[Eladó VALA] egy db WD 2TB 64MB cache HDD bontatlanul... olcsón... VALAmikor :)

[ELKELT]
Eredeti csomagolásban, teszt és garancia nélkül.
Többen is éltek volna a maximális kedvezménnyel.

http://hardverapro.hu/apro/wd_2tb_64mb_cache_hdd_bontatlanul__olcson_mo…

HUP-tagoknak 1k-val olcsóbb (VALA).

Hozzászólások

Kiegészítő információ: nem Kohn hanem Grün.

Köszönöm a kiegészítést. Aki hallott az intellipower-ről, bizonyára tudja, hogy az bizony GREEN, Grün, Verdi, vagy ahogy tetszik.
Bizonyára ismeri minden előnyét és hátrányát is. Ha mégsem, segthetek:

Előnyök:
Kevesebb áramot eszik, halkabb, hűvösebb, ezért is hosszabb élettartamú.

Hátrányok:
Folyamatos használatkor gyorsabb az adatelérés, hiszen folyamatosan 7200-as fordulaton pörög. Ha visszont csak ritkábban kell keresni-írni-olvasni lassabnak tűnhet, mert csak olyankor gyorsul fel 5400-as fordulatról, ha szükséges. Ezt igyekszik ellensúlyozni a 64MB cache, amitől --kevés kivételtől eltekintve-- csak hibrid meghajtókban van nagyobb.

Konklúzió:
Leginbkább adattárolásra, biztonsági mentésre ill. külső meghajtóként célszerű használni. Esetleg folyamatos üzemmódban pl. virtuális gépek képeinek és hasonló nagyobb fájlok tárolására.
(Nekem is erre kellene... még mindig.)
................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon

Kíváncsi lennék, konkrétabban mennyi az akárhány (min-max) és milyen típusúak (a green-en belül)?
Pontosan hány db volt belőle ugyanilyen, mint amit meghirdettem?
Folyamatos HASZNÁLAT alatt (nyilvánvalóan) írás-olvasást értettem! Világos? Nem azt, hogy rá van adva a delej, oszt akkor rezeg. Az nem használat, legfeljebb csak készenlét. Szerintem.

Forrás: a gyártó, a kereskedők, valamint a tesztelők oldalai.
Ezek szerint mindegyik hazudik, vagy minimum ferdít!?

Megyek, megnézem már valamelyik megbízható és alapos tesztoldalon van-e valami elmarasztaló egyáltalán vagy megemlíti-e valaki, hogy bizony a GREEN verziójú Western Digital által gyártott HDD-k sosem pörögnek 7200-on, az csak ügyes reklámfogás!

BTW (bájdövély/1éppkéntt), köszönöm a szerfelett értékes hozzászólást.
................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon

Hát, ezt írja a WD weboldalán található, hivatalosnak látszó specification sheet:

http://www.wdc.com/wdproducts/library/SpecSheet/ENG/2879-771438.pdf

Rotational speed (RPM): IntelliPower - A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate and caching algorithms designed to deliver both significant power savings and solid performance. For each WD Green drive model, WD may use a different, invariable RPM.

Ezt én úgy értelmezem, hogy:
1.) egy adott típusnak soha nem változik a fordulatszáma
2.) az egyes típusok között lehetnek gyárilag beállított fordulatszám-különbségek

Eddig százas nagyságrendű Green és Red járt nálam, amiből szúrópróbaszerűen ellenőriztem kb. 10-15 darabot, és mindegyik bombabiztosan ~90 Hz-en tolta a rákenrollt, függetlenül attól, hogy végtelen loopban kernel forrást csomagoltam ki rá, vagy éppen halálra unta magát. Az asztalomon most van egy kupac WD20EVDS, WD10EARS, WD20EARX, pont ugyanazokat tapasztalom velük is.

Egyébként az RPM önmagában nem előny vagy hátrány, hanem tulajdonság. A felhasználási módnak megfelelő diszket kell megvenni. A kisebb RPM-el járó alacsonyabb fogyasztás, kisebb hőtermelés, alacsonyabb zajszint komoly fegyvertény tud lenni - dehát ezeket Te is leírtad odafenn.

> köszönöm a szerfelett értékes hozzászólást

Az első hozzászólásom értéke, hogy az érdeklődőknek nem kell linken átkattintani egy külső weboldalra, hogy egyáltalán kiderüljön, mi is az eladó termék.

A második hozzászólásom lényege, hogy az általad tett "Folyamatos használatkor gyorsabb az adatelérés, hiszen folyamatosan 7200-as fordulaton pörög." kijelentést mind a specifikációk, mint a tapasztalatok alapján megcáfoljam. Amennyiben mutatsz legalább 1 darab olyan WD Green diszket, ami mérhetően akár egy rövid ideig is 7200 rpm-en pörög, akkor természetesen visszavonom a cáfolatot.

OK. Köszönöm a linket és az idézetet.
A fentiek szerint valaki valamit rosszul értelmezett-fordított, én pedig elhittem, anélkül, hogy utánajártam volna.
Kénytelen leszek kijavítani a hibámat, mert:

A hardveraprón feladott hirdetésben szerepel egy link a termékről. Ott (a hivatkozott magyar nyelvű arukereso.hu oldalon) szinte ugyanaz van leírva, amit én is írtam: 5400-7200 között változik. Idézem:

WD Caviar Green széria tagja, mely energiatakarékosabb, mint a többi merevlemez, mégis azonos teljesítményre képes! A Western Digital merevlemezzel számítógépének több memóriát kínálhat. A SATA-III interfésszel rendelkező merevlemez sebessége IntelliPower technológia által szabályzott 5.400 és 7.200 fordulat/mp között, így adataihoz gyorsan hozzáférhet, és energiatakarékos is. A WD megbízható puffer memóriája 64MB a minél gyorsabb és hatékonyabb mentés.

