Kisnyomású nátriumlámpa led-re cserélése

Miért cserélik LED lámpákra az utcai kisnyomású nátriumlámpákat?
Ezeknek a hatékonysága 150-200 lm/W, még a LED lámpák fényhasznosítása csak 60 lm/W. Történt valamilyen forradalmi áttörés LED-technológiában az elmúlt időben?

Hozzászólások

Orbán vejének ilyen cége lett, kellett a meló
--
God bless you, Captain Hindsight..

Esetleg megmutatták ezt a politikusnak
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Electricity_use_by_…
és ez alapján látható, hogy a LED veri a többit.
Ja hogy a nátriumgőz nincs a grafikonok között?

Egyébként fejlődni fejlődik normális LED technológia és a normális már veri elvileg a nátriumgőzt hatásfokban. Elvileg.
http://www.cree.com/News-and-Events/Cree-News/Press-Releases/2014/March…

Ami el van rontva szerintem:
1. Van a normális hatásfokú LED és van az olcsóbb. Félő hogy nem mindig a normális győz az árversenyben.
2. Alulméretezés. Ez jó ígéret a városnak (nagyon kedvező villanyszámla ígérete) és a beszállítónak (olcsóbban beszerzett eszköz) egyaránt.
3. Továbbá az iránykarakterisztika csapdája is benne van. A túl tágra szórt fény helyett egyébként frankó iránykarakterisztikának megfelelően újra kellene gondolni a közvilágítási oszlopok helyét. Ja persze így már óriási költség, ha oszlopokat is át kellene telepíteni hozzá.

Egy kérdés: a közvilágításra használt LED miért hidegfehér fényű? Melegfehérben rosszabb hatásfokra lehetne gyártani, vagy egyéb oka van?

Szia!

Ha energiahatékonyságról van szó, akkor az FL/CFL ami 60lm/W körül jár, ez már vagy 5 éve igen satnya LED-ben. Jeleneleg ez LED-eknél akár 200 is, szóval simán eléri akár az alacsony nyomásút is. A másik, hogy 5W-on is megy. A harmadik pedig az, ahogy ezek vesztenek a fényerejükből 5-10-20 ezer óra után. Mondjuk nem utcai világításnál, de ha a spektrum is fontos, akkor meg a LED-del kicsit szebben állítható.

FathoM

Eszerint ugyanazon a szinten állnak a LED lámpák. Az biztos, amióta kicserélték led-re az utcavilágítást, csak romantikus hangulatfény... lenne ha nem ilyen borzalmas kórház-fehér fénye lenne ennek a szarnak. De így még hangulatvilágításra sem jó. Fényereje pedig sehol sincs a korábbihoz képest.

A megvalósítás szar. De szerintem ha utánanéznénk (nem fogok), hogy mi volt akkor, amikor HPS-re (és hasonlókra) kezdtek cserélni, akkor ott is találnánk jó pár cikket arról, hogy hol lett rosszabb. Szerintem ez egyértelműen a kivitelezés hibája. A ledek elég jók, de még nem szárnyalják annyival túl a jelenlegi jobban kiforrott technológiákat, hogy ne kelljen nagyon odafigyelni ha jobbat szeretnél kihozni.
A linkelt wiki nem tartalmazza az új technológiákat, kicsit már többet is tudnak annál a ledek (legújabb cree ledekkel akár 197 lm/W is kihozható, ami az ideálishoz mérve majdnem 30%. XHP sorozatok). Ez elég tekintélyes, bár életszerű használatban inkább 140 lm/W körül érdemes használni legalábbis amíg darabja 7 dolcsi körül mozog.
Aztán van még egy olyan sanda gyanúm is, hogy a HPS/LPS/etc-hez tervezett oszlopokra tettek egy mondjuk fele vagy esetleg harmada fogyasztással bíró lámpát.

Mindenesetre borzasztóan sajnálom, hogy nálatok ezt elbaszták, ha rohadt sok ideje van valakinek erre, akkor lehet megérni kikérni a telepítési szerződést (már ha pályáztatták) és ha valami ócska szart tettek ki, akkor megtámadni.

FathoM

Hol volt egyáltalán kisnyomású nátriumlámpa Magyarországon utcai világításban?

