Raspberry pi zero - hoax?

A Raspberry Pi Zero elvileg $5-be kerül. A hivatalos oldalán is ezt reklámozzák. Viszont sehol nem lehet megvenni! A hivatalos oldalon reklámozott kereskedők oldalán mindenhol "out of stock". Ez nem ideiglenes készlethiány, mert hónapok óta próbálok venni egyet, de nem tudok.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebay-en lehet venni raspberry pi zero-t, de ott 10 ezer forint körül van az ára, ami a reklámozott $5-től nagyon nagyon távol van.

Tök jó lenne, ha fel tudnám használni ezt a kis eszközt beágyazott rendszerek készítéséhez. Egy MCU-val nem igazán elérhető funkciókat lehetne belepréselni. Pl. https kapcsolat titkosítás annyira sok memóriát igényel, hogy egy normál mikrokontrollerbe ez nem fér bele. Még STM32-be se nagyon, pedig az egy 32 bites arm. De hiába, az ilyen MCU board-ok néhány 100KB memóriát tartalmaznak. Egy raspberry pi zero-ba beleférne egy rendes linux. De minden hiába, a meghirdetett áron nem lehet beszerezni.

Ez lenne a tavalyi év legnagyobb hoax-a? Vagy valaki ismer valakit aki már hallott róla hogy állítólag valahol meg lehet venni? :)

Hozzászólások

en mar lemondtam rola. a weboldalukon olvasni hogy filleres haszonert nem fognak uj gyartosort a zerora allitani, inkabb a pi2-t nyomjak tovabb.

én kaptam karácsonyra egyet. öcsém is.
állítólag újsághoz osztották, s percek alatt el lett kapkodva.
--
blogom

a zeron nincs lan port, mire mesz a https-eddel? :)

Nézd, aki nem nyeretlen kétéves, annak már abból lejött, hogy ez marketing bullshit, hogy a bejelentéskor megmondták, hogy fejenként egyet lehet rendelni. Ebből egy darab nem jó semmire se, ha valaki bármit szeretne vele csinálni, akkor többet fog rendelni, pláne, hogy a szállítás díja így nem verné agyon a készülék árát.

Másrészt aki kicsit is látott már dolgokat, az azt is tudja, hogy az alkatrészek plusz a gyártás sem igazán jön ki 5 dollárból, kivéve, ha a Broadcom kb. ingyen adja a cpu-t ÉS mellette még legyártasz a cuccból sok-sok millió darabot.

Szóval a kérdés inkább az, hogy meg akarod-e várni, mire kiderül, hogy ezt komolyan gondolják-e... ha lehet venni tizesével, huszasával - $5/db áron! - na akkor majd elhisszük. Mert ha nem akarsz várni egy évet (szerintem év végére, jövő év elejére ez eldől), akkor a most kapható cuccokkal érdemes inkább foglalkozni. Lehet kapni amúgy rengeteg normális CPU-val és normális Ethernettel rendelkező hasonló SBC-t, persze nem $5-ért, de olyan $20..40 között már tisztességes a választék. Egyébként pedig Ethernetes node elég 1 darab, ha elosztott rendszert akarsz, akkor én nem Etherneten kötném össze őket, így elég az egy központi node-ra Ethernet, és ennek megfelelő erősebb CPU/több RAM, a többi lehet bármilyen MCU, kell mellé egy RS485 transceiver, és csókolom. Ugyanúgy mehet UTP-n, ráadásul 10-100mA-es fogyasztású mikrokontrollereket lehet távtáplálni is az UTP maradék szálain.

Ha spórolni akarsz a normál Raspberry-hez képest, akkor Orange Pi One (10 USD + szállítás), vagy Orange Pi PC (15 USD + szállítás). Mindkét esetben minimális szívás várható, mire megvan az első boot. Onnan tudom, hogy kb. fél éve rendeltem Orange Pi PC-t. Akkor a szállítás 4 USD volt.

