Robotporszívó - milyet érdemes?

Fórumok

3 gyerek mellett felvetődött a vétele. Van már belőle használható? Van olyan, ami normálisan kezel mindenféle akadályt (ruha, néha csukott ajtó, esetleg Lego kikerülése és nem felszívása stb.)? Mik a tapasztalatok? (Ha van konkrét típus, ami nagyon jó, érdekel!)

Köszönöm!

Hozzászólások

Honnan tudná, hogy egy lego kockát nem felszívni, hanem kikerülni kell??

Én a Neato és az iRobot gépepket nézném meg. Nekm ez utóbbi van, így erről tudok nyilatkozni:
- drága
- van magyarországi szerviz
- van fenntartási költsége, 1-2 évente tanácsolt elvinni a szervizbe, ahol szétszedik, kitisztitják a szenzorokat, megzsírozzák a kefe meghajtást (ezt sokan elfelejtik, pedig ezek kifinomultabb gépek mint a 10 ezer Ft-os sima gépek)
- Attól, hogy ő dolgozik, neked is kell takarítani, legalább a keferendszerét, szűrőjét.
- "pattogós" algoritmust használ, ne nézd munka közben, mert nem hiszed el, hogy mindenhova eljut, pedig igen
- vannak olyan bútorok, ruhaszárító, amivel nincs jóban, elakad rajtuk, ezt hamar ki lehet ismerni és tenni ellene
- tapasztalataim szerint heti legalább két napon járatni kell, különben egy menetben nem tud felszedni mindent
- Látni fogod, hogy egy szérián belül több változat van. Az időzítés, távirányítás és a mellékelt csere alkaltrészekben különbözik. A takarítást ugyanúgy végzi mind. Nekem nem időzítős van, de az használható extrának tűnik
- Működik régebbi generációs infra fallal is.

Néhány gondolat a Neato-val kapcsolatban:
- drága
- Nincs annyi változat egy sorozaton belül, a Roomba sorozaton belüli legdrágább változatához kell hasonlítani, hiszen van időzítője, mágnesszalaggal elzárható előle terület, stb
- sávos takarítást végez, tehát az előző sáv mellé fordul vissza
- nem tudok magyarországi szervizről, bár nem is kerestem

A Samsung, LG is gyárt ilyet, azokról nem tudok semmit mondani. Én csak olyat vennék, aminek van szervize a közelben, különben neked kell javítani, ami macerás lehet diagnosztika hiányában (a roombán biztosan van szerviz csatlakozó :-) )

Remélem segítettem

Már régen volt a kezemben lego, de tippem szerint a legkisebb is túl nagy ahhoz, hogy felszívja. Típustól (porszívó) és mérettől (lego) függően, vagy nekimegy, vagy kikerüli.

Csukott ajtó: A porszívó feltérképezi a helyiséget, és utána/közben takarít. Nem hiszem, hogy ott tartana a tudomány, hogy felismerné a különbséget a csukott ajtó és a fal között. Kinyitni biztosan nem fogja. :-)

Ruha: Ha fel tud rá mászni, akkor valószínűleg elakad rajta a porszívó, ha nem, akkor kikerüli, vagy felmászás közben elakad.

A robotporszívó (ma még, és tippem szerint még évekig) nem takarítónő. Azaz mielőtt elindítanád, meg kell győződni arról, hogy a takarítandó területen nincs semmi olyan, amin elakadna. Egy gyerekszobában 2–3 perc alatt fel lehet dobálni a földön heverő játékokat, ruhákat, amit a gyerek szétdobált, az ágyra/székre/polcra. Nem rendet kell csinálni, csak biztosítani kell a szabad teret a porszívónak. Ha erre nincs időd, akkor nem neked való a robotporszívó. De a legjobb csapda a vezeték. Ha elég vékony, akkor fel is tudja csavarni valamelyik kis kefe tengelyére. Garantált siker.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

MIL (mother-in-law) bioporszívó :-P Néha zajos, néha nem tökéletesen hajtja végre azt a programot, amit szeretnénk... Viszont egész jó AI-jellegű képességgel bír :-D

Elöljáróban annyit, hogy nekünk 2 robotporszívónk is volt, most takarítónő jár hozzánk kb. heti 2 órában.

Egy Roomba kb. 100e forint, plusz évi 10e karbantartás, illetve két évente új akku, ami kb. 20e.
6 év alatt a költség: 100e + 6*(10+20) = 280 ezer forint. (Tegyük fel, hogy 6 év után kuka az egész)

Tehát heti szinten a takarítás kb. 900 forint vele. Egy takarítónő egy órára kér 1200 forintot, nyilván 45 percre nem fog eljönni, de azt a porszívózást, amit a Roomba művel, kb. 10 perc alatt letudja. 1 óra alatt megvan egy teljes lakás porszívózása, és a felmosás is, és sokkal jobb minőségben, mint amit a Roomba művel. A 2. órában pedig lehet csinálni a ritkábban szükséges dolgokat. (Ablakmosás, portörlés, etc.)

Nyilván egy jó hagyományos porszívó is kerül 40-60 ezer forintba, de arra a Roomba mellett is van szükség.

