Kültéri AP ajánlás

Fórumok

Kedves Fórumozók,

A segítségeteket szeretném kérni, szeretnék egy kültéri AP-t venni, hogy az udvaron is tudjak internetezni, de ahogyan látom rengeteg AP van. Kinéztem egy TP-Link CPE210-es AP-t, hirtelen meg is örültem neki, mert olcsó és tudja a 300 mbit/s-et, de a LAN sebessége csak 100 mbit/s, tehát lényegtelen, hogy N-es a router, mert a LAN sebesség korlátozni fogja. Tud valaki jó AP-t, aminek gigabites a LAN portja, tudja a 300 mbit/s-os sebességet és maximum 30.000 Ft?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Hozzászólások

Szerintem felesleges a 300 Mbit. Ha esetleg lemondanál róla, akkor valami ilyesmit ajánlanék:
UBIQUITI PicoStation M2-HP

A wifi-nél a megadott sebesség csak "tájékoztató" jellegű, még a legideálisabb környezetben sem tudja a 300-at, szerintem ha 100mbps-t sikerül kipréselni belőle, akkor már elég ideálisak a körülmények.

A 100-at sem fogod tudni kihajtani az ehhez hasonló árkategóriájú eszközökből. Az csak marketing duma.

Nekem beltéri Zyxel N-es 300-as AP-m van, gigabitre kötve, kb 110mbit-et tudtam max kihajtani belőle.

A megadott készülék 2.4GHz-only. Az n-es wifihez duplaszéles csatorna kell, amiből 2.4GHz-en csak egy tud egyidőben üzemelni, ha több van, azok zavarják egymást (értsd: az elméleti max. sávszélesség lecsökken) - továbbá a normál g-s wifi adók is zavarják az n-est.

A kiírt sávszélességek elméleti maximumok, ha totál semmi zavaró forrás nincs a közelben, és nem oda-vissza kommunikáció zajlik. Valós forgalomnál jó, ha a felét el lehet érni, továbbá ha van zavaró tényező (mondjuk nem a puszta közepén laksz, és mások is wifiznek), akkor ez tovább fog csökkenni. Ergó a 300Mbps-nél számíthatsz bő 100Mbps-re, és máris nem gond a fastethernet.

A 300Mbps ráadásul 2x2-es rádiót feltételez, ami azt jelenti, hogy 300Mbps-es 2x2-es kliensek is kellenek hozzá, mert aki 150Mbp-es kliens, annál az elérhető elméleti maximum is és a valós sebesség is feleződik.

Tehát ha elég a ~100Mbps, akkor vedd meg nyugodtan. Ha nem elég, akkor meg vegyél 5GHz-en működni képes készülékeket, természetesen gigás ethernettel.

mikrotik - ubiquiti vonalon nezelodnek ha tenylegesen a nagy savszelesseg kell, de ahhoz mindket (ado es vevo) eszkoznek is kell tudnia
a 300mbitet azer felejtsd el ha nem akarsz nagyon melyen a penztarcadba nyulni (a tplink mindig a technologia altal a szbvanyban megadott max sebesseget emeli ki, veletlenul sem azt amit az adott kutyu tud...) , olyan 150-200Mbit lesz a max amit normalisan ki tudsz belole hozni ha nincs terepakadaly es a tavolsag sem akkora nagy

Kedves Mindenki,

Köszönöm a segítségeteket, közben beszéltem bátyámmal és azt mondta, hogy a TP-Link bőven megfelel nekünk, az udvaron úgyis csak telefonnal fogunk internetezni, és telefonon úgyis csak böngészünk...