Egyébként szerintem ha cserélik, akkor
- a csapnivaló színvisszadás
- a korlátozott dimmelhetőség
- valamint a 200lm/w csak a 135W-os típusra igaz, a kis utcákban jellemzőbb 18W esetén csak 100lm/W hatásfok
miatt cserélik
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Sopronban azt látni belőle, hogy ha belenézel vakít, egyébként az úttesten már csak közepes fénye van, a járdán meg kifejezetten sötét van. 1-2 "LEDes utcán" elemlámpával mennek az emberek.
Úgy emlékszem, hogy azt valahol (más városban) elismerték, hogy a régi lámpaoszlopokat hagyták meg, ami túl ritka a LEDhez és túl magasan van a lámpatest. A projekt megtérülése 20 év (gondolom itt sem számoltak a plusz oszlopokkal, és a meglévőek alacsonyabbá tételével)

Hali!

Azért a soproni helyzeten még így is nagyságrendeket javít... a "régi soproni közvilágítást" inkább lehet hangulat világításnak nevezni. Elég csak a Híd utcáról bemenni a Csengeryre... mintha kivilágítatlan alagútba értél volna. Persze tegyük hozzá, hogy a Csengery amúgy is a vicc kategória, az oszlopok 80%-ának tövében ott áll egy bazi nagy fa. Ilyenkor télen lombtalanul még elmegy, de nyáron csak a fák lomkoronájának tetejét világítják a lámpák, alatta meg csak egy nagy fekete folt van. Amúgy tény, hogy ha belenézel jobban vakít a led, de nem értem, hogy normál vezetés közben miért kell az utcai lámpatestekbe belebámulni... inkább az utat kellene sasolni... ott meg nem szúrja a szemed a led-es lámpa.

Üdv:
Feri

A válasz egyszerű, azért, amiért erőltetik a diesel autókat, vagy úgy egyébként ezt a technológiát, azért, amiért ennyi szemetet "gyártunk", egyszóval, azért, hogy néhányan jómódban éljenek -amíg élnek, mert tovább nem gondolkoznak- közben meg mások megfulladnak, tönkremennek, az óceánokon szeméthegyek úsznak, és sorolhatnám. Az nem számít mi lenne valóban jó a szemnek, az egészségnek, a környezetnek, csak az, miben van pénz! A legszebb pedig az, hogy a led-eket úgy adják el, mintha pont azzal szeretnének tenni a fent említett problémák ellen...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Nálunk már majdnem az egész városban le lettek cserélve LED-re, mindenki szidja őket. "Lyukak" vannak a világításban, az autóvezetők pedig arra panaszkodnak, hogy jobban vakít a fényük. Ahol én lakok, ott ráadásul csak minden 2. oszlopon van lámpa, konkrétan sötét van az utcában.
Mellette szól, hogy gazdaságosabb(nak mondják). Meg jó üzlet bizonyos politika közeli embereknek...

--
TH

Tegyük hozzá még, hogy a kékebb fény blokkolja a melatonin termelést, a sárga meg nem. Ezekután egy kellemes esti séta után az egész család csak forgolódni fog az ágyában, nem fog tudni aludni :-).

Na azért ez nem a LED-ek hátránya vagy baja, egyrészt van meleg fényű is és az is igen gazdaságos, másrészt elég egyszerű volna egy 3500K-s fehér mellé még pár pirosat is odatenni és rögtön olyan spektrumot kapsz, amilyet csak szeretnél. Az, hogy ebből otthon mi valósul meg már másik kérdés.

Mondjuk az a másik fele, hogy nekem személy szerint semmi bajom a hidegebb fényekkel.

FathoM

Egyrészt hatalmas üzlet, amíg az OLAF nem vizsgálódik...

...másrészt (leginkább elvileg) irányított a fény, így kisebb lehet a fényszennyezés és jobban bevilágítható a szükséges terület, illetve kevésbé bevilágított az a terület, aminek nem kell fény...

--
https://portal.gacivs.info

Magyarorszagon ezt is elbasztak, nyugati es tengerentuli varosokban egyikben masikban olyan ledes vilagitas lett, hogy ezerezer jobb mint a regi hagyomanyos utcai lampak.
Nalunk gondolom valami szar, iranyitott fenyu, igenytelen spektrumu ocskasagot adtak el jo dragan, es/vagy szereltek fel/allotottak be fogalom nelkul.