Win 2008 R2 Web -> 2012 upgrade

Sziasztok, felmerült egy, a tárgyban olvasható igény. A 2008 R2 dobozos licence volt, webszerverként üzemel. A Http2 stack miatt elkerülhetetlen az upgrade. Valakinek van infója, ez hogy kivitelezhető, hol/hogy és mit kell vásárolni hozzá? thx

Hozzászólások

Szerintem hívd fel az MS-t (vagy várd meg, hátha Marciék tudnak itt segíteni). :)

Amit én googleztam, ha van hozzá SA akkor nem lenne kérdés (mert benne van az upgrade), ha nincs akkor meg dobozos 2012 R2 Standard (igazából ez is kérdéses, mert úgy láttam, hogy olyan mint upgrade license server os-nél nincs, de itt meg azt írja, hogy lehetséges retail változatról frissíteni, az kérdés mi lesz a CAL-okkal (ha egyáltalán Web editionnél játszanak).)

gemnon-nal egyetértek. Feltételezem, hogy nem rendelkeztek aktív Frissítési Garanciával (Software Assurance, SA) az adott licenchez.
Upgrade licenc nincs a Windows Serverhez. Így, feltételezve, hogy az adott szerver csak webszerverként üzemel és csak adminisztratív célú a hozzáférés, az a magánvéleményem, hogy elegendő egy Windows Server 2012 R2 Standard licenc (2 fizikai CPU-t támogat) beszerzése. Amennyiben a webszerver felhasználáson és adminisztráción túl a szervezeten belüli felhasználók is hozzáférnek, nekik Windows Server 2012 CAL-okkal is rendelkezniük kell. Pontosabbat akkor tudok mondani, ha pontosabban leírod, miként is van használva az adott szerver, kik-hogyan férnek hozzá.

Üdv,
Marci

Szia Marci, köszönöm a választ - valóban semmilyen upgrade lehetőség nincs, csak új szoftver vásárlása, ez azért elég vicces.

Sőt, az MS telefonos ügyfélszolgálat szerint kell venni hozzá External Connector licence-t, ami pedig nagyon durva, ha tényleg igaz! Erről hol lehet vajon további infót találni?

Alapvetően webshopokat és portalokat hosztolunk (saját fejlesztések).

A felhasználási feltételeket letöltheted innen: http://www.microsoft.com/en-us/useterms
A mennyiségi licencelésre vonatkozó feltételeket (az External Connector tudtommal csak így szerezhető be) a Product Terms (régen PUR) tartalmazza: http://www.microsoft.com/en-us/Licensing/product-licensing/products.aspx

Nem tudom, milyen infokat osztottál meg az Ügyfélszolgálattal pontosan.
A lincenceléssel kapcsolatban mindig az Ügyfél felelőssége meghatározni, mire is van szüksége.

Ezzel együtt is, a dobozos Windows Server 2012 R2 Standard feltételeit megnéztem:

"Windows Server 2012 ügyféllicencek (CAL).
i. A kiszolgálószoftver példányait közvetlen vagy közvetett módon elérő minden készülékre vagy felhasználóra vonatkozóan Önnek megfelelő ügyféllicencet („Client Access License” vagy „CAL”) kell beszereznie és hozzárendelnie. Egy hardverpartíció vagy beillesztett egység (blade) külön készüléknek minősül.
· A Webes Munkaterheléseket elérő felhasználók és készülékek számára nincs szükség készülék CAL licencekre. "

Az External Connector a külső felhasználók CAL-jait hivatott kiváltani, ha annyian vannak, hogy nem éri meg számukra CAL-okat venni vagy pedig nem számolhatóak meg. Mivel a Webes Munkaterhelések eléréséhez nem kell CAL, csak ez nem alapozza meg az External Connector szükségességét.

A helyzet azért ennyire nem egyszerű, érdemes elolvasni ezt is: http://blogs.technet.com/b/volume-licensing/archive/2014/03/10/licensin…

External Connector, ha jól értem, szükséges lehet, ha a külső Felhasználó a webes felületen keresztül kapcsolódik a háttérben lévő egyéb szolgáltatásokhoz is. Ennek eldöntéséhez irányadó lehet a linkelt blogbejegyzésben a "** Web Workloads" megjegyzés.

Üdv,
Marci

Nem kizárt, hogy így van: érdemes megvizsgálni, hiszen SPLA-ban van csak CPU alapú Windows Server licencelés.
Másik lehetőség a Windows Server-ek Azure-ban való futtatása. Egyéb előnyei mellett nincs külön licencköltség és CAL, mert az a percdíjban bennefoglaltatik. https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/licensing-faq/

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

MS Windows Server Standard 2012 R2 x64 English OEM DVD 2CPU/2VM kb. 200000+Áfa
vs.
2 darab WinSvrStd ALNG LicSAPk MVL 1Proc kb 33 €/hó.+Áfa

És míg az első beszerzésnek minősül, az utóbbi esetb szolgáltatásnak, ami már nagyon nem mindegy egy cég könyvelése szempontjából.