Pendrive partíciós tábla újraolvasás?

Fórumok

Sziasztok!

dd-vel kiírok egy Linux telepítőképet egy pendrive-ra (legyen mondjuk sdb).
Miután kiírtam, Debian Wheezy alatt nem látom sdb1-ként a kiírt partíciót, csak ha kihúzom és újra bedugom. Ugyanez Debian Jessie alatt működik, amint kiírtam, már ott is van az sdb1.

Szerintetek hogyan lehet megcsinálni a régebbi Debian alatt, hogy - akár egy parancs kiadása után - azonnal lássam?

Hozzászólások

Nem mindegy, hogy sdb-t vagy sdb1-et nézel, előbbinél ugye a teljes hozzáférhető tárterületre számítódik a hash (MBR + összes partíció), utóbbinál csak az sdb1 partíció tartalmára.

Illetve, dd után érdemes egy sync-et is futtatni, hogy garantáltan kiíródjon minden adat az eszközre. Utána lehet hash-t számolni. Ha így sem egyezik a hash, akkor valami gebasz van (hibás a pendrive vagy megsérült az adat átvitel közben).

jónak jó, de még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy miért nem ugyanaz az ellenőrzőösszeg.

dd if=valami.image of=/dev/sdb-vel kiírom
md5sum /dev/sdb1 kihúzás előtt nem egyezik az image ellenőrzőösszegével, de kihúzás és újra bedugás után már egyezik.

Feltételezem, hogy nem a /dev/sdb ellenőrzőösszegét kell nézni, mert azzal egyik esetben sem egyezik meg.

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Rosszul vizsgálod. Nem sdb1-ből számolt hash-t kell nézned, hanem az sdb-ről annyi szektort visszaolvasva, amennyit kiírtál. Mégpedig azért, mert az image után már bármilyen szemét lehet. Nézd meg, az image kimásolását követően hány blokkot írt ki a dd, ebből tudni fogod, mennyit olvass vissza. Más kérdés, ha annyira ostoba az image, hogy nem egész szektor mennyiségű az adat. Lényeg, hogy ne olvass vissza olyasmit, amit nem írtál ki.

Ahogy más is írta, az sdb1-ből számolt hash nyilván más lesz, hiszen az sdb1 előtti területet is kiírtad, az image hash-ébe az is bele van számolva, de az sdb1-ben ez nincs benne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE