server hosting korlátlansága

Hali, tapasztalatokra vagyok kivvancsi az ugyben hogy magyarorszagon amikor server hosting temakorben azt irjak hogy "korlatlan" net az valoban is az-e?

lenne egy gepem aminek a forgalma kb 40TB/ho (javareszt torentszeru). semmi tapasztalatom nincs hostingokkal, nem tudom hogy ezert mar szolnanak vagy ez atlagos forgalom... talaltam sok 20-30e forint kozotti ajanlatot, nem igazan tudok kulonbseget tenni, max a weblap atlathatosaga alapjan. van valami tuti hely ahova erdemes menni?

Hozzászólások

Ha jön a NAV razziázni a torrent szervered ellen, annak biztos nem örülnek sehol :).

--

A szerződésben benne szokott lenni, hogy az általad előfizetett X mbit/sec sávszélességből átlagosan mennyit tölthetsz ki belföldi illetőleg külföldi irányban.

Off: Muterod azért tudjon jó húslevest főzni, biztos, ami biztos.

Off:
Ha jol tudom meg mindig nem ellenorzik hosting cegeknel a szemelyid/utleveled eredetiseget es sok helyen raadasul bemondasra is elfogadjak ki vagy. Ha sajat magad intezned dolgaid, akkor meg a felveteleket, ha van egyaltalan, nem tartjak/tarthatjak meg nagyon sokaig. :)
Fizetesekhez meg:
Offshore ceg + stroman tulaj + bankkartya + bankszamla full csomag, hogy tudj fizetni meg neked is tudjanak es mondjuk a paypal is elfogadja, az evi ~500e Ft.

-- Amugy a 40T forgalom az nem tunik soknak. 30T kihasznalhatosagot legszarabb helyeken is garantalnak.

Nem tudom ezzel mit akartal mondani. De irtak lentebb is az OVH-t. ~5 eve volt 30TB limit. Most ez tobb mint duplaja. Ebbol ugy gondolom(lehet rosszul), hogy magyar szolgaltatok is elertek az ovh 5 evvel ezelotti szintjere. :)

De sokan vannak itt mindenfele magyar hostingtol, jelezhetik ha meg 100Mbitet sem tudnak garantalni :)

"torrentszerű"

lol

mennek majd az őrféleségek is névsorolvasásra a cellaszerűségedbe ;)
(magyar vándor?)

100Mbit/s internet kapcsolattal kb. 33TB/hó forgalom lehetséges.(irányonként)
Nálunk is korlátlan a forgalom, csak a sávszélesség van korlátozva.
40TB-hoz legalább 200Mbit/s sávszélesség kell.

Torrent forgalomnak senki nem örül, de alapvetően a hoszting cégeknek semmi közük, hogy mi van egy adott gépen. Mi sem kérdezgetünk erről, mivel ez mindenkinek magán ügye.
Persze, ha jön a hatóság házkutatásival és becsomagolják és elviszik akkor az már nem a mi bajunk.
Minden ügyfél saját maga vállalja a felelősséget a gép tartalmáért.

Mindenesetre a HDD encryptálása erősen ajánlott. :)

____________________________
www.szerverplex.hu - Szerver Hosting, VPS, Webtárhely, Domain ...

Magyarorszagon ennel szerencsere viccesebb a helyzet.
Dolgoztam olyan cegnek, akiknel elvitte a gepet a rendorseg, mert a mellette levo torrentes volt.
A vicces resze az volt, hogy az artatlan gep apeh erdekeltseg volt.

Szoval igen, amig ilyen boszmek a "szakertok", addig a hoszting szolgaltato jobban teszi, ha ugyel az ugyfelei legalitasara is. Legalabbis en megnezem, kiket enged be magahoz a szolgaltato. Tobbek kozott ugyanazert nem vinnek gepet spammerbarat szolgaltohoz sem.