Ha nem feltétlen kell sok IO port, akkor meg szerezz egy olcsóbb Openwrt dobozkát, pl. NEXX WT1520F, 15-20 USD-ért. (És ez már be is van dobozolva.)

Ha meg mindenképp MCU-val szeretnéd megoldani, akkor raksz mellé SPI-n RAM-ot és/vagy crypto gyorsító chip-et.

Marketing módszer volt az $5-os cucc, "elfogyott". Nézz egy rendes megoldást: RPi, BananaPI, normál kiszerelésben. vagy vegyél használtan egyet vaterán, próbálgatni. Ha éles üzembe raknád, akkor malnapc.hu, nagyon tapasztaltak: olyan SD kártyát küldenek, ami biztosan megy, gyorsak, stb.

Nem hoax, csak nem egyszerű újra lefoglalni egy gyártósort egy minimális vagy zéró haszont hozó termékre.
Mikor bejelentették le volt gyártva párezer darab. Azt kiszórták a MagPi mellékleteként.
Lehetett online is venni, illetve annak is megígérték aki előfizet a magazinra. Valószínű ezeket fogják teljesíteni elsősorban.

Néha pimoroni-ra felkerül pár száz darab. Múltkor rendeltünk 1-1et egy kollégámmal. Az enyém nem viszi a gyári tuningos órajelet, vissza kellett vennem a normál raspi1-esek sebességére, hogy stabil legyen. Így jártam. Nagyon még nem piszkáltam, csak egy usb hubbal és rákötött dolgokkal openelec-et.

A+ most is kapható, igaz nem 5 dolcsi és csak 256MB ram.

Jut eszembe, lőttem is képet róla
http://prohardver.hu/dl/upc/2016-02/23987_img_20160202_105732.jpg
http://prohardver.hu/dl/upc/2016-02/23987_img_20160202_185859.jpg

Ufóhoz méltóan homályos lett :)
Külön poén, hogy a papírkártyán 256MB-osnak írták, azért van filccel átsatírozva.

Rákérdeztem náluk - azt válaszolták, hogy már nem szállítanak a kérdéses országba (ez lenne Magyarország), mert tapasztalataik szerint a helyi postázási lehetőségek nem eléggé megbízhatóak... a túlontúl sok "elveszett" csomag miatt nem éri meg nekik...

Lényegében szóról szóra ez volt a válaszuk, az idézőjelet is beleértve.

:(

Én is ezt tapasztaltam... viszont egyszer küldtem Angliába drágább csomagot.
A Royal Mail látta beérkezni az országba, de onnan se' híre, se' hamva nem volt.

Ráadásként nem is lehetett hozzájuk küldött csomagot online követni, csak tőlük indulót - és ezt le is írták -, igaz, telefonos érdeklődésre (állításuk szerint) meg tudták volna mondani, ha másik helyszínre átér, vagy átveszik, csakhogy ők is mindösszesen odáig jutottak, hogy a Royal Mail rögzítette az országba érkezést. Széttárták kezeiket, mondván, akár bármikor meg is érkezhet.
A csomag nem jött meg, legalábbis nem tudok róla, de ekkor értettem meg azt, hogy, ha a Magyar Posta valamelyik országba nem vállal értékbiztosítást, annak bizony oka van.

Én azt sem tartom kizártnak, hogy Royal Mail oldalon vannak sunyi dolgok...
Más forrás szerint - többek között ők is - tele vannak külföldről érkezett, olcsó munkaerővel.

Van egy olyan gyanúm, hogy a követés nélkül küldött csomagoknak könnyen lesz hűlt helye, és valószínűsítem, ebben a formában küldik a Zero-kat is... :S
...esélyes, hogy megy fel Ebay-re...

ha jól emlékszem a gls a royal mail alvállalata. Lehet oda érdemesebb gls-sel küldeni.
Az biztos, hogy uk -> hu irányban a royal mailes ajánlott levélküldeményt németországban gls-sé konvertálják.
A kínaiak küldtek múltkor nekem egy bónusz eu villásdugó konvertert az uk-ból ajánlottként és a gls futár kézbesítette itthon, nyomkövetőben láttam az átváltást.

