Milyen e-book olvasót vegyek?

Üdv

Ebben a témában nem vagyok otthon, így örülnék a segítségnek. Természetesen a kinézett dolog az Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)-je, de mielőtt megvenném azért érdekelne mások véleménye, hátha van jobb, szebb stb.

Jelenlegi terveim szerint nagymértékben pdf-eket olvasnék (sőt, jelenleg vizsgára való felkészülésekhez használnám kb 1500-2000 oldal pdf-hez, mivel kinyomtatva nem vagyok hajlandó a sz*r papírt forgatni, a könyvek ára meg ~145e forint, de megvan original pdf-ben)

Természetesen számít a gari, a szervíz, ezért nem az ebay-ről szeretném megvenni.

A segítséget előre is köszönöm.

üdv
an-dee

konkluzió: hála nektek végül úgy döntöttem hogy most kihagyom az ebook vásárlást, köszönöm a tanácsokat és a tapasztalatokat

Hozzászólások

disclaimer: jó pár éve nem láttam az uj kindelket közelről, de szerintem sokat nem változhatott adolog.

Nekem van egy DXem, amit imádok, de ha pdfet akarsz olvasni, akkor imho felejtsd el az e-papírt. Nem tudja betördelni, katasztrófa (pedig a dx direkt nagy, alig kell kicsinyíteni az A4en), gyak egy nagyítható képed van, ami meg így szívás, pláne ha kisebb és/vagy vékonyabb fonttal van szedve (tech papírok gyakran).

Illetve tapasztalat, hogy folyamtos olvasásra jó, a tanulásos ide-oda lapozgatásra nem. Túl lassú és kényelmetlen, bár ez lehet már javult bőven az újabbakkal (gyorsabb refresh, touch), de élek a gyanúperrel, hogy itt nem lehet megverni a valódi papírt.

Szóval ha pdf, én valami tabletra szavaznék (bár bleh azo olvasni), de legalábbis megpróbálnék szerezni egyet kölcsön próbára valakitől, hogy a gyakorlatban hogyan működik egy pár napig, mielőtt e-papírt veszek...

Szerintem ez a kis Kindle pontosan pdf-hez alkalmatlan. Mondom ezt úgy, hogy nekem is egy paperwhite 3 van, amit nagyon szeretek szimpla e-könyvek olvasásához, de ezeket a szoftvere újra tudja tördelni, és nem kell mikroszkopikus betűket silabizálni, vagy nagyítás esetén állandóan oldalra görgetni, lehetetlenné téve az olvasást. Véleményem szerint pdf-ekhez legalább egy 9-10 colos olvasó szükséges, ami alaposan megdobja az árat...

Ha pdf-et akarsz olvasni, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy a tablet lesz a barátod. Van mindkettőm (tablet és kindle) de kindle ebook formátumú
könyv olvasásásra van kitalálva.

Egyébként ha egyszerűbb szöveges pdf-ről van szó, akkor be lehet ocr-ezni, és elmenteni egy olyan formátumba amit megeszik a kindle, de sajnos, a tanuláshoz használt könyvek gyakran tele vannak ábrákkal, képekkel, táblázatokkal, hasábokkal, azoknál felejtős ez a módszer is.

PDF válogatja, ha A5 körüli méretre van tördelve, akkor olvasható Kindle esetén is, ha elküldöd magadnak a usernév@kindle.com címre és átkonvertája az Amazon. Ha A4 körüli méretre van tördelve a PDF, akkor az röviden és tömören: szopás; hosszabban: legalább 10" e-book olvasó kell és vagy kézzel újratördelni, ha vannak benne ábrák...

--
https://portal.gacivs.info

Nekem dxem van, az 9.7", és messze nem az igazi. Van, ami jó, de a legtöbb dolog kényelmetlenül kisbetűs, nem is túl szép. Bármi, ami keskeny margós, az extra szopás.

Ha kicsit is színes (whitepaperek tudnak ilyet pl, meg egyébként is szeretik a nem teljesen fekete betűt), akkor a kontraszt elbaszódik, az ábrák ha színesek voltak, akkor katasztrófa lesz, de még ha csak grayscale, akkor is tudnak érdekes dolgok lenni. (Mondjuk el tudom képzelni, hogy a dx óta ez azért javult)

És akkor még mindig ott van, hogy navigálni szar, messze nem olyan, mint gépen, tanulásnál ez lehet, hogy cumi.

"mivel kinyomtatva nem vagyok hajlandó a sz*r papírt forgatni"
Csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel, mivel úgy tűnik Gutenberg szelleme még mindig itt kísért. :)

A fenti tünetekre egy modern gyógyszeres (tablet-ás) kezelést tudok javasolni.

Vagy marad az ősi népi gyógymód: a Gutenberg-módszer (kinyomtatod)

Persze értem én, akkor marad a közvetett nyomtatás (könyvvásárlás). Esetleg ha megvalósítható: kölcsönzés, kölcsönkérés, valakivel közös vásárlás.
De tényleg lehangoló a helyzet, ha teljes oldalas (értsd nem tördelt, konvertált, nyomorított) pdf-et szeretnél gusztusosan megjeleníteni e-ink kijelzőn olvasható méretben. Ilyen szempontból a Kindle felejtős.
Nekem nincs e-book olvasóm, a Kindle PW3-al szemeztem én is, de pont ezért még mindig várok.
Valami jó nagy A-4-es közeli méretű e-ink kijelzőjű ebook-reader jöhetne már megfizethető áron. A lapozás sebességével meg biztos kibékülnénk.

Pdf-re csak tab, a kindle tényleges szöveges könyvhöz való, ha viszont ilyen a pdf akkor calibre átkonvertálja (nekem van tabom és kindlem is)

A 8"-os HD felbontású olvasók mint a PocketBook Inkpad 840 már jók lehetnek pdf-re.
https://androbit.net/articles/764/pocketbook_inkpad_e_book_olvaso_teszt…
http://ebookexpert.cz/recenze-pocketbook-inkpad-840-idealni-ctecka-na-p…

Jobb ha Android van rajta pl. Onyx BOOX i86 HD, de lehet hogy külföldről kell venni...
http://www.onyx-international.com/index.php/en/boox-products/boox-i-ser…
http://ereader-store.de/en/26-8-screens

Talán féléven belül 13"-os is lesz belőle...
http://the-digital-reader.com/2015/11/04/new-13-3-onyx-boox-ereader-rev…
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Nekem PW1 van és sajnos igaz, hogy a pdf-et nem szeretik ezek. Annyit talán megér, hogy kicsit próbálgatod a Calibre-t, illetve ezt itt: http://www.willus.com/k2pdfopt/ ,de ha nem jön ki használható eredmény az adott pdf-ekre, akkor ilyen célból ne vegyél e-ink-et. Amúgy ekönyvet nagyon jó olvasni a PW-on.

Kindle pont pdf-re nem jó. Végy tabletet.

7" Prestigio-n olvasom évek óta a .pdf-eket is. Lehet nagyítani a dolgot, nincs velük semmi baj.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

eInk eszkozok PDF-re nagyjabol alkalmatlanok. Ha fokent PDF amit olvasnal, tablettel jobban jarsz.

Felesegemnek vettunk egy Kindlet tavaly (paperwhite 2, 2014-es, ha jol remlik), rengeteget olvasunk rajta, imadja o is, en is. Probaltam rajta PDF-et olvasni, szakmait is, szepirodalmat is... brrr. Ha szerencsed van, akkor Calibre elfogadhatoan at tudja konvertalni valami olyan formaba, amit a Kindle (vagy barmely mas eInk eszkoz) jobban szeret, de az elmeny akkor sem lesz teljesen felhotlen.

--
|8]

+1 azokra a véleményekre, hogy az e-inkkel szenvedés lesz a .pdf.

továbbá, egy e-book olvasón nem tudsz úgy lapozni, úgy ugrálni az egyes lapok között, mint a nyomtatott könyvek esetén. ez engem nagyon zavart, amikor ilyen eszközről akartam tanulni, nem is vált be hosszútávon. esetleg ezt is érdemes átgondolni.
--
blogom

Gyártó szempontból kettő jöhet számításba: Amazon és Kobo.

DX-em (3Gs Graphite, 4 éves) van meg egy kis Kobo-m (6").

DX-en lehet olvasni PDF-et, de igazából csak lineáris olvasásra alkalmas, alternatív szoftverrel mondjuk lehet bookmark-ozni és tartalomjegyzékezni, de gyorsan lapozgatni nem lehet benne. Maga a szöveg szép, de ma már nem venném meg.

6" eleve nem jó ilyesmire.

Tablet-ben hosszabb távra valami fullhd de inkább a felettit ajánlanék szövegre. Az iPad (leginkább a nagy) tökéletes, Android vonalon jelenleg a Samsung Galaxy Tab S2 a nyerő.

Két Kindle is van a családban, de PDFet eddig csak egyszer olvastunk vele, nem komfortos.

Nagy PDF-re Surface-t használok, remek.

Én pdf cikkeket szoktam olvasni, gyakran többhasábos formátumban vannak. a legjobb megoldás, amit eddig találtam:
k2pdfopt + Calibre
Ha fotók, vagy bonyolult, színes ábrák is vannak a pdf-ben, akkor az ebook felejtős.

Az olvasóm egyébként Kobo Glo, és nagyon elégedett vagyok vele, Amazonos megkötésektől mentes :)

Udv!

Sajnos nincs lehetosegem eszkozoket kiprobalni, ezert a velemenyeteket kernem.
E-ink kijelzos olvasot szeretnek venni, de nem tudom, hogy nekem erdemes e. Szepirodalmi konyveket szeretnek olvasni rajta, tehat nem szakmai anyagokat abrakkal, kodreszletekkel. Az arat, a kijelzo minoseget es az uzemidot tortom a legfontosabbnak, nem zavar ha a lapozas sebessege nem villamgyors.
Ezt edddig gondolom a legtobb ebook olvaso tudja.
Ami kerdeses, hogy a legtobb konyvem es altalaban amiket be tudok szerezni azok pdf-ben vannak (rosszabb esetben txt vagy doc).
Ha ezekhez szukseges a konvertalgatas, az nem zavar, az eredmeny inkabb fontosabb.
A korabbi hozzaszolasok miatt nem tudom, hogy akkor ezt igy felejtsem el vagy van meg remeny? :)
Illetve van e konkret tipus ami olcso, de a fenti kriteriumoknak megfelel. (Jelenleg UK-ban vagyok, itt rendelnem meg a eszkozt)
Elore is koszi minden segito szandeku hozzaszolast!

Szia,

szerintem vegyél egy Kindle-t. Nekem az van, abszolute meg vagyok vele elégedve, bár viszonylag kevés pdf-et olvasok. Szépirodalom magyar nyelven elérhető szöveges
formátumban, angol nyelven meg ott van az amazon store.

Ezt esetleg olvasd át:

http://www.pcadvisor.co.uk/test-centre/tablets/7-best-ereaders-2016-uk-…

Szia!

A kijelző gyakorlatilag ugyanaz mindben. Amire használnád arra találták ki, így azzal bajod nem lesz. Nekem 6 incses volt, amíg el nem hagytam, baj csak akkor van, ha az a szépirodalom mondjuk scannelt képek egy pdf-ben, a txt meg többi faszán megy bármivel. Ha esetleg egy kicsit hekkelnél is vele, akkor NOOK-ot ajánlom vagy bármelyiket, amin normális android fut. Ha nincs ilyen igényed, akkor gyakorlatilag csak azt kell nézned, hogy legyen minnél nagyobb a felbontása.

FathoM

Konvertalas: ha a pdf nem valami scannelt cucc, akkor eleg szepen vissza lehet konvertalni emeszthetobb formatumba. Van online megoldas, de en szep eredmenyeket ertem el a pdftotxt parancssoros cuccal is. A sima txt, rtf, word, stb. allomany mar nem okoz gondot a Calibre-nak sem. En a Calibreval mobiva alakitok minden formatumot, majd kuldom a Kindlehez hozzarendelt email cimre, az eszkoz szinkronizacioja utan a cimre kuldott adat megjelenik az olvason is (az Amazon cloudban is fenn marad).
--
FeZo

A szépirodalmú műveket általában könnyen lehet konvertálni jó eredménnyel, így ettől nem kell tartanod.
Ebben az esetben elegendő egy 6"-os olvasó.
A képminőségnél a felbontás, a kontraszt és a háttérvilágítás számít.
A Kindle Paperwhite-ok ebből a szempontból elég jók és szerintem nem is drágák, bár biztosan nem a legolcsóbbak.
Az üzemidővel nem hiszem, hogy gondod lenne akármelyiket is választod, mindegyik heteket bír egy feltöltéssel.

A Kindle tökéletes választás, de szerintem a Paperwhite világítós funkciója felesleges feature. Imho este kényelmesebb egy kis lámpafényénél olvasni, mint az eszköz világítását bekapcsolni. Valamint az érintőképernyőn a lapozás nekem személy szerint nem túl kényelmes.