Fordulatszám: 5400-7200 RPM (szabályzott, IntelliPower)

Kérdésem: Mi értelme lenne az Intellipower -nek ha egyébként változatlan az RPM, tehát vagy 5400-as modellt vettem, vagy 7200-ast, (ha egyáltalán van ilyen)? Legfeljebb akkor lehetne így értelme, ha beállítom a BIOS-ban vagy/és az OS-ban, hogy x idő tétlenség után kapcsoljon ki és olyankor kizárólag a cache-t használná, ami valóban gyors, SATA-III esetén, de (legfeljebb) csak a cache kapacitásán belül.

Nyilván azt kell értenem, hogy a cache miatt gyors az adatelérés, mert nincs fölösleges (újra)keresgélés, de az alacsony fordulat miatt intelligensen energiatakarékos megoldás.

Bocsánatot kérek az ironikus megjegyzésekért. Nem voltam elég tájékozott... és óvatos. :)

Az RPM általában összefüggésben szokott lenni az írás-olvasás sebességével, ezért gondoltam én is, ill. talán az idézet írója is, hogy 5400 és 7200 között változik a fordulatszám, ami fentiek szerint tévedés.

Szerk.
Egy hitelesnek látszó mérési adat, összehasonlítva egy WD Intellipower (5400rpm) és egy Seagate (7200rpm)
http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-2103342/green-2tb-intellipower-d…

................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon

WD Caviar Green széria tagja, mely energiatakarékosabb, mint a többi merevlemez, mégis azonos teljesítményre képes! A Western Digital merevlemezzel számítógépének több memóriát kínálhat. A SATA-III interfésszel rendelkező merevlemez sebessége IntelliPower technológia által szabályzott 5.400 és 7.200 fordulat/mp között, így adataihoz gyorsan hozzáférhet, és energiatakarékos is. A WD megbízható puffer memóriája 64MB a minél gyorsabb és hatékonyabb mentés.

Erre hogy nem jelzett be a bullshit-detektorod?

Az első mondat félrevezető.

A második is.

A harmadik hazugság, ha másért nem, ezért: "fordulat/mp".

A negyedik magyartalan.

Ha minden mondatban van valami gebasz, legyen gyanús. Tessék tanítani a bullshit-detektort!

Kérdésem: Mi értelme lenne az Intellipower -nek ha egyébként változatlan az RPM, tehát vagy 5400-as modellt vettem, vagy 7200-ast, (ha egyáltalán van ilyen)?

Szerintem vagy sima megfoghatatlan marketing butaság, vagy arról van szó, hogy az elektronika ~tetszőleges fordulatszámon tudja tartani a motort, és a többi mechanikus rész és a szoftver is ehhez van tervezve, így a különböző modelleknél a fordulatszámmal is játszhatnak, ha mondjuk a teszteken szerintük túl sokat fogyasztottak a prototípusok. Tehát nem egy adott fordulatszámhoz tervezték a teljes rendszert, hanem egy bizonyos fordulatszám-tartományhoz. Ez a tippem.

:)

UP!
Újabb akció! Pepita frájdéj+*! :)
Ma és péntektől kezdve -3e jmf a hirdetett árból...
...De ami szombattól és naponta +0.5e jmf

*Csak a készlet erejéig.
(Továbbá napi 1x mindenféle változtatás jogát fenntartom.) :)
................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon

Majdnem elvittem, de gyorsan rákerestem, és kiderült, hogy boltban 21270-ért adják. Garanciával. Így nem csoda, hogy nem viszi el senki.
--
Coding for fun. ;)

Semmi baj! Egyikünknek sem kell bánkódnia! Majd legközelebb... :) Már úgyis
[ELKELT]
...Néhány órával ezelőtt, de már reggel több üzenet jött, de csak nemrég értem rá módosítani a hirdetést.
Viszont --mint már írtam--, ha mégis megmarad(t vol)na, akkor sem járok rosszul. Amúgy meg: sokra megyek akár az örök HW garanciával, ha az adataim elvesznek, mert pl. az elektronika is tönkremegy és valami speciális RAID rendszerben volt használva a lemez, de sem tükrözést sem biztonsági másolatot nem alkalmaztam. Az adatmentés árai ilyen esetekben a csillagos eget verdesik.
Ja, tudom: ezt a modellt nem erre kell használni. Épp ezért általánosan értettem az iménti --garanciára vonatkozó-- eszmefuttatásom.
................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon

Nem baj. :) Ne gondolkozz: igyál!
A kiragadott résznek nincs értelme önmagában.
(Csoda-e, ha kötekedésre úgy válaszolok, ahogyan fentebb? Nem hinném.)
Bár én sem írtam konkrét példát, de tudom hogy a RAID kötetekről sokkal többe kerül az adatvisszanyerés, mint egy vagy több önálló lemez esetében. Pl. mert nincs rá minden sufniban megfelelő vas hozzá, még ha a megfelelő tudás birtokában is lenne valaki. Na jó, kivéve talán, ha az ősök tudását birtokolja, mint McGywer... a Csillagkapu sorozatban :)

szerk.
Pontosabban ezeréves SCSI HDD-kre gondoltam, RAID-ben. Így talán érthetőbb a példa.
Bizonyára azt is rosszul tudom, hogy van olyan RAID is, amiben nincs tükrözés...
................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon