Elsöprő az Apple A9 SoC ereje

Már nem emlékszem hol olvastam néhány napja, hogy az apple mobil processzorai a magonkénti teljesítményben kb 4 évvel járnak a konkurencia előtt.
Szerintem közeleg az idő, amikor mac-ekben is megjelennek az Armos apple procik intel helyett.

http://www.hwsw.hu/hirek/54729/apple-a9-soc-iphone-ipad-processzor.html

Hozzászólások

Azért a desktophoz az is kell, hogy skálázódjon is az órajel és 4-6 magig feljebb kéne menniük. Gondolok arra, hogy valamilyen 2GHz-es 4 magos cpu a belépő gépekben és 6 mag 2,5GHz a közepesben, de egy komolyabb i5 vagy i7-es teljesítményhez még bőven pedálozniuk kell.

Azért ez még odébb van. Egyrészt egy majd 10 éves CPU-hoz van hasonlítva, másrészt az intel se fog megállni a fejlődésben. Ami meg azt generálja, hogy lehetnek a programozók még lustábbak, mert úgyis lesz erősebb cpu.

Pár éve mikor GTA-t toltam a telefonon, mondtam is hogy jéé pár éve (kb 10) PC-n játszottam vele, és már a telefonban elfut.

Fedora 22, Thinkpad x220

"programozók még lustábbak"
Ha erős a hw akkor lehet olcsóbb hardvert venni mint optimalizálni. -10MB ram foglalásért nem éri meg tökölni napokat. A programozó azt csinálja meg amiért megfizetik. Pl. ha microcontroller-re kell programozni, akkor teljesen máshogy optimalizálsz mint pc-re. PC-n például úgy alapvetően inkább ramot zabáljon a program mint procit, mert a ram ugyan annyit fogyaszt és ugyan annyira melegszik, ha használod ha nem.

Véleményem szerint a belépő szintű laptopok terén ez már szinte a jelen, így szinte biztosra veszem, az Apple laboratóriumaiban már van egy pár teszt példány ezekből. De addig ott is maradnak, amíg nem lesznek teljes értékű gépek, még ha nem is a leggyorsabbak.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára