SD kártya használatára van valami korlátozás?

Úgy képzeltem eddig, hogy egy sd kártya az ugyanúgy egy blokk szervezésű háttértár, mint mondjuk egy hdd vagy egy sdd, és hasonlóan kezelhetem mindegyiket.

Aztán tegnap egy új sd kártyára akartam telepíteni Debiant. A gépben USB-s mass storage eszköznek látszik, /dev/sdb alatt jelent meg. Ugyanazokat a beállításokat választottam ki, amit egy hdd-nél választottam volna (lvm, több logikai kötet, külön /usr, /var, /home, stb.)
Ezután nem sokkal (az ftp szerverről csomaglisták letöltésekor) a gép elvesztette az sd kártyát: a kernel azt írogatta a logba, hogy az írás sikertelen, x szektorba, meg nem válaszol, meg x+1 szektor sem, stb.

Megszakítottam az egészet, újraindítottam, ekkor már a gép nem is látta, hogy van benne sd kártya, telepítéskor nem ajánlotta fel, mint választható célt.

Betettem a laptopba, windows alá, a windows azt mondta, hogy aha, van itt egy eltávolítható eszköz, rajta két partíció, és ha használni akarom, megformázza nekem (de csak az első partícióra ajánlotta fel, ami a teljes kapacitás kb. 10%-a lett volna). Töröltem a partíciókat, így lett egy 10% méretű unallocated space és egy 90% méretű free space.
Formázni nem lehetett egyébként, azt mondta, hogy ez az opció csak üres kártyáknál működik!?

Betettem a fényképezőgépbe, ami azt mondta, hogy bocs, nem tudom használni ezt a kártyát.

Végül a laptopban linux alatt azt mondta, hogy OK, van itt egy eszköz, rajta egy partíció (a windows által második, free space-nek mutatott részen).
Egyébként a laptop nem USB-s mass storage eszközként mutatja, hanem a beépített kártyaolvasóban jelenik meg /dev/mmcblk0-ként. Nem tudom, ez okozhat-e különbséget.
Ezt a partíciót töröltem, egy teljes kártyára kiterjedőt létrehoztam, és erre boldogan mondta a Linux, hogy na, van itt egy kártya, akarod-e mountolni?

Most épp egy badblock fut rajta, mert tegnap az első gondolatom az volt, hogy esetleg az sd kártya hibás, és mondjuk a közepére amikor akart írni a telepítő, akkor bedöglött.
Eddig a 5óra 33 perce fut. A 4 mintából 3-mal már végzett, a negyedik 60%-ánál tart. (Ezen is csodálkozom erősen, ez egy 32G méretű, új, elméletileg gyorsan írható/olvasható sd kártya).

Szóval mit gondoltok?
Hibás lehet a kártya?
Vagy én voltam a hülye és sd kártyát nem lehet partícionálni, mert...
Vagy mindenki hülye, a kártya jó, patícionálni is lehet, csak a sok ostoba program nincs felkészítve a partíciónált sd kártyára?

Hozzászólások

SD kartyat ugyanugy lehet particionalni, Raspberrynel pl. teljesen megszokott eljaras.
A Windowst ugy alkottak meg, hogy ha SD kartyat lat, akkor csak az 1. particiot veszi figyelembe (mert buta vagy nemtom). Talan pendrive-nal is van ilyesmi, bar ebben nem vagyok biztos, mostanaban ritkan hasznalok windowst.
A fenykepezogepeknel meg egyeb, SD-re mento apro eszkozoknel nem szoktak minden funkciot implementalni, csak a szukseges reszhalmazukat. Szoval van pl. sd kartya tamogatas, fixen az elso particiot hasznalja, ismeri a Fat32-t, tud irni/olvasni file-t, de konyvtarakat mar nem biztos, hogy kezel. Cserebe az SD kartya+Fat32 driver elfer 2kB-on.
Egyebkent amikor mass storage-kent hasznalod a kartyat az olvasodon keresztul, nem ered el minden funkciojat. Peldaul minden kartyanak van egy egyedi azonositoja, mass storage protokollon ezt nem tudod kiolvasni, kozvetlenul igen.

Meg egy trukk: kinaiak szoktak olyannal trukkozni, hogy kisebb pendrive-ot/kartyat adnak el nagyobb drive-hoz tartozo vezerlovel gyanusan olcson. A tarhely persze nem no, viszont felulirja a korabban rairt adatokat. Fix mintaval irasnal nem bukik le, viszont nem mukodik rendesen. Annak ellenere, hogy ismerem a trukkot, neha nehez kikerulni netes rendelesnel, mert nem mindig latszik az aran (viszont kaptam mar igy ajandek kartyaolvasot, mert visszaigenyeltem a kartya arat, ezt meg adtak hozza).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Szerintem túlgondoltad a dolgot, egyszerűen beszart az a kártya.
Cseréltesd ki, aztán hajrá.

sub, ez erdekes

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."