Ha nincs követés a pakkon, akkor tökmind1. Régebben 1-2x kimaradt a követés kérés az ebayes pakkokra és azok nagy arányban "váltottak dimenziót", ahogy azt előbb írták. Érdekes módon amióta mindenkitől követéses pakkot kérek leesett nullára a "dimenzióváltások" száma. :) Érdekes dolog ez a fizika. :)

A másik, hogy van egy rakás féle feladási mód. Példul van amit gyorsposta nevű cuccon küldenek, akkor az EMS-es lesz és lehet menni a Keleti Pu. oldalába átvenni. Van olyan DHL-el feladott kiscsomag, amit itthon már rendesen a Posta hoz ki, mert velük szerződnek, de van végig DHL-es mert az meg olyan fajta. Gyakorlatilag követhetetlen az egyszeri vásárló számára. Én azt szoktam, hogy ha vélhetően Posta hozza, akkor lakcímre kérem, mivel értesítőznek és be tudok sétálni másnap a Postára. Ha futáros átvevős cucc a vége, akkor melóhelyre, mert simán át tudom venni vagy vetetni valakivel és megoldva.

Nekem 11 ev alatt 3* tunt el cucc ebay-rol, osszesen 440 vasarlasom volt. (Amazont nem tudom, de ott is van egy jo par)
2x a royal mail volt a saros, mindket alkalommal visszakaptam a penzt, 1x egy kinai elado cucca tunt el, ok kuldtek ujjat.
Tobbek kozott az Amazon is letiltotta korabban az orszagunkat, mint nem megbizthato celorszag, mert minden "eltunt" es ujra kellett kuldeni.
Teljesen felesleges angliat beallitani, mint nem megbizhato orszagot es minket mint 100%-os facca orszag.

A masik urban legend meg arrol, hogy milyen szarul keresnek a bevandorlok, kb annyira igaz, mint hogy mindenki mekiben dolgozik, vagy takarit, vagy hogy segellyen van.
https://www.glassdoor.co.uk/Salary/Royal-Mail-Salaries-E10911.htm

£10-es oraber van, ha csovi munkat vegzel. Na ennyi felett bazi sok magyar NEM keres itt kint.
Oxford Street-en mekiben mar utkoztem magyarokba, + tesco-ban is, na ezeken a helyeken mind kevesebb a penz. (£7.5 - £8/ora)

A pihut-tol vettunk vagy 80+ pi-t gateway-nek es soha nem volt veluk (sem) gond.
Ne erts felre, nem az angolokat vedem, hanem nem kell minket beallitani, mint artatlan baranyt, oket meg sz@rnak.
Az orszagunk pont Bulgaria es Romania elott van egy kicsivel a a nemzetkozi korrupcios listan, ezek tenyek...
http://www.transparency.org/cpi2015#results-table

Sehol nem állítottam, hogy Anglia (úgy általánosságban) megbízhatatlan, sem azt, hogy nálunk minden tökéletes.

Tapasztalatot írtam le...
...és igen, a Royal Maillel volt egy csúnya tapasztalatom küldés irányban, ami miatt azóta hanyagolom őket... és igen, nem tetszett az ügyfélszolgálatuk hozzáállása sem.

Nem állítom, hogy Magyarországon minden tökéletes, olvasottak alapján akár a fogadó oldalon illetékes postahivatalon is sok múlik - szerencsére saját levelezésemben nem ez tapasztalható általánosságban, ritka, hogy valami ne érkezne meg.

Egyébiránt vannak Angliában dolgozó magyar ismerőseim, és nem keresnek rosszul.

