Kiadványszerkesztő CMYK támogatással

Fórumok

Sziasztok!

Tud valaki olyan ingyenes, "professzionális" programot, amiben van natív CMYK támogatás (nyomdakész dokumentumok létrehozásához)? Névjegykártyák, plakátok, szórólapok szerkesztésére.
Inkscape nagyon jó lenne, de nincs CMYK támogatás. Scribus-ban van CMYK támogatás, de elég macerás vektorgrafikus ábrákat készíteni benne.

Hozzászólások

Scribusba behúzod az SVG-t az nem jó? (lehet, hogy hülyeséget kérdezek, elnézést, CMYK-val nem foglalkoztam)

Fizetős sw nagyon drága lenne? (pl. régebbi corel draw, stb.)

Próbáltam az Inkscape-be szerkesztett SVG-t behúzni Scribus-ba, de szétesik. Van olyan elem, amit át sem hoz.
A fizetőstől azért viszketek, mert csak pár dologról lenne szó, ezért nem akarok pénzt kiadni.
Elszomorító, hogy ingyenes programok terén a Scribus-on kívül nincs nagyon program, ami tudná ezeket a funkciókat.

Már megoldottam. Köszi. Rájöttem, ha kész a cucc, akkor jobb, ha útvonallá alakítok minden szöveget. Volt 2 szó, amik egy szöveghez tartoztak de más volt a színük, ezt a Scribus nem tudta megemészteni. Meg volt egy alakzat, amit csíkos mintával töltöttem fel, ez sem tetszett neki.

Az Adobe CS2 termékek többségét, köztük a Photoshopot is, ingyenesen elérhetővé tette az Adobe, csak ingyenes Adobe ID kell hozzá.
(Tudom ez Windows, de nem írtál OS-t)

btw, most lecsekkoltam jómagam is.

Ez szerepel CS2 letöltése előtt. (többek között illustrator is van, adobe pro 7, stb)

"Adobe has disabled the activation server for CS2 products, including Acrobat 7, because of a technical issue. These products were released more than seven years ago and do not run on many modern operating systems; Adobe no longer supports them.

Adobe strongly advises against running unsupported and outdated software. Only customers who legitimately purchased CS2 or Acrobat 7 and need to maintain their current use of these products may use the serial numbers provided during the download."

Ezt akartam előkeresni én is :)
Egyébként pedig illustrator meg corel több verziója elmegyeget elég jól wine alatt, sokszor ha meglévő svg-t kell konvertálni és fontos, hogy vektoros maradjon, én is inkább illustratorral csinálom, mert egyelőre így gyorsabb.
Ha nem fontos a vektoros kimenet, akkor inkscape -> nagy felbontású png export -> krita CMYK tiff export -> scribus a menet nálam. Régebben png konvertálásra egy imagemagick-ra épülő scriptet is használtam, de azzal egy időben gondok voltak.
Tud vektoros CMYK-t az sk1 is, de az még nem a legprofibb jelen pillanatban (legalábbis nekem eldobálta magát sűrűn).

A scribus mint fent említették nem támogat minden svg feature-t, amit az inkscape igen. Ezért ha színkezelve készítetted is az svg-det, nem biztos, hogy a scribus jól húzza be sajnos. Tipikusan ilyenek az svg effektek, blur, drop shadow, valamint a komplexebb színátmenetek meg a mintafeltöltés.
Az illustrator sem garancia, de tapasztalatom szerint a legtöbb esetben jó eredményt ad, és egy kattintás CMYK-ra konvertálni (hacsak nem használtál "out of gamut" színeket), még egy kattintás postscriptbe menteni, amit viszont többnyire jól importál már a scribus. Persze a postscript sajátosságai miatt az eredményben gyakran raszterezett komponensek is helyet kapnak, így a mérete valamelyest megnőhet, de még mindig optimálisabb lehet, mint egy teljesen raszterezett nagy felbontású kép.
Egyébként a scribus sima RGB->CMYK konverziót nem tud, csak ha a bemeneti svg eleve színkezeléssel van felvértezve. Ha nem, a palettán egyenként kell/lehet a színeket átállítgatni.
Hozzáteszem, hogy ma már nem is minden nyomda igényli a CMYK pdf/X-1a-t, sokszor elfogadják már a pdf/X-3-at is, RGB komponensekkel.

Röviden: a különböző eszközök különbözőképpen jelenítik meg a színeket, illetve az épp alkalmazott színtérben is az eszköztől függően más-más lehet egy megjelenített szín (sarkítva pl nem egyformák a zöldek ugyanazon a képen), vagy épp egy adott színt az egyik meg tud jeleníteni, a másik pedig nem (ez az említett "out of gamut"). Ennek a kiküszöbölésére találták ki a színek eszközfüggetlen ábrázolási módját, illetve az ún. színmenedzsmentet. Ehhez kellenek többek között az ICC színprofilok. Ez teszi lehetővé, hogy amennyiben az eszközünk kalibrálva van, a színek e lehetőségek mentén ugyanúgy jelenjenek meg eszköztől függetlenül.
Kicsit bővebben: http://www.eng.unideb.hu/userdir/dmk/docs/20071/07_1_11.pdf Illetve az adobe help-jeiben is akad erre vonatkozó fejezet pl.

Azt hogyan kell csinalni, amikor egy felirat nem sarga hanem igazi arannyal van szedve? Tehat ne a szinekbol rakja ossze, hanem tenyleg arany (egyedi) festekkel fesse.

De lehet az arany helyett ezust is, mindegy, csak csillogjon.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha a produktivitás alatt azt érted, hogy olyan szintű integrált stuff nincs, mint az adobe stuffjai egyben, akkor nem.
A scribus nagyon jól használható, de nincs előtte egy photoshop vagy illustrator tudású saját "párja". Ettől még simán ki tudsz alakítani egy olyan workflow-t, amivel hatékonyan tudsz dolgozni, csak az nem egy programcsalád megszokott keretei között lesz.
Nem mellesleg a scribus szépen betölti még a CMYK psd fájlokat is, és bár hivatalosan még nem megy, de fejlesztés alatt áll a pdf beágyazási lehetőség is, szóval lesz ezzel még egyszerűbb dolgozni.
Ha arra akartál utalni, hogy nem tud egyben teljes dokumentumra CMYK konverziót, erre van magyarázat: mivel alapértelmezve nem a "hagyományos" pdf/X-1a a célterülete, hanem a modernebb pdf/X3, az pedig megengedi vegyesen RGB és CMYK objektumok használatát, ergo nincs szükség ilyenre. Persze a gyakorlat más, így bekerült a pdf/x-1a támogatás is... így az user most ha ilyet akar, akkor okosan előre CMYK képekkel és ábrákkal készül. :)

Okos user nem készül előre CMYK képekkel és ábrákkal, mert megszívatja magát, amint nem print kimenet kell (vagy nem ugyanolyan, mint egy nappal előtte, lásd. pl. a műnyomó, az ofszet- és az újságnyomó papír közöttí különbségeket). Ma a tipikus workflow (nálam, de normálisabb helyeken általában hasonló): képek jönnek valamilyen RGB-ben, ha RAW-fájlt kapok, abból Adobe RGB lesz, illusztrációk, logók stb. megfelelő direkt színekkel (Pantone+), nyomtatott kiadvány kiadvány CMYK-ban készül, webes cuccok RGB-ben.
Tehát nagyon hidegen hagy, hogy tud-e bármi CMYK képeket olvasni, mert nem nagyon találkozok olyannal. Viszont az kardinális kérdés, hogy normálisan, egy menetben tudjak akár nyomdai PDF-et, akár mondjuk FB-poszthoz RGB képet előállítani, tehát kell a cél-színtérbe való valós idejű konvertálás.

(A PDF-X/3-hoz is kell a konverzió, ha átlátszó elemeid vannak, vagy olyan lesz a végeredmény, mint amiket a Corel csinált még 9-10-es verzió környékén.)

CMYK képed jöhet nagyjából tetszőleges profillal, ha megadod a cél színprofilját a pdf előállításakor legkésőbb.
Az mondjuk egy jó kérdés, hogy webre optimalizált pdf-be RGB-t rak-e, ilyesmit sosem kellett csinálnom. De RGB képet a munkaanyagról tudsz exportálni emlékeim szerint, arra nem esküdnék meg, hogy színhelyesen, bár pl. egy fb posthoz aligha hiszem, hogy az kell :)
A raw->rgb->cmyk konverziót meg azért én kerülném, ha minőségi fotó nyomat a cél.
Az átlátszóságban igazad van, a scribusból bizony hiányzik egy jó flattening megoldás. Vagy pdf 1.5-öt csinálsz, csak ez esetben következetesnek kell lenni a színterek használatánál, meg szerencsésnek, hogy a nyomda befogadja :) (többnyire nem fogja)
Ha profiként dolgoznék, bizonyosan aggasztanának ezek a dolgok, de szerencsére nem, így elég időm van bíbelődni, ha kell. Cserébe nem kell OS-t váltanom, vagy wine alatt varázsolnom.

OFF, mivel én professzionális környezetről beszélek:

"CMYK képed jöhet nagyjából tetszőleges profillal, ha megadod a cél színprofilját a pdf előállításakor legkésőbb."
CMYK->CMYK konverziónál szívatósabb dolog kevés van a DTP világában, főleg, ha magyarázkodni kell az ügyfélnek, hogy miért változott meg a szín.

"A raw->rgb->cmyk konverziót meg azért én kerülném, ha minőségi fotó nyomat a cél."
Én lennék a legboldogabb, ha a fotós a RAW-fájljait DNG/XMP-be konvertálva be tudnám olvasni Illustrator/Indesign/akármibe, és az output setting automatán állna elő a PDF-exportkor. Na, ez az álmodik a nyomor tipikus esete. Addig marad a raw->(16 bit Adobe) RGB->CMYK.

Xara Xtreme for Linux?
-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"