella zöld háttere inkább narancssárgának látszik.
Az LCD-nél eleve elveszítesz egy csomó lument a polarizátorok miatt. A rossz tapasztalatok és e miatt gondoltam, hogy talán jobb lesz nekünk a DLP.

Nem vagyok a projektorok szakértője, biztos lehet kapni LCD-ből is jót. De nekem most könyveléstechnikai okokból gyorsan kell dönteni, nincs idő beleásni magam.
Ezért próbálok a szag után menni, illetve a Ti véleményetekre alapozni.

Sajnos dlp-sből is lehet vacak színhűségű. Épp múltkor volt, hogy videokonferencián beszélgettünk egy gui felépítéséről és a képernyőt nézve megjegyeztem, hogy a szürke háttér kiemeli a fehér területből az elemet.... a vetített képet néző kolléga pedig odahajolt és döbbenten megállapította, hogy a vetítőn a szürke és a fehér teljesen egyszínű és nem látni.

Dlp esetén van hogy "diamond" mintás, ez annyit takar, hogy 45 fokban elforgatták a négyzethálót. Így a natívnak mondott felbontásnál valójában kisebb a látható részletessége. Viszont tényleg nem látszik úgy a rács messziről.

Dlp kapcsán még azt érdemes tudni, hogy a led-es világítású valós fényere sokkal kisebb, mint amit ráírnak. Valószínűbb, hogy normál lámpás lesz a befutó.

A másik, ha nagyon világos a helyiség, akkor lehet valamilyen szürke vászonnal kellene rásegíteni a kontrasztra.

en fel eve vettem egy 3 meter kepatloju lcd-s (LG) projektort valami 3k volt.

Olyan terembe ahova besüt a nap (árnyékoló mellett is) alig használható.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nalam az otthoni hazimozi jelenleg 2db BenQ W1070 vetitobol all, hasznaltuk mar tobbszor is verofenyes delutani napsutesben Forma1-et nezni. kb 2.8m -rol 2.2m atloval rendelkezo kepet vetitek. Az esti mozizashoz a 2000 lumen sokszor meg Cinema/Eco modban is sok, nappal viszont Dynamic/Normal modban megfelelonek tunt a fenyero. Kb 1200 orat mar mind a ketto vetitobe beraktam, teljesen megbizhatoan mukodnek. A gepen talalhato RS232-vel pedig tokeletesen tudom vezerelni oket tavolrol.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Most vettem 2 céghez is Acer P5515-t, a 4000 ANSI lumen elég meggyőző volt számomra.
Fejreállítva automatán megfordítja a képet, bizonyos szög után automatán állít trapéz korrekciót, de ez kikapcsolható.

Gyönyörű...! Nem tudok egyebet mondani. Beleszerettem!
Kollégák próbálták különböző dolgokkal megfingatni. Mindenféle rajzok, AutoCAD, minibetűs nagy exceltáblák, meg ilyesmik. Minden akadályt vett.
Olyan fényereje van, hogy benéznek az arra járók a tárgyaló ablakán!
Pont egy full falat kitol 16:9-ben.
Jó döntés volt. Köszönöm.
Végre nem egy kompromisszumos megoldás!

Az elsőnél azért bennem is volt egy kis drukk, mert akkor még csak paraméterek alapján döntöttem, de a gyakorlati tesz gyorsan "meggyőzött" :-)

Fényerő: az egyik helyen visszavettük ECO módba és még így is elegendő a fényerő, viszont így az izzó élettartama megnő ~5000 óra körülre. Érdemes kipróbálni imho.

pár hónapja vettem egy Epson EB-1945W-t a cégnek. a fentieket tudja, de LCD-s. nagyon meg vagyunk vele elégedve, 20-30k pluszért pedig a hozzá vett elpap09 usb stickkel kábel nélkül is egyszerű és nagyszerű a vetítés.

> - Felbontást tekintve egy FullHD simán elég

Hű... :)

A tipikus üzleti/oktatótermi projektorok manapság XGA (1024x768) vagy WXGA (1280x800) felbontással szoktak rendelkezni. A termékpaletta tetején vannak a Full HD modellek.

OK sorry, ahogy fentebb is írtam, nem vagyok képben a trendekkel! :-)
Láttam egy Sony 4K projektorhirdetést a minap, gondoltam már itt is lassan ez a common.
Lassan a kínai ebay-es action cam-eknél is 4K az alap; az 1080p-t sokan már fikkantják :D

Ez, amit most lecserélnénk, úgy rémlik 800x600-as. Pocsék. Amikor kiraksz egy ímélt, és már azt se lehet normálisan elolvasni, az már gáz.
Van egy 1024x768-asunk is, de attól se vagyok elájulva.

Én az évek során 3 LCD-s Hitachi-kat vettem, szeretjük őket. (~40 darab van)
Javallom még az Epson és talán NEC termékeket.

Ami nem vált be: Panasonic, SONY és a HP.

A trapézkorrekció ezeknél mind szoftveres, nem pedig optikai. Törekedni kell a felbontás natív használatára, és ezáltal a mindenféle szoftveres korrekciók mellőzésére.

(Ha prezentálsz, állítsd át a notebookodat a projektor natív felbontására, mindenki jobban jár úgy. Borzasztóan néz ki az 1366x768 1280x720-ra leméretezve...)

Ha egy 4:3-as projektorra 16:9-es (vagy 16:10-es) képet küldesz, akkor letterbox van, ami még tovább dobja a felbontást. Ha 800x600-as a mostani projektorod, és megküldöd 16:10-es notebookkal, akkor 800x450-ben nézed. Na, azon tényleg gáz elolvasni az apró betűket.

Projektort mi 2007 -ben vettünk, nincs agyonhasználva, de nagyon jól látható a képe majdhogynem a tárgyalóterem besötétítése nélkül is (3500 ANSI Lumen , 2000:1 Contrast Ratio).
Akkoriban bruttó ~270e volt az ára, DLP-s, Acer PD528 projektor , a mai napig bírja a nagyon ritka használatot.
Az 1024 x 768 -as felbontás természetesen ma már nem korszerű, de nekünk még mindig elég a célra egy passzív HDMI DSUB átalakítóval (~6 eFt volt idén).

Náluk vásároltuk.

Nem csak az M$ számol furán... Vagy a Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s