Okes en sem vitazni akartam, csak az egesz ugy hangzott, mintha egy evertekelo beszedet hallanank a kormanytol, hogy mi novekedunk, a hanyatlo nyugat meg doglodik es csuszik le. (volt erre pelda) :)

Persze itt is van boven hiba/csalas/problemak stb... de azert itt nagysagrendekkel konnyebben elharithatobb, ha gond van mint otthon.
Volt nem egyszer parkolasi problemam, ahol fellebbeznem kellett es sikerult eltoroltetnem a buntetest, mert nem volt jogos, de probalkoztak...
Otthon fizettem mint a katonatiszt, le se sz@rtak, hogy milyen papirt vittem, mindenhol en voltam a hibas es ok nem.

Na mindegy, csak azt szerettem volna mondani, hogy barcsak a fele olyan jol mukodne minden otthon mint itt, mar akkor lenne egy kis esely a boldogulasra.

+1, a royal mail mintha a magyar posta lenne, egyszer rendeltem Angliából valamit amire hetekig vártam, közben hosszas nyomozás, majd kiderült hogy a feladótól a csomagot átvették, de az soha nem hagyta el hivatalosan a posta épületét. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

sajnos olvasni időnkén elég "érdekes" kérdéseket külföldről rendelős témáknál, pl
- nyomkövetés nélkülinél refundot kérhet-e, mivel nem tudja az eladó bizonyítani, hogy megkapta
- rendben megérkezett, elő héten összetörte, elbarmolta a szoftverét, tönkretette... vissza kell-e küldeni a refundhoz a cuccot
- rendelés másnapján nincs ott a belső kínából rendelt levél, előre bejelenetett ünnep miatt szünetel a kiszállítás, kérhet-e refundot.
- van aki nem rosszindulatú, vagy trükköző, csak nem érti az idegennyelvet és/vagy funkcionális analfabéta, emiatt súrólja a pofátlanság határát

Aztán persze van, amikor a postás kavar be, mert az országba léptetésnél dimmenziót vált és soha többé nem látja senki. Sajna van olyan küldemény, ami nem a szabvány nemzetközi ajánlott jelzésű, így csak az országhatárig követhető, a posta vagy nem tesz rá itthon követhető azonosítót, vagy csak az azonosítóról nem tud értesülni a megrendelő.
A nem követhetőknél meg aztán bárki bárhol ellophatja. Vannak kétes hírű postahivatalok, meg ott lehet a kézbesítő, esetleg egy jó szomszéd is.

Az imént olvastam egy hozzászólást, egy Olasz sem tudott rendelni PiHut-nél - nem volt benne az ország a listában -, és rákérdezett náluk.
Szóról szóra ugyanazt a sablonválaszt kapta tőlük, amit én is (beidézte)...

...mondjuk tényleg nem tudom, miért csak szimpla levélként hajlandóak feladni a Pi-ket...

Nem hoax, pár hete vettem Piromoniról.

Valóban, bár már nem sokáig - köszi, rendeltem egyet... kíváncsi vagyok, no. :-)

Amúgy a "Pi Zero only" opcióról kértem értesítést korábban, de nem jött róla semmi.
...vagyis szerintem "csupaszból" nem töltöttek készletet - kicsit drága volt az a mikro USB --> USB és HDMI konverter, ha innen nézzük... :)

Már csak 11 van belőle, pár perce még cirka 35 volt.

nekem sem jött még meg egy értesítő sem, pedig fel vagyok iratkozba... amikor újra próbáltam azt mondta már rajta vagyok. Más viszont állítólag kapott. A többiek szoktak jelezni a ph fórumon, ha épp van, úgy sikerült belebotlani egyik alkalommal :)

Egyelőre még a mostanival sem sokat foglalkoztam azt leszámítva, hogy debuggoltam az enyém hibás-e vagy az openelec hibás. Aztán a kolléga példányát kipróbálva már kimondható volt, hogy az enyém nem birja a gyári tuningot. Arra jó lesz 700-as sebességre visszafogva is, hogy kipróbáljam smsc hub nélkül hogyan viselkedik az usb, meg az otg módban vannak kreatív lehetőségek (hub nélkül direktben tudja a bcm usb-je).