Egy ismerősömről, "szakértőről" a véleményem:
Egy infó tanár ismerősöm az NJSZT-n keresztül informatikai "szakértő" lett.
Infótanári diploma, 3 év tanítás, Neumann tagság, és egy vizsga elég ahhoz hogy "szakértő" legyen.
Sok dologról, pl. az alhálózatokról sincs halvány lövése, de vállalkozóként informatikai "szakértést" végez.
Egy 600 klienses wifinek feltett 2db vacak routert, melyben C osztályú IP címet oszt ki, routerenként max 254-et tud. Rakott mellé egy újraindítót, mely 10 percenként újraindítja, mert a kiosztható címek folyton elfogynak...
Szakember szakmunka.

Biztos vannak kivételek, de amikor egy középiskolában a tanár felsül egy debian telepítéssel az órán, és a diák oktatja ki hogy mit csinált rosszul, az szerintem nagyon gáz. (true story)
De azok a szakértők se voltak jobbak akikkel összefutottam, egyik például a jegyzőkönyv szerint 10k emailt olvasott végig, de végül nem találta meg a felmentő bizonyítékot, pedig csak rá kellett volna egy email címre grepelni és az 5 email közül az egyiket kinyomtatni kb.

Nem feltétlenül kell egy infótanárnak tudnia a Debian telepítését (én tudom)mert ezzel az erővel tudjon os/2-őt is telepíteni. (én tudok)
Értsen pár dologhoz konkrétan, legyen rálátása sok dologra és legyen olyan gondolkodásmódja, ami alkalmas arra hogy ismeretlen dolgot is megtanuljon. Kellemetlen, ha épp elakad a Debian telepítéssel, de ebből még nem vonnék le messzemenő következtetést, mivel ezer oka lehet.

Egyébként igen, tisztában vagyok azzal, hogy az infótanárok egy jelentős csoportja a word, excel, powerpoint szentháromságban mozog, de szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy általánosítani nem helyénvaló, mivel személyesen ismerek pár kiváló és nagy tudású infó tanárt, melyek közül nem egy tagja a HUP közösségnek is. Ufff! :)

--
Rózsár Gábor (muszashi)

+1
a baj nem ott van, hogy a tanár nem tud valamit, hanem ott, ha a nem akar ezen az állapoton változtatni, ill. mereven ragaszkodik az állításához. (ami lehet adott esetben zöldség)

Teljesen természetes szerintem, ha valaki egy ennyire szerteágazó területen nem penge mindenben, valamint simán lehet az is, hogy a tizenéves diák adott területet akár jobban ismeri.

Nekünk is volt anno középiskolában olyan info (programozás és "MS ismeretek") tanárunk aki nagyon jól tudott tanítani, jó volt programozásban és kellőképpen el tudtam magyarázni az adott Word/Excel dolgokat.
Viszont a géphez fizikailag fingja nem volt.

Már nem az a világ van ahol csak úgy elvisznek egy random gépet.
Másrészt van ügyvédünk aki azonnal tud jönni és nem fogjuk szó nélkül hagyni, hogy más gépét elvigyék.

Amúgy pedig attól, hogy egy ügyfél azt mondja, hogy csak 1 weboldal és levelezés lesz rajta attól még simán fel rak egy torrent klienst és erre volt is már példa, hogy kaptunk rá bejelentést. Tehát önbevallásos alapra nem lehet ügyfél szűrést alapozni.

____________________________
www.szerverplex.hu - Szerver Hosting, VPS, Webtárhely, Domain ...

> Már nem az a világ van ahol csak úgy elvisznek egy random gépet.

Hat? Mi valtozott? Mihez kepest?

> Másrészt van ügyvédünk aki azonnal tud jönni és nem fogjuk szó nélkül hagyni, hogy más gépét elvigyék.

Aha:)
Azert en kerulom a torrentezos szolgaltatokat. Masnak is ezt ajanlom.

> fel rak egy torrent klienst és erre volt is már példa, hogy kaptunk rá bejelentést

*felrak*
Egy dolog, h felrak egy torrent klienst es toltogeti az esti neznivalot, meg egy masik, hogy havi 30-40TB adatot tol ki havonta.
Az utobbit valoszinuleg nem puszira csinalja, forprofit, az pedig meg itt a kokemeny kommunizmusban is buntetendo kategoriaba tartozik.

