Csomag nyomkövetése

Már sokszor tapasztaltam ezt a „jelenséget”, de most le is írom. (Talán az Amazon vs. Posta topik hatására?)

Mielőtt a közepébe csapunk, tudni kell, hogy a Posta oldaláról készült mentés 3 perccel később történt minta az USPS oldalának mentése (15 óra 51 perc és 15 óra 54 perc).

USPS szerint:

Posta szerint:

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem tudom, az USPS milyen információkat ad át a Postának. Nem kizárt, hogy ők kevesebb információt kapnak, mint a címzett. Bár a tracking number birtokában a Posta is elérhetne minden információt (, ha ezt fontosnak tartaná).

Már sokszor meditáltam azon, hogy az egyes sorok mit jelentenek. Például:
„Your item departed a transfer airport in Ferihegy, Budapest, HUNGARY on February 12, 2016 at 7:23 am. The item is currently in transit to the destination.”

Vegyük észre (aki volt diák, az utálja ezt a szófordulatot :-) ), hogy ma 7:23-kor elindult a csomag Prágából Budapestre, de 15:51-kor még nincs arról információ, hogy megérkezett volna. A két város közötti távolság miatt ez felveti azt a kérdést, hogy mit jelent a „departed”? Felszállt a repülő? Esetleg felrakták egy csomaghalom tetejére, amely csomaghalom majd (valamikor, talán már csak a jövő héten) egy repülőgépre is fel fog kerülni. Gyakorlati tapasztalat: ami péntek reggelig nem érkezik meg a (volt) Ferihegyi repülőtérre, arról hétfő reggelig tudomást sem vesznek.

Ha össze szeretném foglalni:
1. A külföldi szolgáltató üzenetei sem adnak pontos információt a csomag helyzetéről, de a Magyar Posta még ezt a szegényes információt is túl soknak tartja, ezért aztán csak egyes részeit továbbítja a címzett felé.
2. Az USPS a Priority Mail International-re 6-10 munkanapot ígér. Bár a megjegyzés alapján (Actual number of days may vary based on origin, destination, and customs delays.) ez semmit nem jelent. Nyilván semmit nem garantálhatnak a célországok postaszolgálatai miatt.

Kiegészítés:
Ami (k…) nagyon zavar a magyar posta tracking oldalán: egy (nagyon rövid) idő után lejár a cookie, és utána újra be kell írni a tracking numbert. Ennek vajon mi értelme van?

Hozzászólások

"Nyilván semmit nem garantálhatnak a célországok postaszolgálatai miatt."

s/postaszolgálatai/postaszolgálatai ÉS a vám/

USA-ból AFAIK először a vámhoz kerül a csomag, utána kerül a Postához.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ebben még igazad is lehetne. De nincs. Ugyanis a mostani törvények szerint a postai úton érkező csomagok vámkezelését a Magyar Posta végzi. Azaz a Magyar Posta dönt arról, hogy az adott küldeményt vám elé kell-e állítani, vagy sem.

Saját tapasztalat: Ha vámköteles (és ezzel együtt áfaköteles) csomagom érkezett, akkor az országba érkezés után 2-3 nappal már megkaptam a levelet a postától, hogy az eljáráshoz szükséges dokumentumokat küldjem el részükre. És a dokumentumok emailben történő elküldése után 2–4 nappal meg is érkezett a csomag átvételéhez szükséges értesítés. (Ha vámot/áfát kell fizetni, akkor egy olyan számlakönyvből állítják ki a számlát, amiből postahivatalonként csak egy van, így a postás csak egy értesítést dobhat be.)
Szintén saját tapasztalat: Ha olyan termék érkezett, amelyről kiderült, hogy nem vám és áfaköteles, akkor általában 2–3 hét kellett ahhoz, hogy ezt hivatalos úton is kiderítsék.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nem lehet, hogy valami ilyesmi van itt is?

https://www.posta.hu/ugyfelszolgalat/nyomkovetes

Az Amerikai Posta (USPS) döntése alapján 2015. október 1-től nem teszi közzé az USA-ba küldött ajánlott levélre vonatkozó nyomkövetési információkat a saját weboldalán. A nyomkövetési adatok a Magyar Posta számára nem kerülnek átadásra, ezért a posta.hu oldalunkon üzemeltetett nyomkövetési rendszerünkben nem szerepelnek, valamint az Ügyfélszolgálati irodánk sem tud bővebb információval szolgálni. Amennyiben küldeményeit továbbra is online nyomkövetési lehetőség megléte mellett szeretné feladni, vegye igénybe Nemzetközi EMS (PRINT) szolgáltatásunkat. Így továbbra is egyszerűen és gyorsan tájékozódhat küldeményei aktuális státuszáról. A Nemzetközi EMS szolgáltatásunkról ide kattintva olvashat részletes tájékoztatást.

Hozzá kell tenni, hogy ez a nem teszi közzé dolog ordas nagy kamu:
https://about.usps.com/postal-bulletin/2015/pb22424/html/info_002.htm

Effective October 1, 2015, the Postal Service™ will no longer offer visibility for international import Registered Mail™ items unless International Posts have upgraded to offer their customers U.S. Postal Service® products that come with visibility.

Jogi kérdésekben ne szeretnék véleményt nyilvánítani. Többek között azért sem, mert, nincs ilyen végzettségem. Azonban a tracking numbert adom meg a USPS és a Magyar Posta oldalán is. És a végeredmény eltérő. Lehet ezt magyarázni ilyen-olyan törvényekkel és szabályokkal, de a lényeg az hogy a tracking number birtokában semmi nem akadályozza meg a Magyar Postát, hogy részletes információt adjon a csomag tartózkodási helyéről. Tehát, ha akarná, akkor tudná.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Számos olyan webes szolgáltatás van, ahol beírod a tracking ID-t, és megjeleníti a USPS (és még egy rakás szolgálatató) információit az adott küldeményről. Ezek közül nem egy ráadásul a USPS oldalán kapott eredményt (szemre) bitre pontosan veszi át a USPS-től. Azon meg lennék lepődve, ha ezek a szolgáltatások szerződtek volna a USPS-szel.

Bár ez nem zárja ki, hogy a Posta jár el jogszerűen, és a többi oldal jogsértő módon jeleníti meg a tartalmat. Ebben az esetben viszont jobb lenne, ha a Posta oldalán nem lenne semmilyen információ, hanem csak egy link a USPS (és más) szolgáltatók tracking oldalaira.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az idézet azokra az ajánlott levelekre vonatkozik, amelyeket Magyarországról (Posta) küldenek, és az USPS végzi a határainkon túli kézbesítést.

Viszont a jelen eset (és a korábbiak is, amikről nem postoltam) az a fordított helyzet. Azaz az USPS-től érkező küldemények nyomkövetési információinak Posta általi laza kezeléséről van szó. Erre az irányra vonatkozóan (a tudomásom szerint) a Posta és az USPS sem adott ki közleményt.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az idézett cikk szerint ez a kimenő küldeményekkel kapcsolatos nyomkövetési probléma tavaly év vége óta létezik. Viszont a külföldről érkező küldeményeknél a nyomkövetés már évek óta elég hiányos a Posta oldalán. Természetesen ez nem az jelenti, hogy sok évvel ezelőtt jó volt, hanem csak azt, hogy még régebben nyomkövetés sem volt.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nekem kb 2 éve volt egy rendelésem az usából, szintén USPS, viszont a posta.hu-n annyi volt még akkor is a kiirás, amikor és amiután átvettem, mint most Neked