Kb 2 hónapja kellett beszereznem egy banános pi-t a sata miatt,
több málna után elég gáz volt gpio-t életre kelteni. 4.x -es kernel
persze van rá, azonban python és wiringpi alá odahazudni magát
málnának csak 3.4 gyártói kernelel lehet. Ha neked ez elég akkor
szerezd be nyugodtan. Amennyiben vezérelni is akarsz vele valamit,
szerintem kerüld, málnáknál pl korrekten dokumentálva van minden,
melyik változat, melyik gpio mennyi mA-t bír, nembír milyen revizió
milyen láb stb... A banánnál kb 1 hetet szenvedtem egy hd4470
berugásával python alatt, persze nem i2c-n keresztül.

Ma este láttam a pihut-on a Pi-only verziót. Ráböktem, hogy megveszem, aztán elég lassan szedtem elő a címet, ahova kérem, no mire bevittem az adatokat, már kiesett a kosárból, és már csak a többi volt elérhető :-( (Országon belül - UK-UK - mennyiért szállítanak a Royal Mail-lel?)

Ja, én is szórakozottan rákattintottam, és megint felkínálta a csupasz Pi0-t. Vettem egyet, majd meglátjuk, lesz-e belőle valami. Mindösszesen 6,75 fontért játéknak belefér :-) (Az kicsit furcsa volt, hogy noha látszólag elfogadnak Maestro-t - a logoja legalábbis ott van, azt a kártyát visszautasította.)

Nem egeszes igaz. Arduino es az ESP is jon uj, ARM alapu mcu-kkal, amik ugyan dragabbak, mint a regi 2 dollaros darabok, akar 5-10 euroba is vannak, viszont beepitett wifi-vel es megabyte meretu rammal/flash-el jonnek.

Lasd: ESP32, meg arduino mkr1000.

Mégis hol van ezekben MB-nyi RAM? Cortex M0, 48MHz, 32KB SRAM. Én ezt látom a doksijaikban. Na ezen implementáljál HTTPS-t... még a HTTP is kihívás neki.

És akkor a GB RAM-mal szerelt, multicore >1GHz-es SBC-ket megszégyenítő árakról ne is beszéljünk... 43EUR? Hm.

---
Ráadásul ez az Arduino/Genuino Zero ára, a +Wifis mkr1000 modell gondolom ennél nem lesz olcsóbb - ára mondjuk még nincs is neki.

Közben látom, hogy az ESP32 egy fokkal jobb, bár MB-nyi memória abban sincs, másrészt még nem igazán létezik, meg az árazásáról is zéró információ van... nagyon meg lennék lepve, ha a vele készült komplett panel a $10/10EUR kategóriában futna.

Szóval nem, ezek nem (sem) jelentenek értelmes alternatívát a stock Linuxos cuccokhoz képest.

Naja, teljesen másra vannak kihegyezve, de ezt te érted, az előző hozzászóló keveri.
A Raspberry general purpose számítógép. Emezek meg célszerszámok.

Arduino-t szorongatja a belső harc meg az Atmel. Jó hogy mozdul ARM irányba is, de sürgősen meg kéne egyezzenek hogy ki mit birtokol.

Postával együtt 4,6 USD-ért. Arduino-C helyett Lua szkript tolható bele bármiféle fordítás nélkül, simán soros terminálról.

http://www.aliexpress.com/item/V3-4M-bytes-32Mbits-FLASH-NodeMcu-Lua-WI…

Nincs még vele tapasztalatom, de ígéretesnek tűnik egyszerű vezérlésekhez.

Ez is megy sima Arduino IDE-vel is, csak le kell tölteni a hardverdefiníciót hozzá. Ebből egyébként kétféle van, az egyik hagy üresen a dugdosós boardon 1-1 sort, a másik nem (LoLin, ezt linkelted).

A Wemos D1 Mini egyébként kb. ugyanez, 4 USD-ért, kevesebb láb, de kisebb helyet foglal és vannak shieldek hozzá: http://www.aliexpress.com/store/1331105

(Hát ha hinni lehet a fiamtól kapott fotónak, most már elmondható, hogy nem hoax. Hamarosan itthon is lesz.)

A Pimoroninál és a Pihutnál kb hetente lehet kapni (2-3 óráig :-( ), és kb 50 db-ot szoktam látni a különböző kitekben (pontosabban csak akkor látszik darabszám, amikor 50 alá süllyednek). Szóval az általad felvázoltnál azért több. Neked hoax, nekem kézzelfogható valóság.

5$-os pi0 az nincs. csak akkor kapsz ha 40fontert veszel hozza meg olyan szarokat amire nincs szukseged..tegnap en is kaptam emailt a pihut-tol hogy van 7db mezitlabas pi0 siessek.. :DDD

ok ne nevezzuk hoaxnak, hanem atbaszcsizasnak.

pimoronnal biztosan nincs hetente, 1 honapja fut egy scriptem azota egyszer volt, 1 oran belul elfogyott.

Pimoroninál az elmúlt 3 hétben 3x volt (én is ezek között vettem a sajátomat), igaz mire én észrevettem, addigra a mezítlábas már ott is elfogyott. Nekem az Explorer pHAT jó volt, havernak a DAC-os készlet jó volt. Mind a kettő 20 font alatt :-)
Azt hiszem mondhatjuk, hogy hiánycikk. Van akinek nem újdonság, annak idején ugyanez volt a bűvöskockával, a C64-gyel, vagy épp a Levi's farmerrel. Keveset gyártanak - mint korábban elhangzott azért, mert a Pi0-n filléres hasznuk van (ha egyáltalán), míg a Pi2-n vagy Pi3-n több.

Nameg a pi 3B gyártásán pörög az üzem. Állítólag a zero a britt sony gyárban készül, ahol a többi európai gyártású pi is.

Azon kívül, hogy a pi 3B gyártása megy, említették az előadásokon, riportokban, hogy ebből a generációból lesz "A" és Compute Board változat is. Gondolom bejelentés előtt abból is készleteznek. A két fő disztributor (farnell, rs components) pedig azokat gyártatja inkább a sony üzemben, mezitlábasan zerot azt hiszem nem is árultak. Azt nem tudom, hogy a zero-t is a disztributorok gyártatják-e vagy közvetlenül az alapítvány.

Most éppen az adafruitnál van 25USD és 55USD kit, mezítlábas nincs.

Most van mezítlábas Pi0 pimonorni.com -on. Meg persze a többi is. (Pihut-on is megjelent.)

Csak akit érdekel: a ThePiHut levele szerint holnap megint lesz egy kisebb adag. Változatlanul max 1 db-os vásárlással, de a szemfülesebbje mezítlábas PiZerohoz is hozzájuthat (múltkor nekem is sikerült). (Ja, és ezzel befejeztem a promnózást.)

szemezgetek mar egy ideje az rpi es hasonlo cuccokkal (bananapi, orange pi, arduino, ...), es tanacsot kernek: ha az ar/ertek arany is szamit, akkor melyiket javasoljatok? Wifi es min. 512 MB, de inkabb 1 GB memoria azert kene bele, ill. szempont a minel rugalmasabb, sokoldalubb hasznalhatosag. Tovabbi szempont, hogy lehetoleg ne kelljen sokat hekkelni ahhoz, hogy mukodesre birjam a cuccot. Vegul erdemesebb-e egy hazai boltban (pl. a fentebb emlitett malnapc) megvenni, vagy inkabb egy EU tagorszagbol vegyek egyet (a szukseges tartozekokkal), mert ugy olcsobb?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Attól függ mire használod.

