Albérlet (be)biztosítása

Fórumok

Sziasztok!

Érdekelne, ki, mire és milyen értékben költene annak érdekében, hogy biztonságban tudja értékeit a nem kívánatos behatolókkal szemben. Itt most nem arra gondolok, hogy időnként a főbérlő felugrik körbenézni, mivel Hál' Istennek normális főbérlőm van, bejelentés nélkül nem szokott nálunk poroszkálni, ha bejön se érdekel.

Jelenleg van DSC riasztó a lakásban, ez önmagában nem sokat ér. Gondoltam arra, hogy kötök AEGON-nál ingóságra biztosítást, így kicsit nyugodtabban tudnék aludni.

Viszont így a GSM pager-nek és ip kamerának már nem sok értelmét látom, mivel ha az elkövető személye megvan, a biztosító nem fog fizetni, marad a polgári peres úton történő behajtás, ami nem biztos hogy mindig a legjobb út.

Nagy értékekre nem kell gondolni, kp, ékszer nincs az albérletben, 1-2 szokásos elektronikai cucc (tv, PC, laptop) a többi nem a sajátunk, összesen max 300-400k értékben.

Társasház, kamerával és felügyelettel, de ez ugye nem szokta az elkövetőket zavarni, kapucni sok mindent megold. Mi emeleten lakunk így attól nem félünk hogy valaki felmászik 3 emeletet és úgy surran be.

Ezen kívül milyen ötletetek van? Érdemes költenem, vagy sem?

Hozzászólások

Köss biztosítást, az értékeket azonosítószámmal és dátummal együtt fényképezd le. Kb. ennyit tudsz tenni.

Ez nem csak valami urban legend, hogy ha van fotó az elkövetőről, akkor passzol a biztosító?

--

Amúgy tényleg jó kérdés. Azt remélném, hogy fényképes körözéssel már jók az esélyek. Jó-jó, biztos valamennyire kielégítő érzés, ha látod, hogy börtönbe kerül az illető, de akkor már szinte biztos, hogy se a cuccot, se az árát nem kapod vissza. Ha ekkor nem fizet a biztosító, hát, nehéz kérdés... Társadalmilag is fontosnak látom, hogy kerüljön börtönbe mind, de ilyenkor azért jó lenne, ha tudnám, hogy megtérülnek az anyagiak is.

--

Ha esze van a rablónak, akkor 12-24 óra alatt túlad a cuccokon, hiszen ezeknek mindig van kapcsolatrendszere és "vásárlói köre", ahol várják az újabb "termékeket", úgyhogy azok nyomát bottal ütheted, ha szerencséd van valamelyik adok-veszek portálon féláron megtalálod őket, ennek az esélye közelebb van a 0-hoz.

Ha lezárul a nyomozás akkor fizet a biztosító? És mi van ha 1-2 évig nem zárul le? Addig semmit sem látsz a pénzedből?

--

Warning! Use ANY version of Windows at your own risk!

Eddig két betöréses lopást követtek el ellenem, mindkét esetben a rendőrség elkapta az elkövetőt.
A két eset abban megegyezett, hogy más bűncselekmények gyanúja miatt tartottak házkutatást a tetteseknél, amikor előkerültek az ingóságaim is.

A fénykép feltétlenül segít a felderítésben és bizonyításban.

Erős ajtó, jobb zár, mint a szomszédoké.

Ha van értéked, akkor készíts róla fényképet, de leginkább ne tarts a lakásban ékszert, pénzt, értékesebb műszaki cikket. Ha tartasz akkor tedd két falra felfúrt széfben. Számítógépről az adatokat folyamatosan mentsd felhőbe/szerverre/alternatív helyre, ha viszik a hardvert, nem ér veszteség.
Kamera, fotó az elkövetőről: a cuccod nem lesz meg, mert a lehető leghamarabb megszabadul tőle. Viszont ha megvan az elkövető, akkor a biztosítód közli, hogy nyasgem, pereld az elkövetőt polgári peres úton kártérítésért. Ha a biztosító korábban fizetettkártérítést, akkor ezen a ponton visszakéri . Ha nem adod akkor beperel érte és fizetheted a perköltséget is.
Családban volt egy betörés amikor meglett az elkövető, itt a biztosító közölte, hogy innentől nem az ő ügye, kártérítés nyista, pereljünk ha akarunk. Másik esetben elkapták az elkövetőt pár nappal később és meglett szinte minden. Egyszóval van pro és kontra érv is a kamerázásra. A leírtak alapján köss egy biztosítást ami biztosan lefedi a műszaki cikkeket, esetleg rakja fel egy rendes hevederzárat.