Forward scatter meteor észlelés, avagy az ég "pingek" világa.

Nemrég kaptam egy ismerősömtől egy RTL-SDR stick-et, hogy szórakázzak vele kicsit. Pár éve én is belekóstoltam a rádiós meteor észlelésbe. Akkor még hagyományos, műsorvevő FM rádióval próbálkoztam, de ez a sáv nem igazán alkalmas erre a célra. Egymás hegyén - hátán vannak az adók, nehéz szabad, csak fehérzajt keresni ill. nagy szerencse kell ahhoz, hogy a kiválasztott távoli rádióadó frekvenciáján itthon ne legyen rádióadó.

Ja, hogy mi is az a rádiós meteorészélés?

"A meteor a légkörbe való belépésekor, kb. 80 - 120 km magasan felizzik, ionizálva a körülötte levő levegőt. És itt jön a "trükk", ugyanis a meteor nyomán ionizált gázoszlop képes a rádióhullámok visszaverésére, ideértve a földön szép számmal működő FM rádióadók adásait és a TV adást is. Természetesen csak néhány másodpercig verődnek vissza a hullámok, addíg amíg az ionizált "meteornyom" el nem enyészik. A visszavert hullám pedig viszonylag könnyen fogható egy hétköznapi digitális FM rádióval is. A felhős ég, valamint a fényes telihold nem akadályozza tovább a meteorészlelő munkát. Nem beszélve arról, hogy szabad szemmel csak az egy tized grammnál nagyobb tömegű meteorokat tudjuk észlelni, míg rádióval a sokkal kisebb testek is érzékelhetők."

Mindehhez szükség van egy rádióra vagy egy ilyen SDR stick-re, antennára. Számítógép és feldolgozó program(ok).
Amit én használok: HP Elitebook 6930p, RTL-SDR dongle, SDRSharp, Speclab, Colorgramme Lab.
(1)SDRSharp: ez a program működteti a stick rádiós részét, számos modulásciós módot, szűrőt, stb., tartalmaz.
(2)Speclab: hangfeldolgozó szoftver, millió hasznos funkcióval, saját, szkript jellegű leírónyelvvel.
(3)Colorgramme Lab.: a Speclab által feldolgozott adatokat "összesíti" és jeleníti meg grafikus formában.

Antenna: körsugárzó antennát használok így nem csak egy irányból tudom a jeleket fogni hanem minden irányból.

Észlelési frekvencia: 143.050 MHz. Meteor észlelésre legjobban az URH sáv használható. Ezen a frekvencián egy műholdkövető radar működik Franciaországban Dijon mellett. Ez a radar folyamatos jelet sugároz 7/24-ben így tökéletesen alkalmas meteorok rádiós észlelésére. Ezen a frekvencián és ennek közelében nincs más zavaró rádióforrás.

Az észlelés menete:
Az RTL-SDR vevő rá van hangolva a fentebb említett frekvenciára. Az adó USB-n (felső oldalsáv) sugároz. Ez az adásmód 2,5 KHz sávszélességű. Én a vevő sávszélességét visszavettem 1,7 KHz-re, mivel az adó által kisugárzott hangfrekvencia 800 és 900 Hz között van (számításba véve a Doppler effektust). Így az 1,7 KHz sávszélesség bőségesen elegendő.
A SharpSDR virtuálisan össze van kábelezve a SpecLab szoftverrel, ami egy előre definiált szkript-el dolgozza fel a SharpSDR által küldött hangfrekvenciás jeleket. A szkript minden szükséges paraméter beállít a SpecrumLab-ban, csak a bejövő hangforrást kell megadni.
A detektálási eredményeket a Colorgramme Lab. dolgozza fel egyedi formátumban. A SpectrumLab által generált fájl tartalmazza az észlelés idejét, az alap zajszíntet, a detektált jelszintet-frekvenciát, a detektált jel hosszát.

Az észlelét érdemes folyamatosan végezni, így folyamatos adatsort kapunk.

Röviden tömören ennyi. :)

Ha van kérdés szívesen várom!

Linkek:

(1)SharpSDR http://www.airspy.com/
(2)SpecLab: http://www.qsl.net/dl4yhf/spectra1.html
(3)Colorgramme Lab.: http://www.rmob.org

Hozzászólások

Meteor és egyéb doppleres detektáláshoz a sima körsugárzó helyett érdemes 4-6 db körben elhelyezett, szögben felfelé állított, vertikális polarizációba forgatott, 3-5 elemes yagi antennát használni. Ezeket simán lehet egy megfelelő antennaközösítővel, vagy épp egy pár menetes balunnal összekötni. Nagy előnye a körsugárzóval szemben, hogy 5-8 dB nyereséggel rendelkezik az összeállítás és irányérzékeny. Ha az antennák kapcsolhatók, akkor a pl. egy adott irányban gyakori felfénylések felé lehet "lőni".
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egy másik, tatabányai észlelőtársnak egy yagi van a Dijon-i adó irányába állítva. Jelenleg nekem most csak ez a vertikális antennám van, ennek is van 2-3 dB nyeresége. Ha be tudom folyamatos üzemre állítani a rendszert, mindenképp 4 irányú yagikkal fogom kiépíteni. Addig marad a vertikál. :)

A pics..ba :)

Már egy hete, minden nap hallgatom (már csak fehalgatóval halgathatom, mert a család többi része nem bírja). Lassan már zene helyett is.
DE a viccet (nem volt az) félretéve, van benne valami misztikus, végtelen és egyszer csak jön a ping mint egy horrorfilmben :)
Már alig várok valami jó kis meteorzáport.

druss42