Arról nem is beszélve, hogy a takarítónő esetében a jövedelmem egy másik családhoz kerül, aki kaját vesz belőle, a roomba használatával meg csak egy amerikai céget gazdagítok. (Nyilván a takarítónő is elkölti majd azt a pénzt, de a lényeg az, hogy először hozzá kerül) Szerintem amíg nincsen olyan alapjövedelem/segély biztosítva az állampolgároknak, amiből meg lehet élni tisztességesen, addig célszerű erre is gondolni, bármennyire is hiszek abban, hogy a technika segít minket, és általánosságban emeli az életszínvonalat.
Nem gondoltam, hogy a robotporszívótól eljutok a társadalmi egyenlőtlenségekig, de csak sikerült :D

Arról nem is beszélve, hogy a takarítónő esetében a jövedelmem egy másik családhoz kerül, aki kaját vesz belőle

Vagy pedig vesz otthonra egy robotporszívót, mert heti 40 órai takarítás után nem biztos, hogy még otthon is takarítana.
Tudod, mint a nőgyógyász a viccben:

Bíró a tárgyaláson a nőgyógyászhoz:
- Doktor úr, fel tud valamit hozni mentségként, amiért különös kegyetlenséggel meggyilkolt egy prostituáltat?
- Tisztelt Bíró Úr! Aznap reggel hétre mentem a kórházba dolgozni. Levezettem 3 szülést, felraktam 3 pesszáriumot, 4 spirált, volt még 2 abortuszom és 12 általános nőgyógyászati vizsgálatom. Este 11-kor hullafáradtan megyek haza az utcán, mikor odalép hozzám ez a k**va:
"Té szépfiú, egy ezresért megmutassam a p***m?"

Sok mindentől függ, hogy használható-e a robotporszívó.

Ha úgy akarod használni, mint a hagyományos porszívót, akkor semmire sem jó. Ha hetente (legalább) 3-szor ráereszted a szobákra, akkor elég 2 hetente rendes porszívóval végigmenni. De azzal is sokkal hamarabb végzel, mert csak azokon a területeken kell végigmenni, ahol a robotporszívó nem fér be. Plusz a sarkok és közvetlenül a fal mellett. Ha minden hétköznap használod a robotporszívót, akkor elég 3 hetente egy gyors, hagyományos porszívózás. A heti portörlés is sokkal gyorsabb lesz, mert a napi takarítás miatt alig lesz por.

Azonban ha sok bútor van a lakásban, azaz kevés a szabad terület, illetve a bútorok többsége alá nem fér be a robotporszívó, akkor nem érdemes megvenni, mert a lakás nagy részét nem tudja feltakarítani. Ha csak hetente egyszer akarod ráereszteni a lakásra, akkor szintén nem ér semmit.

Tehát csak akkor érdemes megvenni, ha sok szabad tér van a lakásban, és legalább hetente 3-szor el is fogod indítani. Ha ezek fennállnak, akkor érdemes a konkrét típus kiválasztásával foglalkozni.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nem jók.
Youtube-on számtalan videóba taglalják miért nem jók.
Egyik rokonomék vettek és indoklás nélkül vissza is vitték a boltba.

Up a topicnak. Gondoltam megosztom a friss tapasztalatokat. Került hozzánk egy Roomba 616, ami az alapkivitel. Nincs rajta időzítő, mobilapp, egyéb felesleges sallang. Ember lehajol, megnyomja a "CLEAN" gombot, és a gép porszívózik.

+ viszonylag csendes, egy normál porszívóhoz képest hangtalan
+ jól kitakarít olyan bútorok alatt, ami alatt kézzel normálisan csak úgy lehet, ha "átrendezem" a szobát a takarítás idejére
+ olyan, mintha tanulná a lakást. Első alkalommal vagy 5 percig ténfergett, mire megtalálta a dokkolóját. Harmadikra 1-2 percen belül megvolt ugyanez a lakás egyik legtávolabbi pontjáról.
+ számomra elfogadható minőségben takarít. Talán jobban is, mint én :)
+ ha az embernek kevés az ideje, akkor is viszonylag egyszerű tisztán tartani a lakást. Reggel indulás előtt elég elindítani, a többit elintézi.
+ a Wi-Fi-s verziók (pl. a 696-os) bedrótozható a home Assistant-ba (oké, ez a többségnek nem szempont, nekem pozitív. Bár a kb. 60%-os felárat csak emiatt nem éri meg a 616-hoz képest)

+1 A gyereknek tetszik, sokkal könnyebb rábeszélni, hogy pakoljon el a szobjában, hogy "Robi" tudjon menni porszívózni. :) (ez mondjuk csak az újdonság varázsa, idővel nyilván elmúlik)

- elég nagy, gyakorlatilag egy 32-es pizza kolbászol a lakásban (35cm az átmérője), emiatt kisebb helyekre nem fér be, ahol nem tud a bútor alatt közlekedni.
- kicsi a portartálya, nem tudom, hogy egyszerre az egész lakáson végig tud-e menni anélkül, hogy betelne
- nem mindig lassít akadály előtt. Van, amikor "izomból" neki megy. Olyankor nagyot koppan, aztán megy tovább. Csak ha az ember lábának megy neki, akkor az tud fájni.
- az ára azért elég húzós. Ez az alapkivitel kb. 100e Ft, a csúcsverzió pedig 300+ (bár ha úgy nézem, akkor inkább ez ennyi pénzért, mint egy telefon)

takarítónő vs robotporszívó: Én nem szívesen engedek be idegent a lakásba, pláne nem szívesen hagyom egyedül. Ki tudja, kiben lehet megbízni, és mikor tűnik el esetleg ez-az a lakásból. "Robinál" ilyen nem fordulhat elő, egy takarítónőnél ez azért nincs 100%-ban kizárva. Amikor meg otthon vagyunk, engem zavar, ha valaki idegen tesz-vesz a lakásban. (Igen, az anyósom is. :) )

Nyilván nem egy 100%-os megoldás (most még), én nem is várom, hogy az legyen. De itt is komoly különbségek vannak a márkás (és emiatt drága), és a kicioccó kínai cuccok között. Szerintem most még jobban jár az ember, ha vesz egy márkás gépet a kínai helyett.