Ugyfelszolgalat megmondja vagy az aszf-be le van irva.
Olyan, hogy korlatlan nincs illetve kinek mit jelent a korlatlan?
En a helyedbe jo messzire elkerulnem az EU-t a torrent szeru dolgokkal persze ha linux disztrot osztasz rajta akkor szerintem no problem de ha mast is akkor felejtos.

Ha a torrentszerű warezt jelent, akkor mi alapból nem fogadunk be ilyet, sem spam szervereket.

Valamelyik VHugo irodaházi szolgáltatóhoz vidd, ott biztos befogadják... általában az Invitel is megtűri a spamolókat, gondolom a warez ellen sincs sok kifogásuk.

Amire figyelned kell a forgalom szempontjából, hogy a hálózati eszközön van-e esetleg valamilyen limit TCP/UDP kapcsolatok egyidejű számában, ezt senki sem szokta kiírni.
Paraméterek amiket érdemes nézned:
-tápegységed teljesítménye, itt van aki a tényleges fogyasztást írja ki
-kiszolgáló ház befoglaló mérete, 1U, 2U, vagy polcos midi torony... (ha torony kivitelű, akkor ne oldalra fújja a processzor ventillátor a levegőt)
-adnak-e menedzsment port csatlakozási lehetőséget (ha van rá szükség)
-gigabites link, 200Mbps -os átlagos forgalommal

20K -ert mar lehet komplett gepet berelni garantalt 200Mbit/s savszellel es akkor a hardverrel sem kell szivni...

Nagyon utána kell menni a dolgoknak. Egyik ügyfelemnek van végtelenített tárhelye, csak éppen azt felejtették el közölni, hogy a fájlok darabszáma limitálva van kb 150-200 ezerre.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Végtelenített?
Inkább korlátlan akar az szerintem lenni. A korlátlan pedig annyit jelent, hogy nincs kvóta rendszer bekapcsolva... de ettől független szerintem fájlméret, és szumma méret is biztosan meg van adva. Ha feltölt 150e db 1GB-os fájlt, akkor a szolgáltató ahhoz mit fog szólni.

Azt felejtették el közölni, hogy maximum 150 ezer darab fájl lehet a fájlrendszeren, ami messze nem korlátlan (ezt kvázi pikk-pakk túllépjük). Azóta meg is szűnt ez az opció a szolgáltatónál. Nem érdekel mit szól hozzá a szolgáltató, én vagyok az ügyfél, ha azt mondja korlátlan tárhely, akkor 1 trilliárd 100 millió terabyte-os fájlt is feltöltök, ha úgy van. Gondolom Ő ezért nem kevés pénzt legombol rólam. Folyamatosan belefutunk mindenféle korlátozásba, amikor kérdőre vonjuk az ügyfélszolgálatot, akkor mindig egyel nagyobb csomagot ajánlanak. Most tartunk 3 különböző tárhely előfizetésnél. Botrány.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Nem botrány, csak a realitás talaján kell maradni.
Korlátlan nincs sehol. Ha annak is írják, annak ára van, amit nem közvetlen pénzben fizetsz meg, hanem abban, hogy telepakolták userekkel a gépet. Teljesen le van terhelve, lassú dög az egész. De "korlátlan", lassú tárhelyed van bagóért. Az olcsójánosoknak úgy is ez kell.

Nem botrány,

de, az. Ha 'korlatlan' = veges szam, akkor az ugy korrekt, ha a szolgaltato benyeli a >veges szam hasznalatot, vagy nem hasznalja a 'korlatlan' kifejezest...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Itt nem volt kisbetűs a fájlok számával kapcsolatban.
Egyébként mit értesz normál webes felhasználás alatt? Mi nyilván nem véletlenül lőttünk végtelen/korlátlan tárhelyre. De ezért több 10 meg 100 milliókra szoktak büntetni cégeket, mert meggondolatlanul használják az "az egyetlen", "az igazi" stb kifejezéseket, amik messze vannak a korlátlantól.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Eredetileg a 15-20k + ÁFA/hónap volt a csomag, amikor küldtek egy ajánlatot, hogy (nem kis) felárért korlátlan tárhely használatot biztosítanak. Azóta ez a lehetőség megszűnt, meglévő előfizetők természetesen továbbra is használhatják a korlátlan tárhelyet. A fájl darabszám korlátot nem találtuk szerződésben. A 150 ezres korlát nekünk kevés, írtunk üfszolgálatnak, ott javasolták a nagyobb tárhelyet. Ott a tárhelykorlát bizonyult kevésnek, így a még egyel nagyobb (az elérhető legnagyobb) tárhely szolgáltatásra fizettünk elő, ahol kiderült, hogy a fél óránál tovább futó processzeket kilövik automatikusan. Naná, hogy a miénk 35 percig fut. Megint üfszolgálat, vegyünk VPS-t. <nyomdafestéket nem tűrő kifejezések helye>

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Nekünk sem tetszik, hogy már két tárhelycsomagért fizetünk (vagyis az ügyfelem fizet) és egyiket sem tudjuk használni ilyen-olyan korlátozások miatt. Volt szó saját vasról, de nem szeretnénk az üzemeltetéssel is bíbelődni. Mellesleg mindkét tárhely elég volna nekünk, ha kicsit megengedőbb lenne a szolgáltató. Igazából nem is kellene végtelen tárhely 150 GB elég lenne egy jó darabig, de azt meg a process kilövés csapja agyon.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Hát nemtom.
Én most néztem a rackforest-nél, 3 év hűséggel havi 40k a következő konfig:
- 2x Xeon-E5 2620v2
- 32 GB RAM
- 2x 256 GB SSD
- 1Gbit/s internet kapcsolat

Ez pont a duplája a fent említett 20k+fa tárhelynek, de ez csak a ti vasatok bőven elég hellyel, és 12 mag (24 szál) mellett szerintem nem lesz kilőve a 35 perces process.
Nyilván ezt még konfigolni és üzemeltetni is kell, az is költség persze, nem tudom erre belül mennyire van kapacitásotok.

A bérleti konstrukciók általában olyanok, hogy a bérleti szerződés lejártával / felmondásával nem kerül a bérlő tulajdonába a bérelt eszköz. Ezzel nem hiszem, hogy sok újdonságot mondtam. A most bérelt webtárhelyre is igaz ez. :)

És nem tudom, hogy ez mennyire átlag konfig, de nem is érdekel mert itt egy szolgáltatásról van szó, aminek a vas csak egy része. És ez szerintem árban is versenyképes ajánlat, mert a korábbi webtárhelye került 15-20k +fába, és ezt azóta drágábbra cserélte és bérel mellé még egyet, már ha jól raktam össze a történetet...

De nem akarok én senkire semmit ráerőltetni, csak pont mostanában nézegettem ilyesmit és árban kb. megfelelőnek tűnt.

nu azért pár apróság
Te 1xE3-1245 a másik meg 2xE5-2620-t
Te 2x2T SATA-t, a másik pedig 2x256G SSD-t

Őszintén szólva azért kíváncsi lennék, hogy az általad említett vasat (ennyiért) hogyan lehet kigazdálkodni. Az írt hosting árnak a felét megeszi áramba, a másik felének a felét pedig elfűti (hűteni kell) - a ~16000Ft-ból elmegy legalább 8, de inkább 10-12000Ft villanyra.
a maradék 4-6000Ft-ból gazdálkodják ki a hostingot és a gép árát?

Az a 16 az nettó 13, a többi az áfa. Már gondolom az angol áfa, mert magyar áfával 17 fölött jönne ki. Az energia és net költsége is nyilván más külföldön, a munkaerőé és a finanszírozásé is.

De mindegy is, a bérszerver a topicindító számára nem opció, szerintem ne offoljunk itt.

azért nézzük, veszel egy vasat 1milláért, megy 3évet garisan, majd vagy veszel rá még garit, vagy "minden nap ajándék".
Ha nem egy vasad van azonos típusból hanem több (esetleg cold spare a polcon) azért nem olyan rizikós...

A hosting cégnek pedig kevés rizikója van a bérbeadással, hiszen ha nem fizet az ügyfél, levágja a fenébe. Cserébe nagyobb eséllyel ki tudja tölteni a helyet.
Csak azért mondom, h mindkét "zárásnak" meg van az előnye.

Ps: uez igaz mondjuk egy autó tartósbérletre.
Van aki 3-5 évente cseréli a (céges) autóit. Ő vélhetően jobban jár a tartósbérlettel. Plusz jobban is "mutat" ha sűrűbben cserélgeti (bizonyos pozícióban).
Van aki megveszi a céges autót, és addig használja "amíg megy". Ha csak Te használsz egy autót, és beleraksz évi 20-30e km-t, figyelsz rá, rendesen üzemelteted, szervizeled, nem fog kihullani alólad egy tisztességes vas 8-10 év múlva sem.
Számításaink szerint a mérleg valahol 5-6 évnél billen. Ha efölött is használnád az autót (és nem muszáj az, hogy költség legyen) akkor jobb lehet a vásárlás.

Értem én, hogy van egy olyan vasnak haszna. Viszont az ilyen bérlet konstrukciók egyik fontos oka valószínűleg épp az, hogy a bérlő nem akar a hw lifecycle managementtel meg üzemeltetéssel foglalkozni (a másik nyilván a költség szétkenése), neki gyanúsan inkább nyűg a végén a használt vas. Ezért nem értettem, hogy miért csinált úgy a kolléga, mintha ez annyira alap lenne, vagy egyáltalán fontos, és enélkül mekkora fos a konstrukció.

"Nyilván ezt még konfigolni és üzemeltetni is kell, az is költség persze, nem tudom erre belül mennyire van kapacitásotok."

Egyáltalán nincs rá kapacitás, inkább a fejlesztéssel szeretnénk foglalkozni. Mellesleg a teljesítménnyel most sincs gondunk.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Nem tudom, hogy Ti mit, honnan ér miért béreltek 15-20k + ÁFA pénzért havonta, de például a Vultr $10 pénzért ilyen VPS-t ad:

# df -i
Fájlrendszer Inode-ok IFogl ISzab. IFo.% Csatol. pont
/dev/vda1 1280000 89943 1190057 8% /
# df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/vda1 20G 7,4G 12G 40% /

Ilyesmi miért nem jó?

--
https://portal.gacivs.info

A legtöbb ilyen szolgáltató 3 fiatal összefog és meg akarják váltani a világot. Élből komolytalan az egész. Nem is szoktam szolgáltatónak nevezni őket. Gyermeki szórakozás. Jót mosolygok rajta, meg azon is aki ilyenre befizet. És meglepő módon megélnek, mert a kókler "szolgáltató" és az olcsójános piaci alapon találkozik :)

Nem a nem végtelenséggel van a bajom, hanem a korlátokkal. Ha az elvben korlátlan tárhely maximum 1 terabyte lenne (ami azért nem mission impossible) és nem lenne így korlátozva a fájlok darabszáma, már boldogok lennénk.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Őszintén? Webshop 30 000 termékkel, termékenként 5 kép 5 méretben? Ja, az nem 150 ezer, bocs :)
De ha csavaranyákat árulnék, akkor abból is van 80 méretben, 60 hosszban, 9 féle anyagból, 2 féle menetsűrűséggel, 6 lapú, 8 lapú, és akkor hozzá csavarok...

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Valószínű, de ennél jobban már nem tudom és nem is akarom elmagyarázni.
Utoljára:
- Nem kell korlátlan méretű tárhely
- A probléma azzal van, hogy a korlátokba akkor ütközünk bele, miután beköltöztünk a tárhelyre és élesítenénk
- Nem egy doboz gyufa áráért bérlünk tárhelyet

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Erre a szolgáltatóra is már egy korábbiról váltottunk. Egy meglévő rendszert próbáltunk ráültetni két tárhelycsomagra is, egyiken a fájlok darabszáma miatt nem tudtunk elindulni, a másikon amiatt, hogy egy process maximum 30 percig futhat. Most azon vagyok, hogy beférjünk a 30 perces limitbe és helyre áll a világbéke.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"