A raspi3 elég nagy teljesítményű már sokmindenhez, vannak még ki nem használt képességei (ha a szoftveres részét is hozzáfejlesztik, akkor usb eszközről vagy hálózatról is tud majd bootolni).
Tipikus multimédia felhasználásra is elég jó, persze azért nem a milliós házimozival kell összehasonlítani. Van némi esély rá, hogy a pi3 végre kap hivatalos androidot és esetleg chrome os-t.
Raspbian, openelec vagy újabban libreelec jó kiindulópont.

Raspberry-ket itthon talán az fdh.hu-n keresztük a farnelltől érdemes, mert magyar számlát kapsz farnelles árakkal. 13 körül megvan tőlük, ha vidéki vagy, akkor plusz szállítás. Persze rendes táp, sd kártya, ház nem árt.

A többi cucc vagy drágább, vagy multimédiában gyengébb. Persze másban meg lehet jobb. Van aminek gyorsabb a hálózata, másikra van android. Szóval neked kellene meghatározni a célt és ahhoz eszközt választani. Ha viszont csak úgy össze vissza próbálgatnál mindenfélét, akkor lehet a pi-k szerencsésebbek, mert "sima" linuxos mini számítógépként és hardverközelibb szenzoros kütyüként is használható szerintem. Bár nem mindet tetszik az alapítvány hozzáállásával kapcsolatban, de összeségében erre van a legszéleskörűbb support.

A pi zero egyébként olcsó belépő ide. Csak ha mindenfélére használnád, mint a B modelleket, akkor usb kütyük is kellenek, hogy elért azt a funkcionalitást. Ha nincs otthon ilyesmi, akkor már lehet jobb rögtön az erősebbet venni, mert a kiegészítők árával már nem jobb a zero, ha nem kifejezetten olyan mini eszköz kell.

Arduinot huzd ki, az teljesen masra valo. (illetve ne huzd ki, mert jo buli, kenyelmes apro feladatokra, de az 1GB memoriatol azert messze van)

"Raspberry 1B+"-szal van tapasztalatom, azota kijott par ujabb a sorozatbol. A raspberryk nagy elonye, hogy amire rakeresel, talalsz valami howto-t meg leirast/libet ami epp kell. Hatalmas kozosseg van mogotte, amit szerintem a tobbi esetlegesen jobb ar/ertek aranya nem feltetlenul kompenzal.

Az enyem a malnapc-tol van, osszealltam egy kollegammal, es egyszerre rendeltunk tobbet mindenfele tartozekkal egyutt, igy a szallitasi koltseg megoszlott. Kiszamoltuk, akkor eppen nem erte meg kintrol rendelni, de ez azota valtozhatott (mennyisegtol is fugghet).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Ahogy már írták: az Arduino és az Nodemcu más téma.

Ha szeretsz barkácsolni a kernellel, akkor Orange Pi, különösen az Orange Pi Pc. (Készülj fel, lesz szívás...)
Ha kell a SATA és/vagy a gigabit, illetve nem riadsz vissza az esetleges barkácsolástól, akkor Banana Pi
Ha egyszerűen csak menjen, akkor Pi3 (esetleg Pi2)

Illetve ha ínyenc vagy, akkor az Odroid-ra nézz rá. Állítólag ott is elég komoly közösség van mögötte, illetve keress rá: "Odroid magazine"

Kb. 2 éve megy nálam non-stop a Cubieboard, tényleg egész jó kis cucc, csak javasolni tudom. Akkor nem az igazi, ha Linuxot + Kodit akarsz rátenni, mert az Allwinner SOC-hoz nincs megcsinálva a hardveres dekódolás licence problémák miatt, de ha Androiddal használnád, akkor ez sem akadály. (legalábbis amikor telepítettem, akkor ez volt a helyzet, azóta nem néztem, mert nincs rákötve semmilyen kijelző).

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Azt tudod, hogy a kettőnek nem sok köze van egymáshoz? :)

A cubox-i sorozat az a HummingBoard kompakt változata.
i-mx6 alapon sokféle kombinációban elérhető boardként, a soc maga egy külön kis modulon van és azt lehet kombinálni többféle alappal. 1-4 mag, 1-4GB memória.

a cel az, hogy egyszeruen menjen, ugyhogy mar itt is van az asztalon a cucc. Ossze is raktunk a gyerekkel 1-2 kapcsolast + a hozza szukseges python scripteket. Tetszik :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Betáraztak a pimoroni-nál, rendeltem is egyet (már a másodikat) gyorsan.
Most csak annyit írnak, hogy in stock, nem "x left", szóval talán nem fogy el olyan gyorsan.

Ha van valakinek, aki már megunta, vennék egyet.
Nézzük csak, nem jó a mondat.
Ha valaki megunta már, akinek van, vennék egyet.
Így jó lesz.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Azt gyanítom, hogy így sem jó :)
Úgy érzem, te akkor is vennél egyet, ha senki a világon nem unta meg a Zero-t azok közül, akinek van ilyen kütyüje :)
Próbáld meg így:
Ha valaki megunta a saját példányát, ráadásul még hajlandó is lenne eladni azt, én szívesen megvenném tőle.

Tulajdonképpen az "adod ide, de gyorsan" nekem az Addams familyből maradt fenn, amikor a sót kérte Wednesday..
Hogy rosszat álmodjatok, itt egy kép, hogy a mamájából mi lett: https://thechive.files.wordpress.com/2012/10/addams-family-8.jpg?qualit…

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Ha valakit érdekel, most van csupasz pi.

rendeltem is 1-et. 4 font a cucc, és 4 font a szállítás.

https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero

(egyébként emiatt a topic miatt iratkoztam fel a stock notify-ra az oldalon 1-2 napja, ma jött is az értesítés reggel, hogy van. úgy néz ki annyira nem kelendő már, hisz még mindig rendelhető)

Szerintem egy időszakban leálltak a gyátással vagy csak kis kapacitást fordítottak rá. Mostanában meg lehet nagyobb mennyiségben és gyakrabban kaptak a boltok :)
De a pi2-esek is hiánycikk voltak egy darabig, azóta pedig átálltak a 3-as socjával gyártott pi2-re, hogy akinek valamiért az a fajta kell, kisebb fogyasztással, lassított procival, akkor már olyat tud vásárolni.

De tartoznak még a beígért compute module 3-mal is, ami pi3 alapú kártya, persze ahhoz kell egy alap io lap is. A pi3A-t is ígérték, de az még a kanyarban sincs. Lehet kivárják a februárt hogy legyen mint bejelenteni és akkor egy évig megint nem kell új, komolyabb renszert kiadni :D

A hardver önmagában nem elegendő, kell hozzá support is. Sok olyan gyáró van, aki csak összetákol egy demo rendszert, hogy látszódjon, működik a hardver, de ennél több támogatást nem ad hozzá. Hiába a specifikáció szerinti komoly képesség, de nincs szoftver, ami ki tudná használni. A pi közel sem tökéletes, de sokféle területen hozza az elfogadható szintet.
Ha meg valaki nagyon alájuk vágna árazásilag, akkor bármikor kiadhatnak egy pi zero-t, hogy elkaszálják a konkurenciát. Nem céljuk sokat eladni belőle, de ahhoz éppen elég, hogy az első batch rárohadjon a konkurenciára, mivel nem az ő termékükért állnak sorban a hobbisták. Ha túl ígéretes egy konkurens, akkor választanak más modulokat a broadcom palettájáról, amivel megint főlé tudnak kerekedni.